Prezidentem se stal Miloš Zeman. V Liberci i v kraji ale prohrál

V tuto chvíli je sečteno přes 99% volebních okrsků České republiky a je jasné, že země má nového prezidenta. Je jím úřadující, třiasedmdesátiletý Miloš Zeman s 51,52 procenty voličských hlasů. V Libereckém kraji i v samotném Liberci byl ale poražen svým protikandidátem Jiřím Drahošem.

Volby ukázaly propastné sociální a s tím spojené sociální rozdíly na mapě České republiky. K volbám přišlo přes 66 procent voličů. Zatímco na venkově a zejména v chudších regionech drtivě vítězil Zeman, bohatší části země a větší města včetně Liberce ovládl Drahoš. Ten celorepublikově získal téměř 48,5 procent.

V Libereckém kraji zvítězil bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš s 50, 58 procenty. K volbám zde přišlo 65 procent voličů.

V samotném Liberci pak Drahoš získal 50, 93 procent, při účasti rovněž 65% voličů. V sousedním Jablonci nad Nisou (účast 65,68 procent) zvítězil ještě více, to když přesvědčil 53,51 procenta občanů, kteří se vydali volit. Nejsilnější podporu měl ale Drahoš v Semilech (účast 72 procent voličů), kde jej volilo 56,68 procenta voličů. Naopak v České Lípě (účast 58,9 procent) bodoval Miloš Zeman, který získal 58,66 procent.

Ještě výmluvněji o sociálně-politickém složení země mluví například výsledky z Prahy, kde Jiří Drahoš drtivě zvítězil s 68,7 procenty. Oproti tomu v chudých regionech, bodoval Zeman – například v Moravskoslezském kraji  obdržel 62,3 procenta hlasů a v sousedním Ústeckém kraji 61,77 procent hlasů.

Subscribe
Upozornit na
204 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody