Město chce po bývalém primátorovi Korytářovi částečnou úhradu pokuty ÚOHS

Podle dnešního vyjádření liberecké radnice prověřuje vedení statutárního města Liberce možnost vymáhat po konkrétních osobách náhradu škody v souvislosti se zrušením veřejné zakázky Revitalizace Soukenného náměstí. Po někdejším primátorovi Janu Korytářovi (Změna pro Liberec) tak může chtít až 90 tisíc korun. Po jeho předchůdci Jiřím Kittnerovi odpovědnost za až desítky milionů korun požadovat nebude.

Město chce jednat na základě podnětu protikorupční organizace Oživení. Jedná se o pokutu, kterou městu udělil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za rozhodnutí rady města zastavit veřejnou zakázku na Revitalizaci Soukenného náměstí. Ta byla za primátora Korytáře zastavena, protože se město ocitlo v tíživé finanční situaci po vládách ODS a ČSSD.

Zakázku vypsanou před volbami vyhrála společnost Syner, na základě výběrového řízení, které krátce před volbami v roce 2010 iniciovalo vedení města pod primátorem Jiřím Kittnerem (ODS). Po zastavení zakázky se Syner odvolal k ÚOHS, ten mu dal za pravdu a vyměřil městu pokutu ve výši 100.000,- Kč a dalších 30.000,- Kč jako úhradu nákladů řízení. Nové vedení města (opozičně smluvní koalice ČSSD, Liberce občanům, VV a USZ a ODS), které vzešlo po odvolání Změny pro Liberec na jaře 2011, se proti námitkám ÚOHS neodvolalo.

Syner poté náměstí realizoval, za značné kritiky odborné i široké veřejnosti. Město si muselo nakonec vzít úvěr, aby Syneru mohlo zaplatit a jen úrok z úvěru stál více než pokuta od ÚOHS.

Občanské sdružení Oživení vyzvalo dopisem z 21. října tohoto roku vedení města Liberce, aby podle zákona o obcích vymáhalo škodu, která mu zrušením zakázky na opravu Soukenného náměstí vznikla, po tehdejších jejích původcích.

Zrušení zakázky schválila jednomyslně rada města 15. prosince roku 2010, kde vedle Jana Korytáře seděli například dnešní primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) nebo ekonomický náměstek Jiří Šolc (Liberec občanům). Toto vedení města ale chce část již zaplacené škody po někdejším primátorovi Janu Korytářovi, protože byl předkladatelem návrhu.

Shodu okolností minulý týden odmítli představitelé současného vedení města i celé velké tiché koalice požadovat odpovědnost po Jiřím Kittnerovi, který v rozporu se zákonem (bez vědomí a souhlasu rady) v roce 2010 podepsal úrokové zajištění dluhopisu, kde městu hrozilo, že zaplatí desítky až stovky milionů navíc.  Opoziční zastupitelé tento krok napadli a město uzavře s Českou pojišťovnou smlouvu novou.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,