nášLiberec

Search

Územní plán má stovky připomínek od lidí

Přes 700 připomínek od libereckých občanů či vlastníků zdejších pozemků má současná podoba územního plánu. Strategický dokument, který zásadně ovlivní život města i jeho obyvatel na desítky let dopředu se zpracovává od roku 2007 a má platit do roku 2020. Jeho tvorbu provázejí ostré politické spory od začátku.

Konkrétně došlo k aktualizované podobě územního plánu  712 připomínek, nicméně z toho 40 přišlo po stanoveném termínu. Nejvíce připomínek bylo z Vratislavic, kde místním vadí zamýšlená výstavba továrny v blízkosti ulice Seniorů nebo zařazení oblíbených ploch nad zdejším koupištěm mezi zastivitelné plochy.

Připomínky občanů byly rovněž důvodem, proč se současná náměstkyně pro územní plánování Karolína Hrbková (Změna pro Liberec) rozhodla přepracovat koncept úzěmního plánu. Podle vládnoucí Změny pro Liberec bývalé vedení města (ČSSD, Starostové a Unie pro sport a zdraví) a zejména její předchůdce Jiří Rutkovský ignorovali stovky připomínek od občanů a při tvorbě územního plánu se jimi nezabývali.

V současném územním plánu má ubýt rozvojových ploch a prostor má dostat zeleň i návrhy změna přišlé od samotných lidí. Opozice vyčítá současnému vedení i to, že v plánovaném územním plánu není dostatečný prostor pro nové byty a rodinné domy. To vedení města odmítá s tím, že se v územním plánu počítá s výstavbou 9000 bytových jednotek, z toho má být 3000 rodinných domů.

 K tomu dodává, že Liberec má a bude mít v řadě srovnatelných měst (České Budějovice, Pardubice, Olomouc a Ústí nad Labem) stále největší poměr rodinných domů, co se celkového bydlení týče. Více jich má jen Hradec Králově, ale pouze o jedno procento.

Územní plán by měl být hotový do roku 2017, závazně má platit od roku 2020 a město se má dle něj řídit zhruba čtvrt století. V minulosti, zejména za vlád ODS a ČSSD docházelo k častým změnám územního plánu, které nezřídka vedly k zhodnocení vybraných podnikatelů a firem napojených na politiku.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém