Podnikatel Tomáš Absolon dostal za podplácení bývalého ředitele záchranky podmínku a peněžitý trest

Podnikatel Tomáš Absolon dostal u libereckého soudu osmnáctiměsíční podmínku se zkušební dobou dva a půl roku plus peněžní trest ve výši 400 tisíc korun. Ke korupčnímu jednání se přiznal a na trestu se dohodl se státním zástupcem. Loni v létě se pokusil uplatit bývalého ředitele záchranné služby v Liberci Stanislava Mackovíka, nynějšího poslance za KSČM.

 

Tomáš Absolon měl Mackovíkovi nabízet úplatek ve výši 100 tisíc korun, když za to vylobbuje na kraji odkup jeho pozemků pro stavbu nového sídla záchranné služby za 25 milionů korun. Podle státního zástupce pak dokonce svou nabídku zvýšil na jeden milion korun. Po doznání viny a dohodě se státním zástupcem byl odsouzen k podmíněnému trestu a pokutě ve výši 400 tisíc korun. Pokud by Absolon částku nezaplatil, hrozí mu vězení až tři roky.

Stanislav Mackovík ovšem nahlásil Absolonův pokus o úplatek policii a nadále s ní spolupracoval. Policie poté nasadila odposlouchávací zařízení, které Absolona usvědčilo. Tomáš Absolon je manželem liberecké zastupitelky za Změnu pro Liberec Kateřiny Absolonové a přispěl Změně pro i Liberec i sponzorským darem ve výši 30 tisíc korun. Změna pro Liberec, když se loni v červnu obvinění objevilo, okamžitě Absolonův sponzorský dar vrátila.

Mackovík s Absolonem jednal vícekrát, později si jednání nahrával. Podle dostupných informací nejdříve na svůj mobilní telefon, posléze, snad již za asistence policie, na speciální nahrávací zařízení. Své někdejší nadřízené, ať  již přímo náměstkyni Kocumovou nebo hejtmana Půtu, o nabídce úplatku neinformoval. Tomáš Absolon vyjádření opakovaně pro média odmítl.

Případu korupčního jednání ze strany manžela významné političky Změny pro Liberec se ale již před jeho zveřejněním pokusili někteří politici (v rozporu s Mackovíkovým tvrzením o mlčenlivosti) využít ke kompromitaci svých politických protivníků. Již loni v létě, před zasedáním krajského zastupitelstva, kde se KSČM pokusila iniciovat odvolání Zuzany Kocumové z postu náměstkyně pro zdravotnictví, kontaktovali zástupci komunistů (hovoří se se o liberecké předsedkyni KSČM Daně Lysákové, dnešní asistentce poslance Mackovíka) některé zástupce Starostů pro Liberecký kraj.

Jednalo se o snahu získat hlasy některých Starostů k odvolání Kocumové s tím, že ta má být zapojena do případu údajného nabídnutí úplatku Stanislavu Mackovíkovi ze strany Tomáše Absolona. Dana Lysáková tehdy tyto skutečnosti ani nevyvrátila, ani nepotvrdila – odmítla se k této skutečnosti vyjádřit. Hejtman Martin Půta tehdy naznačil, že by osloveným měl být chrastavský starosta a známý kritik Změny a člen Starostů Michael Canov. Ani on ale před téměř rokem odmítl odpovědět na přímý dotaz.

Zuzana Kocumová loni v létě doložila, že to byl právě Stanislav Mackovík, který ji do varianty, kdy by se měly odkoupit Absolonovy pozemky a ani ji nepředkládat varianty další. Sama se hlasování pro možný střet zájmů, jelikož Absolon byl sponzorem Změny, vzdala.

Stanislav Mackovík byl dlouhodobě kritizován za svou práci ředitele liberecké záchranky a se Zuzanou Kocumovou vedl nesmiřitelný boj. Svůj post musel nakonec opustit, když audit odhalil nesrovnalosti v hospodaření záchranky i podezřelou personální politiku, kterou zde jako ředitel prováděl.

Odsouzený Tomáš Absolon není jediným mužem z libereckého prostředí, kdo za korupční jednání dostal pouze podmínku. Již v minulosti potrestal pražský soud libereckého politika za ODS Jiřího Zeronika a s ním další dva podnikatele za pokus uplácení podmíněným trestem a pokutou 100 tisíc korun.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,