Prezidentem se stal Miloš Zeman. V Liberci i v kraji ale prohrál

V tuto chvíli je sečteno přes 99% volebních okrsků České republiky a je jasné, že země má nového prezidenta. Je jím úřadující, třiasedmdesátiletý Miloš Zeman s 51,52 procenty voličských hlasů. V Libereckém kraji i v samotném Liberci byl ale poražen svým protikandidátem Jiřím Drahošem.

Volby ukázaly propastné sociální a s tím spojené sociální rozdíly na mapě České republiky. K volbám přišlo přes 66 procent voličů. Zatímco na venkově a zejména v chudších regionech drtivě vítězil Zeman, bohatší části země a větší města včetně Liberce ovládl Drahoš. Ten celorepublikově získal téměř 48,5 procent.

V Libereckém kraji zvítězil bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš s 50, 58 procenty. K volbám zde přišlo 65 procent voličů.

V samotném Liberci pak Drahoš získal 50, 93 procent, při účasti rovněž 65% voličů. V sousedním Jablonci nad Nisou (účast 65,68 procent) zvítězil ještě více, to když přesvědčil 53,51 procenta občanů, kteří se vydali volit. Nejsilnější podporu měl ale Drahoš v Semilech (účast 72 procent voličů), kde jej volilo 56,68 procenta voličů. Naopak v České Lípě (účast 58,9 procent) bodoval Miloš Zeman, který získal 58,66 procent.

Ještě výmluvněji o sociálně-politickém složení země mluví například výsledky z Prahy, kde Jiří Drahoš drtivě zvítězil s 68,7 procenty. Oproti tomu v chudých regionech, bodoval Zeman – například v Moravskoslezském kraji  obdržel 62,3 procenta hlasů a v sousedním Ústeckém kraji 61,77 procent hlasů.

Subscribe
Upozornit na
204 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.