nášLiberec

Search

Čmelák –sdružení přátel přírody a Občanské sdružení Staré Město Liberec uspořádaly veřejnou besedu občanů s politiky a odborníky.

Ve čtvrtek 9.října 2008 se v Severočeském muzeu konala veřejná diskuze občanů s komunálními politiky a odborníky o plánované nové výstavbě v Liberci, kterou pořádalo občanské sdružení Čmelák a Občanské sdružení Staré Město Liberec.

Pozváni byli obyvatelé Lidových sadů, zastupitelé města, odborníci ze stavebního úřadu a z odboru územního plánování i lidé z firem, které by se na kontroverzní výstavbě měli podílet.

Pro občany, kteří zaplnili sál do posledního místa, bylo jistě nepříjemným překvapením, že se z koaličních zastupitelů (ODS, ČSSD, Unie pro sport a zdraví) dostavila pouze Mgr. Kocumová a pak opoziční zastupitelé(SOS, SZ, KSČM). Z Magistrátu nepřišel nikdo.

Hlavními tématy bylo: rušení parků a následné prodeje veřejných zelených ploch pro stavební účely, plánovaná výstavba osmipodlažních viladomů na Masarykově třídě, dále výstavba bytových domů ve Svojsíkově, Fibichově, Alšově a Javorové ulici, výstavba Purkyňova arboreta, výstavba velkých parkovacích domů a další urbanistický vývoj Lidových sadů. Z debaty jasně vyplynulo, že občané Lidových sadů zásadně nesouhlasí s plány vedení radnice.

Liberečané si nepřejí žádné rušení veřejných parků, ale naopak jejich rekultivaci. Dále nesouhlasí s výstavbou tzv. Purkyňova aboreta, neboť to plánuje úplně uzavřít Purkyňovu ulici a protestují proti nesmyslné výstavbě parkovacích domů v této klidové zóně. Také plány na výstavbu až osmipodlažních domů na Masarykově třídě vyděsily občany, kteří o tom slyšeli poprvé. ,,Jakto, že to zastupitelstvo povolilo?“ ptali se lidé přítomných zastupitelů.

Lidé chtějí opravu veřejných komunikací, které jsou na mnoha místech v havarijním stavu, znovuotevření Lesního koupaliště, požadují obnovu stávajících a výstavbu nových dětských hřišť, která v Liberci prakticky chybí .

Dále se na besedě představili zakladatelé nově vzniklého sdružení Náš Vesec, kteří jsou připraveni se bránit proti stavbě „paneláků“ a řadových domů v údolí u Veseckého rybníka. ,,Bohužel jsme zjistili, že vedení radnice se o naše názory nezajímá. Je už tudíž zřejmé, že nepracují v zájmu nás – občanů,“ řekla Alena Dvořáčková z Občanského sdružení Staré Město Liberec.

Další členka sdružení připomněla, že ve vedení radnice jsou ale lidé, které jsme si v demokratických volbách zvolili a proto si za stávající stav můžeme do značné míry sami. Někteří z politiků, kteří byli pozváni a mezi občany nepřišli, se na nás opětovně usmívají z plakátů před krajskými volbami. Lidé byli vedením občanských sdružení vyzváni, aby příště všichni přišli k volbám a volili takové politiky, kteří budou skutečně pracovat v zájmu občanů.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj