Únorové zastupitelstvo: nakonec žádná nirvána

Kdo očekával hladký průběh druhého letošního zastupitelstva, mýlil se. Největší estráda z celkově sedmihodinového zasedání byla při projednávání návrhu Starostů pro Liberecký kraj vyvěsit tibetskou vlajku, ale pobavily i body další. Ani exhibice v nimrání se v titěrnostech opět nechyběly. Oproti tomu se vedla i diskuse vážná a důstojná, kde věcné argumenty padaly ze strany koaliční i opoziční.

Na začátku zastupitelstva se opřelo pár občanů do fungování magistrátu. Nelíbilo se jim, jakým způsobem jsou vyřizovány stížnosti, jakým způsobem magistrát nakládá s informacemi i s mocí sobě svěřenou. Nejvíce to odnesl tajemník  magistrátu Jindřich Fadrhonc.

Potom už to začalo. David Václavík ze Starostů navrhl, aby Liberec vyvěsil tibetskou vlajku, argumentoval morálkou, solidaritou, vyčítal jména slavných měst, která tak činí a apeloval, aby si i Liberec zachoval „face“ posledních patnácti let, kdy tak činil. Panu Václavíkovi, jakožto letitému matadorovi liberecké politiky, lze věřit nostalgii po posledních patnácti letech, ale není tak jisté, že si ji přeje i většina občanů.

Navíc jedním z nejvtipnějších momentů na zasedání zastal, když David Václavík vzpomínal, jak patří mezi ty, pro které byla před rokem 1989 podpora ze zahraničí něčím důležitým. Představa pana docenta coby disidenta na základní škole (David Václavík je ročník 1975) patří do Zlatého fondu výroků libereckého zastupitelstva.

Primátor Tibor Batthyány naopak před věšením vlajky vyzval k podpoře konkrétní školy v Tibetu a ctihodní zastupitelé, jen někteří ovšem, přispěli dohromady pár tisícikorunami. Jan Korytář, stejně jako primátor, zopakoval, že akce je hlavně poněkud pokryteckým PR politiků na Západě, že by se vedle tibetské měla zejména dnes vyvěšovat například vlajka kurdská, palestinská nebo i romská. Dodal, že liberečtí zastupitelé by se možná měli více trápit tím, kolik je v Liberci žebráků a lidí bez domova.

Ve svém klubu ovšem i on zastával názor menšinový a zastupitelstvo nakonec rozhodlo 23 hlasy, že vlajka se vyvěsí. Ale nebyl by to Jan Korytář, aby si nepřipravil soubor citátů současného dalajlámy, kterými pak celé zastupitelstvo častoval. V argumentaci při diskusi pak byl použit náš server, který se jako jediný pokusil dát prostor, skrze anketu, libereckým občanům.

Pořádnou dávku pokrytectví předvedla ústy Ondřeje Červinky nejmenší a kdysi nejsilnější strana libereckého zastupitelstva, ODS. Koalice odsouhlasila snížení odměn pro zástupce města v liberecké teplárně z 35 na 15 tisíc. Ondřej Červinka přispěchal s tím, ať je to deset tisíc. To, že celou dobu měli za ODS a ČSSD v teplárně politici trafiku za oněch 35 tisíc a nikdy nic neudělali, jakoby se nestalo. Trapné a víc než trapné.

Koalice stáhla z projednávání návrh pravidel při rozdělování financí z městského Ekofondu. Michal Hron ze Starostů upozornil, že se k 20. únoru měnil zákon a že je třeba, aby navrhovaná pravidla počítala se všemi novými legislativními normami. Náměstci se sice dušovali, že tomu tak je, ale po vzájemné shodě se bod stáhnul a jeho znění mají ještě prověřit právníci.
Stažen byl i bod ohledně nové metodiky územního plánu. Důvodem bylo, že výtky k němu jsou zásadní povahy, leč nebyly dodány vcelku a přehlednou formou, ale byly například sdělovány přes média a podobně. Současná kolice chce protáhnout schválení územního plánu z několika důvodů.

Jedním z nich je, že předchozí náměstek, který měl územní plán na starosti (Jiří Rutkovský), se nedostatečně vypořádal se stovkami námitek občanů, není koncepčně řešena městská zeleň, není zde řešena koncepce centrálního vytápění  a k zastavění jsou v něm plánovány i neprivatizovatelné pozemky. Radnice chce územní plán více otevřít veřejnosti a diskutovat s ní jeho schválení.

Proti tomu vystupují zejména Starostové, kdy se ovšem zejména mezi Jiřím Šolcem ze Starostů a náměstkyní Karolínou Hrbkovou ze Změny ukázal propastný profesionální rozdíl ohledně této tématiky. Šolcova představa města posetého a obsetého baráčky se zahrádkami je noční můrou každého urbanisty. I otázka investorů, které Jiří Šolc vytáhl, se ukázala jako úsměvná, protože si konkrétně nemohl vzpomenout ani na jméno jednoho z té velké řady, kteří z Liberce prý odešli, protože nebyl schválen územní plán. Ale prý jsou to většinou tajná jednání..

Koalice nedovolila opozici prohlašovat vznik výborů zastupitelstva. Silové řešení, které bylo použito, zdůvodnila tím, že je potřeba dát šanci novému systému komisí rady, kde zasednou odborníci a veřejnost. Na druhou stranu je třeba říci, že koalice dlouhodobě nabízela opozici účast v těchto komisích. Ta ale pod vedením Starostů s jejich klasickým mentorským přístupem možnost prokaučovala. Stejně jako po volbách v duchu klasické české pohádky „Jak dědeček měnil, až vyměnil“.

Na konci zastupitelstva se Jan Korytář, v návaznosti na dotaz  Jiřího Šolce ohledně využití Liebiegova paláce, rozpovídal, jaký že (citace JK) „chlév“ je v projektech určených k čerpání evropských dotací. Nastala hádka se Starosty, ale fakt je, že v minulosti město si podporou obskurních soukromých projektů jako Centrum geotermální energie pro občany si připravilo cestu k dnešní situaci, že bude muset vracet 200 milionů, které mohlo vyčerpat samo. A ty budou Liberci po čertech chybět.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,