Předvolební tanečky a hry na schovávanou – liberecké zářijové zastupitelstvo

Jak to vypadalo, že zastupitelstvo bude krátké a úderné, nakonec se protáhlo skorodo půl deváté hodiny večerní. Přeci jen blížící se volby ukázaly se dostatečným magnetem pro politické exhibice. Odnesly to třeba fondy města, které měly být saturovány osmnácti miliony a mělo být tak vyřešeno jejich do dneška skomírající fungování. Zároveň to vypadá, že vedení stavebního úřadu, na který si roky stěžují řady občanů, personální obměna nečeká, protože k tomu není dost politické odvahy. A to ani u části koalice.

Pomalu se to stává folklorem. Na zastupitelstvu vystupují nespokojení občané, kteří kritizují vedení stavebního úřadu. Výjimkou nebylo ani včerejší zasedání. Stejně jako se dostává kritiky úředníkům do funkcí dosazeným ještě za primátorování Jiřího Kittnera, stejnou měrou jsou tito bráněni opozicí i hnutím ANO a zejména primátorem Tiborem Batthyánym.

Je bez debat, že na stavebním úřadě pracují i vstřícní a odborní profesionálové, ale těch stížností je v posledních měsících a letech už přeci jen moc. Co stojí za neochotou vypsat výběrová řízení na vedoucí pozice stavebního úřadu? Primátorův důraz na stabilitu nebo to jsou blížící se volby, strach z hněvu úředníků i snaha nenaštvat si potencionální politické spojence, kteří s kritizovanými vedoucími odboru dobře vycházejí? Uvidí se, jak dlouho primátorovi tento v pravdě nemanažerský postoj a strkání hlavy do písku vydrží..

Dalším kontroverzním bodem bylo rozpočtové opatření, kterým se mělo zajistit financování fondů města částkou osmnácti milionů korun. Zajistilo by to chod městských fondů, které byly dlouhé roky zpět hrubě podfinancované, zejména díky odpovědné ekonomické politice ODS, po které zůstala prázdná kasa a dluhy. Když tento problém zdědili v minulém období Starostové pro Liberecký kraj, řešili jej stejným přístupem, tedy šetřením zdola (například na financování arény si nikdo sáhnout nedovolil a stále nedovolí) a konkrétně fond pro kulturu byl stopnut zcela.

Protože by to bylo připsáno největšímu rivalovi všech, Janu Korytářovi ze změny a ještě k tomu před volbami, bod neprošel a bude se projednávat v budoucnu. Přitom mohl zajistit fungování městských fondů, které by podpořily organizace starající se o sport, kulturu, sociální oblast atd. Tak snad se všichni po volbách uklidní a dohodnou se, protože kulturu, sport nebo sociální práci, kterými město a jeho lidé skutečně žijí, nedělají velké organizace, ale ty malé, které si podporu města zaslouží jako sůl a bez ní budou, jak se tomu tak stává v Liberci nezřídka, zanikat.

Neprošel ani kontroverzní bod, tedy výkup nemovitostí od podnikatele Tomáše Absolona. Ač Rada města i finanční výbor navrhovaly výkup pouze věcného břemene za cca 240 tisíc korun, nedošlo ke konsenzu ani zde a po přestávce byl bod stažen z jednání. Problematika kolem nového sídla liberecké záchranky se tedy bude muset ještě řešit. Manželka Tomáše Absolona nahlásila střet zájmů a deklarovala svůj záměr nehlasovat, stejně jako ostatní zastupitelé za změnu pro Liberec.

Nepříjemný bod pro primátora Tibora Batthyányho otevřel Michal Hron ze Starostů pro Liberecký kraj. Zmínil prachbídnou účast primátora Liberce na zasedání dozorčí rady krajské nemocnice a o to jeho hlasitější řešení věcí z dozorčí rady na sociálních sítích. Tibor Batthyány se z posledních čtrnácti zasedání rady neučástnil celkem devíti z nich a jednou se, dle Michala Hrona, kvůli němu nebyla schopná svolat ani valná hromada. Tibor Batthyány se snažil problém převrátit v kritiku práce Starostů v radě, ale ani včera nemohla teatrálnost výstupu zakrýt podstatu věci.

Nezklamal ani František Gábor, hrdina z války v Zálivu, který vytáhl do boje proti hlodavcům ve městě, kteří se zrovinka před volbami tolik přemnožili. Debata se pak svezla na to, jaký ocásek mají krysy a jaký potkani, ale na štěstí pro diváky se šlo brzo poté domů.

 

 

Subscribe
Upozornit na
35 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,