Liberecký kraj se opět snažil přidělit miliony kontroverzním podnikatelům, po kritice couvnul

Zajímavou přestřelku mezi lídry na hejtmanský post přinesla liberecká krajská politika. Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj) se střetla s hejtmanem Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj) ohledně financování sportovních klubů patřících zdejším kontroverzním podnikatelům. Půtovi Starostové k nim mají tradičně blízko a v lecčem zaujali místo liberecké ODS, kterou tyto styky naopak u voličů zničily. Kocumové Změna naopak zdejší propojení byznysu a politiky dlouhodobě kritizuje.

Krajské opoziční Změně se podařilo již na potřetí zvrátit přidělení milionů z dotací pro prvoligové kluby, které patří známým podnikatelům jako je Miroslav Pelta či jeden z majitelů Syneru Petr Syrovátko. Změna pro Liberecký kraj vyčítá krajskému vedení že tyto sportovní kluby upřednostňuje před ostatními, například menšími a chudšími oddíly. Mám velkou radost, že i další pokus o rozdělení milionů jen velkým klubům z oblasti kolektivních sportů pozorná opoziční práce překazila, a o miliony se bude moci utkat více klubů, a to i z oblasti individuálních sportů. Chci věřit, že to byl pokus poslední. Vedení kraje sice tyto snahy opakovaně popírá, ale materiály, které jsou předkládány (a po opoziční kritice zase stahovány), hovoří o opaku,“ uvedla Zuzana Kocumová.

To ale krajská vláda v čele s Martinem Půtou odmítá. „Na rozdíl od paní zastupitelky Kocumové nebudu neustále spojovat FK Jablonec se jménem pana Pelty nebo HC Bílí Tygři se jménem pana Syrovátka, ale především s jejich výkony a úspěchy, které rozhodně nejsou zanedbatelné“, přiblížil své postoje k problematice Martin Půta.

Nejvíce měly dostat nejbohatší kluby

Nicméně je pravda, že Rada Libereckého kraje měla za své zasedání, které se konalo 1. března tohoto roku připraven materiál, který počítal s přidělením 12, 5 milionu právě nejbohatším a největším klubům. V materiálu do rady bylo totiž kritérium, které říkalo, že příjemcem dotace může být pouze ty oddíly, které „v sezóně 2014/2015 hrály v seniorské kategorii nejvyšší soutěž“. Další podmínka, výše spolufinancování, pak jasně ukazuje zejména na tři nejbohatší: liberecký fotbalový Slovan Ludvíka Karla, hokejové Bílé tygry Liberec patřící Syneru a Peltův fotbalový FK Baumit Jablonec.

Po medializaci celého problému, se kterým přišla Zuzana Kocumová a Změna, radní bod z jednání stáhli a hejtman vydal prohlášení, ve kterém mluví o neexistujícím problému, jelikož se s návrhem většina Rady neztotožňuje. Přitom vedoucí sportovního výboru je Vladimír Boháč za vládnoucí Starosty pro Liberecký kraj. Kocumová upozorňuje, že jde o dlouhodobou snahu, jak dostat krajské miliony k těm správným klubům a podnikatelům.

Podezřelé výlety a styky radních můžou stát za snahou o rozdělení peněz

Podle Kocumové a Změny se jedná o další pokus, jak nenápadně přihrát peníze vybraným sportovním klubům zdejších vlivných i kontroverzních podnikatelů. O vlivu Syneru na libereckou politiku bylo napsáno mnohé a v létě loňského roku náš web jako první přinesl odhalení, že majitel jabloneckého fotbalového klubu Miroslav Pelta platí ze svého exkluzivní výlety na zahraniční utkání krajským radním, mezi kterými byli i Marek Pieter, předseda Starostů pro Liberecký kraj a jeho stranický kolega a radní pro dopravu Vladimír Mastník.

„Překvapuje mě opakovaná snaha podpořit jen pár privilegovaných klubů. Vytvořit skupinu, pro kterou neplatí stejná pravidla jako pro ostatní. Vedení kraje přece musí vnímat atmosféru ve sportovním prostředí, kde je to velmi kritizováno. Skoro si říkám, co je tak silnou motivací, že krajská vláda tento nesystémový a nepopulární krok dělá i pár měsíců před volbami. A navíc poté, kdy před minulým pokusem pozval Miroslav Pelta „nezištně“ radní, kteří o dotaci měli rozhodovat, soukromým leteckým speciálem na zápas do Amsterdamu, a byla z toho docela slušná ostuda,“ připomněla Zuzana Kocumová ze Změny pro Liberecký kraj.

Tehdy šlo o stejné peníze pro stejné kluby. Několik týdnů předtím si podnikatelé Karl, Syrovátko a Pelta byli říct na liberecké a jablonecké radnici i na kraji o navýšení dotací pro své kluby. Krajský radní pro ekonomiku Marek Pieter jim obratem přislíbil navýšení dotací pro sport o 20 milionů, aby byl pak přistižen, jak si nechává od Pelty platit zájezdy a ještě se z toho (po intervenci hejtmana Martina Půty) zkouší obzvláště neobratným způsobem vylhat.

Hejtman Marin Půta ve svém prohlášení snahu o takovéto rozdělení milionů z veřejné kasy označil za nevhodné. Nicméně nebýt medializace, není nepravděpodobné, že by podobné přidělení peněz prošlo. Ukazují na to i emoce v prohlášení hejtmana Půty, kde Kocumovou obviňuje div ne z nastolování totalitních režimů. „Pevně věřím, že díky aktivitě zastupitelů typu Zuzany Kocumové neskončíme v zemi, kde zítra již znamená včera. V  zemi, kde úspěšní a elitní sportovci končívali v lepším případě v továrnách a v horším v pracovních táborech nebo ve vězení“, uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody