Postřehy ze zastupitelstva: osobní rivalita a pomstychtivost v přímém přenosu

Nikterak výrazně, ba až unaveně a nudně probíhalo včerejší jednání mimořádného zastupitelstva města Liberce. Uloudaný letní rytmus ale nezabránil tomu, aby se neprojevila osobní zášť až pomstychtivost, kterou v důsledku odnesou občané města.

Většina bodů, které zastupitelé probíraly, prošla hladce a bez kontroverzí. Jednalo se o drtivou převahu materiálu, která zůstala po řádném zastupitelstvu z minulého týdne, kdy primátor Tibor Batthyány trochu svévolně přerušil zastupitelstvo a posunul jej o týden. Tomu odpovídala i účast. Z 39 zastupitelů jich nebylo ani 25.

Nebylo dovoleno vystoupit ani příznivcům klubu Azyl, snad aby nereagovali na tvrzení kamaráda Batthyányho pravé ruky a vedoucího jeho kanceláře Petra Neuhäusera Jiřího Smetany, který před týdnem špinil zdejší alternativní klub seč mohl. Prý si musí počkat až na příště.

Výraznějším, ale oproti očekávání nikterak vzrušeným bodem, byla situace kolem valné hromady Severočeské vodárenské společnosti (SVS). Kdo očekával nějakých výraznějších posunů, například, že za primátora Batthyányho pojede na valnou hromadu někdo jiný, třeba ze Starostů, nedočkal se.

Jiří Kittner i celá zdejší betonová squadra azura, která od SVS získává tučné zakázky pramenící z drahého vodného si mohl oddychnout. I primátor, který ho tam drží, co to jde. Zástupci Změny (Jaromír Baxa) se na situaci snažili upozornit – znovu, ale znovu nebyla síla něco změnit.

Ač se spekulovalo, že by náhradníkem za Batthyányho mohl být někdo ze Starostů, protože si to tak žádá i vedení kraje, nestalo se tak a jediného čeho Starostové dosáhli, bylo jmenování Michala Hrona do komise k chystanému auditu.

Oproti tomu se povedl politický majstrštyk Františku Gáborovi (TOP 09), který bude, na základě rozhodnutí zastupitelstva, do představenstva SVS. Devítičlenný klub Starostů bude mít tedy jednoho zástupce v jedné z komisí SVS a jednočlenný klub TOP 09 , možná, svého zástupce přímo v představenstvu. Tohle politické jednání Starostům, zdá se, moc nevyšlo…

Výrazem zmíněné osobní nevraživosti, pomstychtivosti i důkazem nízké politické kultury byla nepodpora projektu organizace Čmelák na revitalizaci pivovarských rybníků mezi Kunratickou a Vratislavicemi. Ač se jedná o dlouhodobě zanedbané a opomíjené (a přitom veřejností milované) místo, projekt, který by z něj udělal lepší prostor pro místní oporu nenašel, čistě z politických důvodů. Ve Čmeláku totiž figurují Jan Korytář a Karolína Hrbková z rady města.

Nic naplat, že šlo je o necelých 200 tisíc, nic naplat, že Čmelák (společnost s milionovými obraty) několikrát dokázal (naposledy v Jablonném), nakolik umí ze zničených míst a skládek udělat úžasná přírodní zákoutí, nic naplat, že v místě už dobrovolníci sbírali metráky odpadků, nic naplat, že Korytář i Hrbková hlásili střety zájmů a nebudou mít z akce nic, politika a škodolibost zvítězily. Okolí rybníků tak nadále bude neupravené, z vody koukat dráty a panely, jen když politici, kteří na místo kašlali, když byli u moci, měli hezký pocit, že uškodili svým konkurentům.

Ještě trapnější bylo, když zástupci Starostů v čele s Michalem Hronem mluvili o korupčním potenciálu dotací a jak je potřeba na vše vypisovat výběrová řízení, jako by zapomněl, jak sám Michal Hron, když byli jeho kolegové u vesla, chodil bez výběrového řízení radit na radnici za pěkných 1700 Kč na hodinu. Inu, transparentnost především. Jak u koho samozřejmě.

Lekci práva dostali v závěru zastupitelé od Martiny Rosenbergové (ČSSD), Jana Berkiho (Starostové) i Dany Lysákové (KSČM). Ti sice své právní vzdělání maskují jiným, ale vysvětlili všem že jejich názor, který je tedy tak trochu v rozporu se zákonem (který je nadřazený jednacímu řádu) i nálezům právníků ministerstva vnitra o tom, že zastupitel nemůže podat návrh na opětovné hlasování o bodu, ale je správný a světe div se, uspěli.

Absurdnosti libereckého zastupitelstva tak bylo učiněno za dost a zastupitelé se mohli rozejít do svých domovů.

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,