Jak dále s Lesním koupalištěm a okolním areálem?

Vzhledem k tomu, že jde o jeden, veřejností nejvíce sledovaných projektů, a v diskusích zaznívá celá řada otázek, dovoluji si předložit aktuální informace k jeho průběhu i dalšímu pokračování.

Celý záměr je aktuálně rozdělen na tři etapy:

Právě probíhá dokončení první etapy – oprava vany a základní terénní úpravy okolí. Tato etapa bude stát zhruba 5,2 mil. Kč.

Snažili jsme se co nejvíce zachovat původní vzhled, pracovat s místními materiály a šetřit prostředky města. Část kritiků namítá, že nepůjde o koupaliště s oficiálním statusem. Ano, nepůjde, protože na to by bylo potřeba mnohem více peněz, a to jak na investice, tak na budoucí provoz. Cílem je poskytnout Liberečanům další místo ke koupání a rekreaci a k tomu také směřujeme.

Ve druhé etapě je plánováno doplnění samotného areálu Lesního koupaliště potřebným vybavením. Vznikne zde zázemí pro správce, občerstvení, krytý přístřešek pro návštěvníky, ale i zázemí pro oddíl běžeckého lyžování TJ Dukla Liberec, která areál využívala už v minulosti. V zimě by mělo také proběhnout kácení části stromů v celém areálu, které příliš stíní, aby se celá plocha prosvětlila a proslunila.

Další zamýšlené prvky, jako jsou např. dětský vodní labyrint či sauna, budou otázkou dalších diskusí, hledání vhodných řešení a nejdříve přijdou na řadu v roce 2019. Když může mít Finsko desítky tisíc venkovních saun, proč by jedna taková, v přírodním prostředí a s dostupnou studenou horskou vodou, nemohla být i na okraji Liberce?

Co se týče areálu u Tiché cesty (třetí etapa), zde bude maximálně zachován dosavadní přírodní charakter území. Opraveny budou lávky přes potok, na zamokřených místech vzniknou dřevěné povalové chodníky. Ponechána a zkultivována bude většina dosavadních ohnišť. Na potoce by měly vzniknout i další menší vodní nádržky a tůně. Na vhodných místech budou instalovány lavičky, dřevěné herní prvky pro děti a také menší dřevěná mola pro slunění.  

Společným problémem pro celé území je skutečnost, jak vyřešit parkování. V plánu je vytvoření nových parkovacích míst a zároveň regulace vjezdu aut jak do samotného areálu, tak do obytných zón. Konkrétní místa i rozsah nových parkovacích stání budou ještě předmětem dalších debat. 

Kolik to bude celé stát? 

Co se týče investic, tak první část, tedy oprava vany a terénní úpravy se vejdou do limitu 8 mil. Kč41, který stanovila rada města. Z dalších úprav by mělo jít již pouze o jednotky milionů na další vybavení celého areálu. 

Opakovaně zaznívají také otázky, kolik bude stát provoz celého areálu a zda si na sebe vydělá. Nevydělá. Město tu není od toho, aby vydělávalo, ale aby z vybraných daní financovalo takové služby pro své občany, které nejsou pro podnikatele zajímavé. Samozřejmě je nutné sledovat to, aby byly tyto prostředky vynakládány efektivně. I proto již nyní myslíme na průběžnou a pravidelnou údržbu a opravy celého areálu v dalších letech. Předběžný provozní rozpočet je zde:

Náklady na provoz Lesního koupaliště

 

jednotka

počet jedn.

sazba

celkem

osobní náklady:

 

 

 

 

správce 0,5 úvazek říjen – březen

měsíc

3

33500

100 500 Kč

správce 1,0 úvazek duben – září

měsíc

6

33500

201 000 Kč

brigáda letní sezona

měsíc

3

15000

45 000 Kč

dozor vodní dílo

měsíc

12

4000

48 000 Kč

provozní náklady

 

 

 

 

Elektřina

měsíc

12

5000

60 000 Kč

Wc

rok

1

60000

60 000 Kč

pojištění areálu

rok

1

0

0 Kč

odvoz odpadků

rok

1

62000

62 000 Kč

opravy a údržba

 

 

 

 

drobný materiál – opravy, údržba

rok

1

100000

100 000 Kč

sekání trávy KPL 3x celý areál, 7x trávníky

rok

1

23000

23 000 Kč

příspěvek fond oprav

rok

1

300000

300 000 Kč

Rezerva

rok

1

100000

100 500 Kč

Celkem

 

 

 

1 100 000 Kč

 

počet návštěvníků

dnů

osob

celkem

náklad

celý areál, herní prvky, děti, rodiny

120

150

18000

30 Kč

540 000 Kč

sportovní část – běžci, sportovci

150

70

10500

30 Kč

315 000 Kč

vodní nádrž – letní sezona

20

200

4000

65 Kč

260 000 Kč

Nejde jen o Lesní koupaliště…

Prvotním impulsem pro celý projekt byl havarijní stav Lesního koupaliště, které si ještě velká část Liberečanů pamatuje jako fungující areál. Co si mnozí už ale tak dobře nepamatují je to, že celé území Lidových sadů bylo dříve vyhledávanou rekreační oblastí, včetně sítě upravených lesních cest, laviček a odpočívadel v přilehlých lesích, fungujícího lesního amfiteátru nebo na potocích zbudovaných vodních otužovacích zařízení podle pánů Kneippa a Priesnitze.  

Z prvotního nápadu obnovit Lesní koupaliště se tak postupně rodí záměr připravit projekt postupné a komplexní obnovy celého areálu Lidových sadů. Nebude to snadné. Lesní amfiteátr chátrá, podobně jako ještě nedávno Lesní koupaliště. Navíc zde existuje záměr zřídit místo amfiteátru parkoviště, který bohužel získal v radě města těsnou většinu. Z mého pohledu jde o projekt, který se do celého areálu může zaříznout stejně nevhodně, jako Plaza do historického centra města. Parkoviště na místo lesního amfiteátru je nepromyšlený projekt, prosazení jednostranného pohledu a zájmu v duchu těch nejhorších urbanistických tradic našeho města. Věřím, že se dalšími jednáními podaří tento záměr přehodnotit a zásadně změnit. 

Výše uvedené bohužel ukazuje ještě na další problém. Na rozsáhlý projekt obnovy celého areálu není současná radnice bohužel zatím stále vybavena. Jde zejména o personální a odborné kapacity, spolupráci mezi jednotlivými odbory i určitou omezenost pohledů některých členů vedení města. Velice těžko se zde prosazuje projektové řízení, dlouhodobé plánování investic a komplexní přístup k rozvoji města, místo tohoto je zájem na prosazování dílčích a krátkodobých priorit. 

Samostatnou kapitolou je pak personální politika. I tak běžné věci, jako je například umožnění části zaměstnanců práce z domova, tzv. „home office“, nebo odměňování podle výsledků a předem daných pravidel a nikoliv podle odseděných let, dosud narážely na vytrvalý odpor nedávno odstoupivšího tajemníka, který měl bohužel oporu i v současném primátorovi. Personální politice na magistrátu bych se rád, stejně jako budoucnosti lesního amfiteátru, věnoval v některém z dalších článků.  

Proč o tom píšu v článku o Lesním koupališti? Rád bych, aby alespoň část Liberečanů pochopila, že změny, které se snažím spolu s lidmi ze Změny pro Liberec prosazovat, chtějí čas, protože narážejí jak na určitý „odpor prostředí“, tak i na nedostatek interních kapacit. Cesta k modernímu evropskému městu, kde se dobře žije všem jeho obyvatelům, bude ještě chvíli trvat…

 

Mgr. Jan Korytář

Náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V právě probíhajícím konfliktu jsem na straně Ukrajiny ne proto, že Ukrajina je dobrá a Rusko špatné, ale proto, že Ukrajina byla napadena silnějším
Hejtman Půta vydal tento týden svůj poněkud pokřivený pohled na projekt nového autobusového nádraží v Liberci, který díky Starostům nabral velké zpoždění, a u kterého
Minulý týden jsem dostal otázku od jednoho novináře, zda bych se mohl vyjádřit k záměru kraje opravit 2 kilometry silnice na Semilsku z Podbozkova na Cimbál
Na projednávání záměru obnovy lesního koupaliště se před dvěma roky dostavila také jistá paní N. Tato mladá dáma celkem vehementně a místy, dovolím si