Senátorem za Liberec je starosta Chrastavy Michael Canov

Podle očekávání se stal senátorem za Liberec, byť kandidát z jiného volebního okrsku a starosta Chrastavy, ale kandidát Starostů pro Liberecký kraj a hnutí STAN Michael Canov. Hlasovalo pro něj 80,18 %  lidí. Jeho soka, nestraníka na kandidátce ANO, Marka Vávru volilo 19,81 % voličů. U druhého kola byla účast žalostně malá. Voleb se zúčastnilo pouhých 18% opravněných voličů . Canov tak nastoupí na po dvaceti letech uvolněné místo libereckého senátora po Přemyslu Sobotkovi se kterým ho váže stejná stranická i politická historie.

Michal Canov zvítězil již v prvním kole, kdy dosáhl zhruba 45% voličských hlasů. V dalším klání svou suverénní převahu potvrdil, když získal více jak tři čtvrtiny hlasů. Libereck tak bude mít senátora, který není z Liberce, v současosti je zastupuje i neliberecký poslanec, Martin Komárek z ANO.

Michal Canov pochází ze Žacléře a žije v Chrastavě, které je dlouholetým a oblíbeným starostou. Ve své kampani vedle krajských témat využíval i populární až populistická témata, jako například otázku (v Libereckém kraji neexistující) imigrace. Canov je zastáncem trestu smrti a případného vystoupení z Evropské unie.

Michael  Canov se často prezentuje i jako amatérský právník a má za sebou úspěchy ve sporu se státními orgány, ale i kontroverzní angažmá, kde státu hrozí, že kvůli chrastavskému úřadu, bude doplácet miliony za nezákonně zbouraný dům. Marek Vávra se svým programem pozdvihnutí zejména frýdlanstského výběžku, kde úspěšně obnovil barokní pivovar a zlepšení sociální situace mladých rodin neuspěl.

Michael Canov byl od devadesátých let členem ODS Libereckého kraje, a to i za dob neskrývaného provázání této strany s místní stavební lobby. Účastnil se i privatizace liberecké spalovny v její prospěch. V tomto poltickém postoji navazuje na končícího senátora Přemysla Sobotku z ODS. Pak byl zvolen za Unii svobody, nyní je prvním místopředsedou Starostů pro Liberecký kraj.

Subscribe
Upozornit na
112 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,