Ředitelem liberecké nemocnice se nejspíše stane Richard Lukáš, dusno kolem postů ale nekončí

Desetičlennou komisi, která vybírala z celkem osmi kandidátů na generálního ředitele, nejvíce zaujal dosavadní lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec, přednosta jejího traumatologického centra a dlouholetý uznávaný liberecký lékař Richard Lukáš.

Komise se skládala ze zástupců akcionářů Krajské nemocnice Liberec (KNL), tedy majoritního vlastníka-Libereckého kraje i vlastníků minoritních, kterými jsou města Liberec a Turnov. V komisi zasedli i zástupci zaměstnanců, odborníků a vybraný psycholog. Většina z nich doporučila na post nového generálního ředitele právě Richarda Lukáše.

Richard Lukáš komisi přesvědčil svou vizí na další rozvíjení vysoce odborné a specializované péče, odkud by pacienti mohli být vraceni do dalších nemocnic kraje k jejich doléčení. Jeho další prioritou je zlepšení postavení sester a dalšího nemocničního personálu. Z ekonomické oblasti by chtěl mít jako nový ředitel výdaje pod přísnou kontrolou. U komise zcela jistě zapůsobilo i samotné jméno Lukáše, který je celoživotně s libereckou nemocnicí spojen a je svými kolegy uznáván jako kapacita.

Politika kolem nemocnice

Nový generální ředitel se v Liberci vybírá poté, co stávající ředitel Lukáš Nečesaný  v červnu oznámil své rozhodnutí ke konci roku rezignovat. Za Nečesaným rozhodnutím stojí jeho obvinění v korupční kauze, kde mu policie i dozorující státní zastupitelství dává za vinu, že skrze firmu své ženy přijímal úplatky od firem dodávajících do nemocnice. Ty poslaly na konto společnosti Nečesaného ženy 23 milionů, za které poté manželé nakupovali po Liberci nemovitosti.

Dobrou reputaci Nečesanému nedělá ani angažmá v kauze jeho syna, který byl odsouzen pro brutální napadení a loupežný pokus o vraždu v Hořicích. Nečesaný a jeho právní zástupci pak využívali svých politických kontaktů, zejména skrze hnutí ANO.

Pravděpodobný nový ředitel KNL je dlouholetým spolupracovníkem Lukáše Nečesaného, který si jej do funkce lékařského ředitele po svém zvolení v roce 2013 také vybral. Nicméně právě Richard Lukáš loni odstoupil z funkce předsedy představenstva, když na něj byl vyvíjen nátlak ze strany hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj), který na jeho post i pozdější místo prosazoval svého kamaráda Pavla Marka.

Marek ale situaci v představenstvu neustál a musel odejít. Nikoliv ale ze zdravotnictví, kde předtím nikdy nepůsobil, ale na post generálního ředitele Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, které od února šéfoval. Nyní byl dosazen na základě doporučení komise (proti jeho osobě kandidoval pouze jeden uchazeč) jako její generální ředitel.

Mezi ostatními uvažovanými kandidáty na post generálního ředitele KNL byl například František Lešundák, který byl favoritem zejména zástupců Libereckého kraje nebo bývalý ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz, kterého dle informací naší redakce zase tlačila zejména zdejší stavební lobby spojená především s ODS, za kterou Schwarz v Praze v minulosti úspěšně kandidoval na senátora.

Někdejší výrazná postava liberecké ODS a zároveň symbol propojení této strany se zdejším stavebním byznysem Přemysl Sobotka je v současné době krajským radním pro zdravotnictví, byť hlavní slovo zde mají jiní lidé, zejména Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

V obou nemocnicích se chystají rozsáhlé investiční akce – v České Lípě za stovky milionů v Liberci pak kvůli výstavbě celého nového areálu KNL dokonce v řádech miliard korun. Tím lze také vysvětlit tlak politiků i různých zájmových skupin na obsazování důležitých postů.

Kdo na záchranku?

Podle zpravodajského serveru Medical News, který je ovšem spojen s osobou dosluhujícího ředitele Lukáše Nečesaného,  se místní odboráři na záchrance bouří proti údajné dohodě instalovat jako šéfa záchranky zmíněného Zdeňka Schwarze z Prahy.

Podle Medical News  nabídli odboráři hejtmanovi schůzku, aby mu zprostředkovali informace od bývalých podřízení a zástupců odborové organice pražské záchranky. Hromadně se prý obávají nástupu Schwarze do funkce a ukazují na jeho údajné kontroverzní působení v pražské záchranné službě. Je pravdou, že Zdeněk Schwarz získal na liberecké záchrance pracovní poměr k prvnímu září tohoto roku.

Podle informací našeho serveru je ale ve hře i jiná varianta. A to sice, že  by se ředitelem záchranné služby stal odstupující generální ředitel KNL Luděk Nečesaný. Skrze tuto funkci a deklarované spojenectví s pravděpodobným příštím generálním ředitelem Richardem Lukášem by tak do značné míry udržel svůj vliv na dění a chod v nemocnici i přes svoji korupční kauzu.

Někdejší šéf záchranky Vladimír Hadač byl odvolán pro „nekomunikativnost“. jedním z hlavních a kritizovaných důvodů byl ale především nákup nových sanitek a lékařských vozů, se kterými byli záchranáři i lékaři silně nespokojeni a poukazovali na podezřelé okolnosti kolem tohoto nákupu.

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
116 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody