Týden neklidu v Liberci začal – reportáž a program dalších akcí

V neděli i v pondělí se ve stejný čas, tedy od 17. hodin, sešly před libereckou radnicí více jak dvě stovky lidí, aby vyjádřily svůj postoj k současné vládě, jejím neoliberálním reformám, stavu společnosti i politiky ve státě i ve městě.

V neděli svolala akci Holešovská výzva a iniciativa ProAlt, v pondělí Českomoravská konference odborových svazů, ProAlt, o.s. Změna pro Liberec, iniciativa Je čas nemlčet a iniciativa Za svobodné vysoké školy.

Ani výrazně chladné a deštivé počasí neodradilo některé obyvatele města pod Ještědem, aby přišli říci své NE! současnému společnosti, kde na jedné straně úzké skupinky privilegovaných kradou těžko představitelné částky z kapes těch, kterým posléze vláda bere podruhé – ve formě různých škrtů, snižování mezd a důchodů.

Na nedělní akci promluvili zástupci Holešovské výzvy jako například aktivista z Rochlic Oldřich Jeníček, za iniciativu ProAlt přednesla projev koordinátorka její liberecké sekce Štěpánka Klímková. Ve všech projevech bylo voláno po demisi současné vlády i prezidenta a většímu zapojení prvků přímé demokracie. Oproti první demonstraci Holešovské výzvy, která proběhla před měsícem dorazilo méně lidí (ovšem za opravdu nepříznivého počasí), ale bylo znát, že se organizátoři poučili a akce měla organizovanější průběh.

To ovšem nezabránilo tomu, aby na ní vystoupili lidé, kteří se s principy Holešovské výzvy jednoznačně neztotožňují, dokonce ji protiřečí, ovšem chtějí být „všude a všeho“ jako například občan a politik z Desné v Jizerských horách Zdeněk Joukl. Nakonec vystoupil i pedagog zdejší vysoké školy Jan Šolc, který v minulosti sice býval intelektuální ozdobou městské (v posledních dvaceti letech převážně modré) oligarchie, ale i on se zřejmě nyní, tak jako nemálo současných liberálních intelektuálů, probírá z transformační kocoviny českého kapitalismu.

V pondělí demonstraci pořádaly odbory a liberecké občanské iniciativy. Leitmotivem pondělní akce, na kterou dorazilo podobně něco přes 200 lidí, byl boj proti korupci a současnému politickému establishmentu, který bere chudým, aby o to více mohl dávat bohatým. Mezi řečníky byly představitelé školských a zdravotnických odborů, liberečtí politici Změny pro Liberec jako Jan Korytář, Zuzana Kocumová či Jaromír Baxa, za vysoké školy promluvily odborní asistenti a zároveň aktivisté Nové antikapitalistické levice a libereckého ProAltu Vít Bartoš a opět Štěpánka Klímková. V závěru vystoupil host z Prahy – člen iniciativy Stop vládě Jan Májíček. Kritizován byl přístup vlády ke sférám veřejného zájmu jako jsou zdravotnictví, školství nebo například věda či kultura.

Každý den, jak v pondělí, tak v neděli přišly v Liberci demonstrovat více jak dvě stovky lidí. A to nezmění ani pokusy o dehonestaci těchto demokratických aktivit ze strany „zavedených“ politických stran, firmy Syner (respektive jejích médií, tak jako tomu bylo v minulosti u Týdne v LK) či ze strany regionálního Libereckého deníku, který je na firmách jako je Syner finančně (skrze inzerci, navíc autor těchto řádků díky vlastní zkušenosti ví, o čem mluví) závislý a jak to dnes předvádí jeho politická (a politicky orientovaná) redaktorka.

Liberec i celá republika mají podle organizátorů šanci se změnit. Obě akci odstartovaly Týden neklidu, který má vyvrcholit masovou demonstrací v Praze v sobotu 21.dubna. Program, který v sobě zahrnuje nejrůznější přednášky a diskusní setkání si můžete prohlédnout a stáhnout zde

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.