Liberec přidá učitelům na výplaty

Liberec vůbec poprvé v historii přidá na platech profesi, která je v českých zemích ostudně zanedbávána – učitelům. Radnice pod vedením Změny pro Liberec a exANo se rozhodla přidat pedagogům libereckých škol, vyčlení na to milion korun v rozpočtu.

„Platy pedagogů i nepedagogů jsou prakticky výlučně financovány ze státního rozpočtu, řada obcí už ale i v minulosti část prostředků ze svého poskytovala, aby alespoň trochu vyrovnala dlouhodobě přetrvávající nedůstojné podmínky ve školství. Rozpočet města Liberec zatím nedovoloval jakékoli dofinancování nárokových složek učitelských platů (tarify), jdeme proto cestou prémiových finančních bonusů, které bude moci ředitel školy přidělit dle svého uvážení,“ uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr ze Změnu pro Liberec. V průměru přitom takový bonus z celkové částky milión vychází na 2 tisíce korun hrubého/ učitel/ kalendářní rok.

Podle náměstka dosahovaly platy učitelů na běžných libereckých základních školách v roce 2015 v průměru 25.169 korun, a to bez započtení nenárokových složek platu i výrazně vyšších platů ředitelských (ty jsou v průměru i s odměnami na zhruba 49 tisících). Navržený milion korun bude představovat pouze pár jednotek tisíc na hlavu.

Podle radnice je třeba vnímat, že průměr jako hodnota není pro vyjádření platů učitelů příliš vhodný už proto, že jej významně zkresluje zásluhová složka, tedy počty odsloužených let. Průměrný plat tak ve skutečnosti dle propočtů bere jen asi 30 % učitelů, zbytek pak méně než průměr.

V České republice si patří učitelská povolání k těm nejhůře odměňovaným profesím, ke kterým je třeba vysokoškolského vzdělání. Čeští pedagogové se svými platy zaostávají hluboce za svými kolegy v Evropské unii, zejména na západ od hranic republiky. Růst platů učitelů i ostatních pracovníků školství zamrzl zejména za pravicových vlád Mirka Topolánka a Petra Nečase.

Současná vláda plánuje učitelům přidat. Navýšení platů učitelů plánovala i současná vláda, která jej spojila s přijetím kariérního řádu učitelů, tak jak jej připravila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a prosazuje jej i současný ministr Stanislav Štěch.

Poslanecká Sněmovna ale novelu o pedagogických pracovnících s kariérním řádem, kterou jí Senát vrátil, ve středu neschválila.  Nová pravidla, která zahrnovala například přidávání začínajícím učitelům či vyšší odměny za třídnictví, měla řadu odpůrců. Většina poslanců novele vyčítala špatnou připravenost i to, že by školy zatížila papírováním. Petici proti přijetí podepsalo přes 20 tisíc učitelů.

Podle zástupců odborů i stávajícího ministra tak učitelé i ostatní zaměstnanci školství přišli rozhodnutím poslanců o téměř 2 miliardy, které jim měly jít na platy. Proti novele hlasovali poslanci pravicových stran, KSČM i hnutí ANO.

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17