Liberec bude mít v květnu hned dvě zastupitelstva – řádné a mimořádné

Zasedáním městského zastupitelstva, která proběhnou tentokráte a výjimečně ve středu a ve čtvrtek, budou dominovat personální změny. V radničním sále poprvé zasedne nový zastupitel za TOP 09 František Gábor, který rád připomíná svou účast na misi v Iráku, ale ze svého předchozího působení na kraji je spojen i s kontroverzními kroky, ale zejména se bude na mimořádném zastupitelstvu jednat o zániku mandátu Jiřího Čečka (Změna pro Liberec), protože ten pravděpodobně neměl jeden jediný den trvalý ani přechodný pobyt v Liberci.

Zvolení zástupci budou v Liberci tento týden jednat dvakrát. Jednou zcela běžně, tedy jako každý poslední čtvrtek v měsíci, kde je na pořadu standartní program jednání. Avšak den předtím se sejdou na mimořádném jednání zastupitelstva, a to už ve středu, kde budou mít k projednání jeden bod.

Tím je zánik mandátu zastupitele za Změnu pro Liberec Jiřího Čečka. Ten velkou část svého života žil v Bavorsku, kam za minulého režimu emigroval. Nyní ale žije dlouhé roky v Liberci, ale na sklonku minulého roku se rozhodl změnit si trvalé bydliště do místa svého někdejšího německého domova. V Liberci má hlášen přechodný pobyt a žije zde i nadále. Opíral se o judikát z rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který tvrdil, že pokud má občan Evropské unie v místě alespoň přechodný pobyt, má právo zde volit i býti volen.

Problém Jiřímu Čečkovi ale vznikl kvůli jednomu jedinému dni, kdy nebyl v Liberci přihlášen ani trvale ani přechodně. Je tedy možné, že kvůli této administrativní formalitě přijde o svůj mandát. Původně liberecké zastupitelstvo Jiřímu Čečkovi kvůli byrokratické chybě mandát neodebralo, ale ředitel Krajského úřadu René Havlík (ČSSD) nařídil svolat mimořádné zastupitelstvo.

Že Jiřímu Čečkovi  zanikl mandát, potvrdilo i nezávazné stanovisko ministerstva vnitra, on sám ale disponuje právním posudkem specialisty z komerční sféry, který tvrdí opak. Radost z konce mandátu Jiřího Čečka bude mít jistě opozice, která jej již v minulosti i nepřímo obviňovala z podvodu. Všechny právní materiály k mimořádnému zastupitelstvu naleznete ZDE.

Zda Jiřího Čečka ve čtvrtek vystřídá další v pořadí kandidátky Změny –  Pavel Felgr – ještě není jisté, ale zcela jistě usedne do zastupitelských lavic František Gábor z TOP 09, který sice také nezískal dostatečnou voličskou podporu, ale nahradí zvoleného lékaře Petera Hromádku, který se rozhodl odstoupit. Gábor se liberecké veřejnosti prezentuje jako válečný veterán, kdy poukazuje na skutečnost, že před pětadvaceti lety se účastnil mise v Iráku.

V minulosti byl krajským radním pro regionální rozvoj za tehdejší Čtyřkoalici, která vládla spolu s ODS a ČSSD. Gábor měl jako určený radní pod sebou několik kontroverzních projektů, jako například realizaci tehdy velice kritizovaného projektu Regiotram, kterýměl spojovat Liberec a Žitavu. Loajální byl i k projektu Centru vzdělanosti Libereckého kraje, který byl vymyšlen, podobně jako Regiotram, v dceřince Syneru Investorsko- inženýrské a měl pohltit minimálně 1,3 miliardy korun, převážně z evropských dotací. Nakonec projekt, pro vlnu odporu, která se proti němu zvedla, realizován nebyl, ale i tak kraj zaplatil Investorsko-inženýrské neuvěřitelných 125 milionů na zbytečnou dokumentaci k němu. Regiotram, další nerealizovaný projekt z dílny dnes již zaniklé Investorsko inženýrské, stál ddaňové poplatníky zhruba 70 milionů korun.

Jinak to vypadá, že program čtvrtečního zastupitelstva nebude nijak kontroverzní, ale jak už to v Liberci bývá, zdání může klamat. Za zmínku stojí podpora města zdejší Krajské vědecké knihovně, které přidá 1,2 milionu na fungování jejích poboček. Více ZDE.

Město bude delegovat svého zástupce na valnou hromadu (bude jím náměstek za ANO Tomáš Kysela) Severočeské vodárenské společnosti. Tato společnost dlouhou dobu nenápadně zdražovala vodu a zadávala veřejné zakázky tak, aby je získávaly firmy napojené na politiku – v Ústeckém kraji firmy kolem zdejších bossů Alexandra Nováka, Patrika Oulického a dalších, v Libereckém pak zejména společnost Syner. Dlouholetým zástupcem Liberce byl Jiří Kittner. Více ZDE.

Zcela jistě se dá očekávat střet opozice a koalice u vývoje kolem veřejné zakázky na revitalizaci tří školních hřišť, o které jsme podrobně informovali vícekrát na našem webu. Diskutovat se bude v závěru zastupitelstva – odpovědích na interpelace. Více ZDE.

O dramatičnost nebude nouze pravděpodobně i u posledního bodu jednání zastupitelstva, tedy u chystané tvorbě protikorupční strategie, ke které bylo pozváno i Krajské protikorupční pracoviště. Již dnes se ozývají potrefené husy a mediální prostor plní účelové lži, aniž by se někdo měl k omluvě. Více ZDE.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,