nášLiberec

Search

Další pokračování tahanic v liberecké ČSSD: bývalá primátorka Rosenbergová opouští stranu

Již delší dobu náš server informuje o mocenském boji uvnitř liberecké ČSSD, který souvisí s faktickým návratem zdejšího bosse Roberta Duška, který je stíhán za korupci. Po pokusu o vyloučení nepohodlné bývalé primátorky Martiny Rosenbergové a někdejší krajské radní Lenky Kadlecové přichází alespoň doporučení, aby obě ženy nebyly nikde nominovány. Rosenbergová už avizovala odchod ze strany.

Již v létě tohoto roku náš server upozorňoval, že po loňských krajských volbách dojde pravděpodobně ke snahám o vyloučení z řad ČSSD její současné předsedkyně Lenky Kadlecové a bývalé primátorky Liberce Martiny Rosenbergové. To se také stalo, ale na zásah pražského vedení k tomu nedošlo. 

Podle informací našeho serveru se tak stalo proto, že Lidový dům si nepřeje před nadcházejícími parlamentními volbami takto negativní vizitku. Svou roli hraje také skutečnost, že vedení Bohuslava Sobotky není nakloněno politice reálného bosse místní ČSSD Roberta Duška, který má sice kvůli svým obviněním z korupce pozastavené členství ve straně, ale fakticky se mu zdejší organizaci opět podařilo ovládnout. A Rosenbergová a Kadlecová, které se v době jeho oslabení o jeho vyloučení postaraly, jsou nyní „na odstřel“.

Výkonný výbor ČSSD se alespoň rozhodl doporučit svým členům, aby v příštích minimálně třech letech nikam nenominovali či nijak nepodporovali obě nepohodlné kandidátky Martinu Rosenbergovou a Lenku Kadlecovou. Kadlecová ve straně zůstává, ale Rosenbergová již ohlásila odchod.

Obě ženy přitom v minulosti do strany vytáhl právě Robert Dušek, když v čase předvolebním (u Martiny Rosenbergové před obecními volbami 2010, u Lenky Kadlecové před krajskými 2012) sázel na jejich neokoukané tváře a zařídil jim na oko líbivá povolání (Rosenbergová se stala na pár týdnů před volbami „záchranářkou“, Kadlecová získala práci v domově důchodců).

Po jeho obvinění Roberta Duška z léta 2015 z korupce a zneužívání evropských dotací, o kterém náš web informoval jako první, se proti němu uvnitř strany utvořila koalice, která si kladla za cíl Duška odstranit ze strany úplně. Angažovaly se v ní obě dnes nepohodlné sociální demokratky, Rosenbergová a Kadlecová. Obě ženy rovněž kritizovaly nákup černých duší, který Duškovi zajišťoval pohodlné ovládnutí strany a který objevil vnitrostranický audit.

Tuto „protiduškovskou koalici“ ale v podstatný moment při sestavování kandidátky pro loňské krajské volby zradila její jablonecká odnož v čele s místním stavebním podnikatelem Andrejem Gregou. Gregu mohl Dušek držet v šachu paradoxně skrze vlastní korupční aféru. Do médií například unikl záznam, který se týká šéfa jablonecké organizace ČSSD Gregy, který měl Duškovi splatit půl milionu korun za zakázku pro jeho stavební firmu v jabloneckých Pasekách. 

Na krajskou kandidátku se tak dostali lidé těsně spjatí s Robertem Duškem. ČSSD ale ve volbách nijak výrazně neuspěla, získala jen čytři mandáty v krajském zastupitelstvu, ale jejímu vedení (zejména tomu skutečnému kolem Roberta Duška) se povedlo dojednat koalici s hejtmanem Martinem Půtou a jeho Starosty pro Liberecký kraj, ODS a ANO. Nyní má v radě jednoho člena, Pavla Svobodu z Jablonce nad Nisou.

Jaroslav Tauchman

 

Subscribe
Upozornit na
66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém