Veřejné slyšení v Lidových sadech proběhlo v klidu, sešlo se zde přes 400 občanů

Lidové sady se ve středu večer naplnily k prasknutí. Místa v sále do posledního obsazená, několik dalších desítek lidí postávalo v galerii, tísnilo se u dveří nebo podél stěn. Důvod? Veřejné slyšení k aktuální politické situaci v Liberci, které svolal primátor Jan Korytář. Ačkoliv byli pozváni zástupci opozice i bývalí koaliční partneři, kteří svým odstoupením od smlouvy koalici připravili o život, dostavila se pouze zástupkyně Unie pro sport a zdraví, Zuzana Kocumová a radní za ČSSD, Roman Šotola. Dále byli účastni primátor Jan Korytář a náměstek Jaromír Baxa (oba Změna pro Liberec).

Zprvu je třeba říci, že situace v sále byla jednoznačně na straně těch, kteří si rozpad koalice nepřáli, tedy zástupců Změny pro Liberec a Zuzany Kocumové, která oproti svým kolegům návrh na odvolání primátora a náměstka nepodpořila. Lidem chyběli hlavně největší kritici primátora Korytáře, Jiří Šolc z Liberce občanům a náměstci Martina Rosenbergová a Lukáš Martin. Bylo znát, že jich lidé na pravé důvody odstoupení z koalice chtějí zeptat.

Jiří Šolc se v médiích omluvil, že měl již jiný program, proč ale nepřišli další zástupci Liberce občanům nikdo nevysvětlil. Dost možná se jim nezdálo, že by byli opět vypískáni jako na demonstraci den předtím. Ale to se v Lidových sadech neopakovalo. Naopak, diskuse byla klidná a věcná, ačkoliv někdy nekompromisní a zcela otevřená.

Jediný ze sociálních demokratů, který našel odvahu na debatu s občany přijít, radní Šotola, neměl lehkou pozici, protože drtivá většina lidí v sále s rozhodnutím jeho strany striktně nesouhlasila, ale možná kvůli klidné atmosféře i on odpovídal klidně a snažil se stanoviska ČSSD vysvětlit. Alespoň ve středeční večer žádné „problémy v komunikaci“ nenastaly a pro mnoho lidí bylo překvapením, proč to jde i jinak než řešit vzájemné komplikace přes média (a zvlášť patřící firmě naprosto svázané s opoziční ODS).

Diskuse byla překvapivě otevřená, ze strany občanů bylo poukazováno, že nevěří důvodům pro primátorovo odvolání a že pravým důvodem je jeho boj proti klientelistickým vazbám a korupci, které Liberec svírají v posledních dvaceti letech. I v odpovědích politiků byla nevídaná upřímnost a odhalení zákulisních her, které se hráli a hrají i v Liberci. V tomto sklidila velikou ovaci právě Zuzana Kocumová se svou odvahou, když zcela otevřeně promluvila o tom, jak koaliční partneři – někteří zastupitelé a náměstci za ČSSD, Liberce občanům, ale i její vlastní Unie pro sport a zdraví za zády svých partnerů vyjednávali, až do krajních podrobností, plán na svržení současného primátora Jana Korytáře nebo který z nich už má slíbené jaké posty.

Ačkoli byli pozváni všichni politici, dostavili se jen někteří. Rovněž v sále bylo jasno, komu lidé, kteří přišli, fandí. Pozitivní ale byla především věcná a klidná atmosféra a vůbec fakt, že vedení města jde za svými občany. Nebylo by na škodu, kdyby se taková tradice usídlila i pod Ještědem.

Na fotografie ze středečního veřejného slyšení se můžete podívat například na facebooku zde.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,