Liberecký primátor by měl vzejít z ANO

AKTUALIZACE 8.11. 2014 Liberecký lídr hnutí Andreje Babiše ANO Tibor Batthyány rozeslal ve středu večer svým plánovaným koaličním spojencům návrh koaliční smlouvy, se kterou chce do neděle vystoupit před veřejnost. Od čtvrtka ji má k dispozici naše redakce. Jde o krátkou pracovní verzi, kde chybí programová část, ale naopak se řeší rozdělení náměstkovských postů dle stranického klíče a složení městské rady.

 

Ve středu večer rozeslal veřejnosti dosud neznámý Tibor Batthyány z ANO třístránkový návrh koaliční smlouvy zástupcům svým plánovaným koaličním spojencům ze Starostů pro Liberecký kraj (SLK), ČSSD a TOP 09. Podle předchozího vyjádření zástupců nové radniční koalice by měla být smlouva hotova a veřejnosti představena do neděle.

Zatím pouze třístránková smlouva je koncipována velice obecně, nacházejí se v ní preambule o stabilitě a blahu města a podobně. Jsou zde tradiční články, které popisují řešení sporů v koalici, obecné principy spolupráce atd.

Co ve smlouvě zatím úplně chybí je programová část. Místo ní je zde pouze: „bude doplněno“. Ostatně například nejsilnější člen vznikající koalice – ANO nemělo volební program, až na pár hesel, vůbec.

Naopak je zde ale již konkrétní rozdělení náměstkovských postů a složení rady dle stranické příslušnosti. Ostatně během jednání se na rozdělení postů velice rychle dohodli zástupci ANO se sociálně demokratickým bossem Robertem Duškem. Starostové několik dní váhali, pak ale na vznikající koalici přistoupili.

Chybí zatím jména politiků, ale podoba budoucí vlády se začíná rýsovat:

Složení orgánů Zastupitelstva a Rady města Liberce

Primátor:                     ANO
Náměstek pro ekonomiku:            SLK
Náměstek územní rozvoj a technickou správu:    ANO
Náměstek pro kulturu a školství:        SLK
Náměstek pro sociální oblast:            ČSSD
Radní:                        ANO
Radní:                        ANO
Radní:                        SLK
Radní:                        SLK
Radní:                        ČSSD
Radní:                        TOP09

Primátorem by tedy měl být zástupce ANO, pravděpodobně Tibor Batthyány, kterému pro jeho tajený dosavadní profesní životopis i nulové veřejné a politické angažmá, přezdívají média Pan Nikdo. Ovšem velikou ambici stát se primátorem má již dlouhou dobu Michal Hron ze Starostů, proto bude zajímavé „souboj“ o primátorské křeslo sledovat.

Ekonomickým a pravděpodobně i statutárním náměstkem má být představitel Starostů. I zde jsou možné dvě varianty: buď dosavadní Jiří Šolc nebo Michal Hron, který se sám ekonomickým poradenstvím živí (je daňovým poradcem). I zde možná budou muset výše zmínění mezi sebou soupeřit, byť jen vnitrostranicky.

Dalším klíčovým náměstkem pro územní rozvoj a technickou správu by měl být zastupitel za ANO, ale kdo je těžké říci. ANO je naprosto neznámá strana a až na nějakého toho přeběhlíka z ČSSD tvořili jeho kandidátku zcela neznámí lidé, kteří se nikdy k veřejnému životu ve městě nevyjadřovali a jejich  jedinou politickou kartou byla popularita miliardáře Andreje Babiše.

Post náměstka pro kulturu a školství by měli obdržet Starostové, pravděpodobně by se mohla stát náměstkyní liberecká nakladatelka Květa Vinklátová. Vinklátová byla v minulosti občansky činná během protestů proti odvolání Změny z radnice v roce 2011, kdy byla utvořena koalice Starostů, ČSSD, VV, USZ a opozičně smluvní ODS.  Na náš dotaz k navrhované koaliční smlouvě se Květa Vinklátová odmítla vyjádřit.

Post náměstkyně pro sociální oblast by mohla opět získat dosavadní primátorka Martina Rosenbergová z ČSSD. Ta stejnou funkci zastávala již za „zimního primátorování“ Jana Korytáře, do politiky ji dosadil zdejší sociálně demokratický boss Robert Dušek. Během ní se ale dohodla se Starosty (Liberec občanům), dalšími malými stranami a ODS na svrhnutí Změny a stala se primátorkou. Mezi zvolenými zastupiteli za ČSSD ale Rosenbergová není jediná, kdo by mohl tento post zastávat. Nabízí se například i Jiří Suchánek.

Jak potvrdila například Zora Machartová z TOP 09, jedná se zatím o pracovní verzi, kterou s kolegy ještě zpracovává. „Nic finálního, bude se to ještě ladit“, uvedla ve čtvrtek na dotaz naší redakce Zora Machartová.

Tibor Batthyány na dotaz, zda se k pracovní verzi již někdo vyjádřil, uvedl ve čtvrtek, že nikdo. Lídr Starostů Michal Hron se ve čtvrtek vyjádřil, že tento dokument zatím ještě nezná. Martina Rosenbergová z ČSSD nereagovala vůbec.

AKTUALIZACE 8.11. 2014: Tibor Batthyány později na otázku, zda je přednější rozdělení postů před programovou shodou a zda vznikající koalice stihne své prohlášení představit do neděle, doplnil: „Programové priority jsou důležitější, aby vůbec měla koalice cenu. Ale tyto body jsme již probrali. Nyní je na pořadu dne personální složení. O avizované neděli nic nevím, pro nás je podstatné pondělní jednání.“

V komunálních volbách 2014 uspěly tyto strany a politická hnutí: Změna pro Liberec (25,5%), ANO (18%), Starostové pro Liberecký kraj (16,8%), ČSSD (9,8%), KSČM (5,6%), TOP 09 (5,5%), ODS (5%). Vítěz voleb jde ale do opozice, na koalici se dohodli ANO, SLK, ČSSD a TOP 09. O podobném scénáři „Všichni proti Změně“ mluvila média již před volbami i během povolebních vyjednávání.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.