nášLiberec

Search

Náměstek Šolc chce prodat Technické služby

Mnohými očekávaný a obávaný krok ze strany vedení Liberce je tady. Náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům/Starostové pro Liberecký kraj) oznámil, že doporučí zastupitelům prodej klíčové městské společnosti, Technických služeb města Liberce (TSML). Do voleb zbývá sice pár měsíců, ale menšinová koalice s podporou ODS přesto bude usilovat o prodej. Město se přitom samo potýká s problémy, které přinesla politika privatizace z éry vlád ODS.

 

Jiří Šolc chce předložit návrh na privatizace strategické městské společnosti již na březnovém zastupitelstvu. Opozici (Změna pro Liberec) se tento návrh nelíbí a upozorňuje, že je na takto významný krok příliš krátká doba před volbami. Upozorňuje i na skutečnost, že se proti prodeji TSML vyjádřilo zhruba 96% účastníků referenda, které sice nebylo závazné, ale i tak k němu dorazilo na 14 tisíc lidí. Jako první přinesla zprávu ČTK.

Jiří Šolc navrhuje, aby se TSML prodaly s tím, aby městu zůstal menšinový podíl. Ve hře jsou podle něj velké nadnárodní společnosti. Současné vedení Liberce tak pokračuje v privatizační politice, kterou po dvě dekády na radnici praktikoval jeho současný opozičně smluvní partner, ODS. Sám náměstek Jiří Šolc patřil v době, kdy byl ještě opozičním zastupitelem, ke kritikům privatizační politiky.

Přitom tato politika přinesla Liberci a paradoxně i dnešnímu vedení velké problémy, například v případě smlouvy z dob primátorování Jiřího Kittnera s firmou Eltodo, která se měla starat o městské osvětlení. Pro velkou nevýhodnost pro město se ji město nedávno samo rozhodlo vypovědět. Kritizovaný je i smluvní vztah se společností Busline, která bez výběrového řízení získala ve městě obslužnost části autobusové veřejné dopravy.

TSML byly po převratu na liberecké radnici v roce 2011, kdy byla odvolána Změna pro Liberec a utvořena tichá koalice s ODS, obsazeny lidmi z dnes vládnoucí koalice, konkrétně z ČSSD. Jejich ředitelem se stal bývalý místostarosta z Jablonce nad Nisou za tuto stranu Otakar Kypta. Manažerské místo zde bylo vytvořeno i pro někdejšího náměstka Jiřího Kittnera, dlouholetého sociálně demokratického matadora, Milana Šíra. Město i TSML dlouhodobě odmítá sdělit, jaká je náplň jeho práce a kolik za ni bere.

Za působení ČSSD v TSML se společnost propadla do ztráty, ač v minulosti vykazovala milionové zisky. O prodeji technických služeb jednal v minulosti již i někdejší náměstek za ČSSD Lukáš Martin, a to za zády městské rady, zastupitelstva i tehdejšího primátora Jana Korytáře.

Základní kapitál technických služeb je 126 milionů korun. Jejich stoprocentním vlastníkem je Liberec. Výsledky loňského hospodaření firmy se zhruba 150 zaměstnanci zatím známé nejsou. V roce 2012 hospodařila se ztrátou 6,6 milionu korun, o rok dříve byla v zisku 9,5 milionu korun. Výnosy z běžné činnosti TSML v roce 2012 překročily 141 milionů korun, meziročně tak klesly o více než 60 milionů korun.

                                                                                                                 s využitím zdrojů Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém