Syner se zdráhá opravit odfláknuté Soukenné náměstí

Soukenné náměstí, které už lidová tvořivost stačila přejmenovat na Lavičkové nebo Náměstí Syneru, se jen tak opravy zřejmě nedočká. Nestydatě odfláknutá práce na jednom z hlavních libereckých náměstí, které zdejší firma Syner realizovala za neuvěřitelných 18 milionů, je stále předmětem sporu. Město chce už přes dva roky po Syneru reklamaci, ten ji sice dávno slíbil, ale už dva roky se z ní vykrucuje. Liberci tak zůstává nevzhledné i nebezpečné náměstí.

Podle posledního prohlášení města se společnost Syner pře o vyhotovení reklamace Soukenného náměstí. Podle vyjádření města se „zatím do oprav stavební firma nepustila. Město Liberec znovu (opakovaně) vyzvalo firmu Syner k odstranění nedostatků, opakovaně reklamovalo provedené práce. Nyní čeká na její reakci.“

Syner přitom reklamaci uznal již na jaře před dvěma lety, kdy město čelilo kritice za stav sotva pár týdnů zkolaudovaného Soukenného náměstí. Celá kontroverzní zakázka, na kterou doplácejí především obyvatelé města a veřejná kasa, má pohnuté politické pozadí.

Na Mikuláše 2012 se s velkou slávou otevíralo Soukenné náměstí. Náměstci tehdejší primátorky se spolu se zástupci Syneru plácali po zádech, ale už tehdy opozice upozorňovala na některé předražené a odfláknuté prvky stavby.

A už několik týdnů od předání stavby Soukenné náměstí vypadalo, jako by po něm přejel tank. Drolila se a vypadávala dlažba, dlaždice se zdvíhaly, všechno působilo již tehdy nedodělaným, neprofesionálním dojmem. Za dva roky se situace jenom zhoršila.

Zástupci Syneru ve svém prohlášení uvedli, že na vině je technika, která odklízí sníh. Radnice to rezolutně popřela s tím, že stroj, který sníh na Soukenném náměstí odklízí váží asi jako sekačka na trávu. Podle architekta Radima Kousala z Siadesign je prý úplně běžné, že se dlažba v Liberci zdvíhá. Alespoň to uvedl pro zdejší média. Později se Syner snažil svalit vinu i na architekta Kousala.

Již před dokončením stavby podobu Soukenného náměstí velice hlasitě kritiizovali památkáři i odborná veřejnost z řad architektů a urbanistů (celkové nekoncepční pojetí,  přehlcení prostoru lavičkami, chaotické rozmístění trávníků, způsob výsadby vegetace atd). Výsledek, zejména v porovnání s cenou, také do značné míry odmítla i veřejnost laická. Na náměstí se vinou špatného stavu dlažby událo i několik úrazů, o kterých informovala i místní média.

Celou zakázku na poslední chvíli zadalo před volbami 2010 vedení města v čele s Jiřím Kittnerem. Během výběrového řízení bylo z důvodu nesplnění kvalifikačních požadavků zadavatele vyloučeno celkem pět firem, vítězem se stal liberecká společnost Syner, která proslula svými styky na čelné liberecké politiky. Původně měla rekonstrukce stát 17 milionů korun, ač po letech vládnutí ODS zůstaly městu obrovské dluhy a prázdná kasa.

Po volbách v roce 2010 zakázku zrušil nový primátor Jan Korytář ze Změny pro Liberec. Argumentoval tehdy katastrofálním stavem městské kasy i absencí skutečného plánu na revitalizaci všech libereckých náměstí. Nicméně firma Syner se odvolala u ÚOHS a ten městu za zrušení zakázky uštědřil pokutu zhruba 100 tisíc korun.

Po odvolání Korytáře a ZpL z rady města se nové vedení rozhodlo na rozhodnutí ÚOHS přistoupit, neodvolávat se a firmě zakázku zadat. Nicméně kvůli nedostatku financí ji bude splácet déle a Syner si bude účtovat penále. Nyní tedy zakázka vyšla na zhruba 18 milionů (vč. DPH), ač bylo avizováno, že její cena bude nižší.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody