nášLiberec

Search

Liberecká primátorka před soud nepůjde

Státní zástupce rozhodl o zastavení stíhání primátorky Liberce Martiny Rosenbergové (ČSSD), ředitele liberecké krajské nemocnice Jiřího Veselky (Unie pro sport a zdraví) a někdejšího náměstka hejtmana Zdeňka Bursy (ČSSD). Všem třem hrozil trest kvůli schválení nestandartně vysokých odměn v dozorčí radě krajské nemocnice.

Policie obvinila všechny tři politiky loni v létě z porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Obvinění svou vinu od začátku popírali. Nyní státní žalobce rozhodl, že k trestnému činu nedošlo.

Na valné hromadě nemocnice v září 2011 schválili nyní již bývalí obvinění politici vyplácení třicetitisícových odměn uvolněným členům zastupitelstva v dozorčí radě nemocnice. Zdeněk Bursa si přišel jako předseda dozorčí rady dokonce na 50 tisíc korun měsíčně. Odměnu v dozorčí radě, kde dominovala ČSSD pobíral i náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda, který se jí ale v návalu kritiky jako první vzdal.

Sama primátorka trvala na své nevině od začátku. Omlouvala svůj postup při schvalování odměn tím, že návrh na odměny v nemocnici pro členy dozorčí rady podepisovala beze jmen, a tak nevěděla, že připadnou uvolněným radním. To se posléze ukázalo jako nepravda.

Ostatní členové dozorčí rady z ČSSD šli ještě dále. Argumentovali právním názorem, který měl potvrzovat legitimitu jejich odměn a který ale dlouhou dobu odmítali zveřejnit. Později přišli s právním posudkem advokátní kanceláře KALSCO, který tvrdil, že ve střetu se zákonem nejsou. Mezi nejrazantnější zastánce odměn patřil liberecký zastupitel a náměstek hejtmana Libereckého kraje Martin Sepp či krajský radní Zdeněk Bursa. Nakonec ale i všichni sociální demokraté obrátili  a svých odměn se vzdali.

Liberecká nemocnice se stala místem, kam se uchýlili i další liberečtí politici v rámci dělení moci ve městě poté, co byla uzavřena velká opoziční smlouva mezi ČSSD, Libercem občanům, VV, částí Unií pro sport a zdraví a ODS. Ředitelem nemocnice se stal předseda Unie pro sport a zdraví Jiří Veselka a následně (a bez výběrového řízení) usedl na post ekonomického ředitele i bývalý primátor za ODS Jiří Kittner (rovněž bez výběrového řízení), který je sám nyní vyšetřován policií v kauze tunelování městského majetku skrze městskou akciovou společnost Sportovní areál Ještěd.

Platy a odměny v krajské nemocnici byly a jsou následující: Člen představenstva 10.000 Kč měsíčně, předseda představenstva 15.000 Kč měsíčně. Člen dozorčí rady 30.000 Kč měsíčně . Ekonomický náměstek (Jiří Kittner, ODS) 120.000 Kč měsíčně . Ředitel (Jiří Veselka, USZ) 150.000 Kč měsíčně.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém