Krajský zastupitel a kandidát KSČM je souzen za krádež veřejného majetku

Současný zastupitel Libereckého kraje za KSČM, zastupitel města Zákupy a tamní městský policista Jan Dvořák stanul v tomto týdnu před soudem v České Lípě pro krádež historicky cenného materiálu ze zámku v Zákupech. Státní žalobkyně jej viní, že skrze místního bezdomovce zcizil 35 raně barokních kamenů ze zdi kolem zámku, které pak použil pro svoji potřebu. Jan Dvořák, který zároveň i dnes kandiduje na předních místech krajské kandidátky KSČM do krajských voleb, obvinění odmítá a vše označuje za politický komplot proti své osobě. Dvořákovi hrozí až dva roky vězení.

Státní zástupkyně pronesla žalobu, ve které viní městského strážníka a zastupitele obce Zákupy na Českolipsku Jana Dvořáka z toho, že navedl místního bezdomovce, aby mu na jeho pozemek navozil 35 kvádrů ze zdiva, které bylo součástí zákupského zámku. Jejich hodnotu odhadl soudní znalec na 21 500 Kč. Pro trestný čin krádeže tak může jít politik do vězení až na dva roky.

Občan toho času bez domova J.D. obžalován nebyl. Podle státní zástupkyně byl úmyslně uveden v omyl, když mu Jan Dvořák měl tvrdit, že má vše řádně dohodnuto s radnicí a náležitě povoleno. Dle žalobkyně navíc lze předpokládat, že Janu Dvořákovi jakožto městskému a krajskému zastupiteli a navíc příslušníkovi městské policie v Zákupech neměl důvod nevěřit, že se nejedná o protiprávní činnost. “Tento muž obžalován nebyl, protože ač skutek vykonal, prokazatelně jednal v omylu a původce trestného činu není“, uvedla Pavlína Coufalová, českolipská státní zástupkyně.

Krajský a zákupský politik obvinění i žalobu od zcela odmítá. Podle jeho názoru i prohlášení, které u soudu přečetl, se jedná od začátku o politický komplot. „Důvodem jsou moje politické aktivity, které někomu vadí“, uvedl Jan Dvořák na svou obhajobu.

Dalším bodem obhajoby bylo Dvořákovo tvrzení, že odvoz podobného materiálu z okolí zámku je běžnou záležitostí. Jedná se o plochu, která do roku 1992 sloužila jako smetiště, ale nyní je již řadu let rekultivována. Jan Dvořák tvrdí, že se i dnes na místě objeví černé skládky v podobě stavebního odpadu a že si je místní pro vlastní potřebu často rozeberou. O svém úmyslu prý informoval zástupce technických služeb města Zákupy.

Ten sice potvrdil, že mu Dvořák volal kvůli odvozu stavebního odpadu, ale jasně vyloučil, že by se mezi nimi jednalo o kvádry z historické zdi. S těmi se prý počítá při další rekultivaci prostoru a nikdy by jejich odvoz nepovolil. Podobně hovořil i starosta města Zákupy Radek Lípa.

Dvořákově obhajobě nepomohlo ani vyjádření soudního znalce Lubomíra Turčana, který ocenil odvezený materiál na 21 500 Kč. Navíc podle vlastního vyjádření Turčan zohlednil poškození kvádrů, jinak by se cena mohla vyšplhat až přes 150 tisíc korun, při čemž samotná historická cena zdiva ze 17. století je dle Turčana je ještě daleko vyšší. „Je třeba si uvědomit, že zámek Zákupy požívá nejvyšší památkářské ochrany a je národní kulturní památkou podobně jako například Karlův most v Praze“, uvedl soudní znalec.

Státní zámek Zákupy má bohatou historii, která sahá až do 13. století. Nynější podobu mu ale vtiskla až renesance a také velká barokní přestavba z druhé půlky 17. století, na které se podíleli tehdejší špičky barokního stavitelství jako Giovanni Domenico Orsi a Octavio Broggio. v 19. století zde pravidelně pobývali členové císařské habsburské rodiny. Od roku 2002 je Národní kulturní památkou.

Dvořákův obhájce označil analýzu soudního znalce za zmanipulovanou. Zároveň navrhl další svědky, zejména z řad občanů, kteří si údajně měli podobný materiál rozebírat. Jednání bylo proto přerušeno a bude pokračovat 31. října.

Jan Dvořák je poslední čtyři roky krajským zastupitelem za KSČM, předseda krajského Výboru zdravotnictví a zároveň zasedá i v zastupitelstva města Zákupy, kde je i obecním strážníkem. Do nadcházejících voleb jde znovu pod barvami KSČM na samé špičce kandidátky jako číslo 4. V krajské politice se více objevil až v roce 2012. Od dětství jej pojí přátelství se současným poslancem a staronovým lídrem kandidátky KSČM do krajských voleb Stanislavem Mackovíkem.

S Mackovíkem ho váže i loajalita ke stranické krajské předsedkyni Daně Lysákové, která je oba dva (podobně jako například dalšího krajského zastupitele Františka Chota) naopak podporuje v Českolipsku, a to přes odpor některých zdejších členů.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody