nášLiberec

Search

V Liberci se sníží cena tepla a omezí hazard, rozhodlo mimořádné zastupitelstvo

Včerejší krátké jednání mimořádného zasedání libereckého zastupitelstva přineslo zásadní usnesení, která mohou zlepšit život občanů ve městě. V Liberci se, přes nevůli primátora, výrazně omezí hazard a hrací automaty a významně sníží ceny tepla. A to i přes politické hry a intriky, které kvůli blížícím se volbám gradují.

Původně to vypadalo, že se předkladateli většiny návrhů, Janu Korytářovi ze Změny, nepovede velkou část z nich prosadit, když je mimořádně svolané zastupitelstvo nezařadilo ani na program jednání. Nakonec to ale dopadlo jinak a společný postup zastupitelů napříč politickými stranami slaví v zásadních věcech úspěch.

Co se týče nákupu podílu v ČSAD, hlasovali pro pouze zastupitelé Změny, která je ve vedení na městě a Starostů pro Liberecký kraj, kteří jsou dominantní na krajském úřadu. Společný, evidentně předem vyjednaný postup má za cíl vytvořit silného veřejného dopravce, který by ustřihl křidélka kontroverzní společnosti BusLine (ač nebyl a jednání jmenována), která pro město i pro kraj jezdí a s níž obě instituce nejsou spokojeny.

Za podporou Změny i jednotou (kde tomu tak nebylo vždy, protože v minulosti liberečtí Starostové prosazovali spolupráci s BusLine) Starostů stojí evidentně befel z vedení kraje. Hlasy ale nestačily. Nicméně se určitě nejednalo o poslední pokus o nákup ČSAD, protože z kuloárů stále více zní, že by ji nakonec mohla nakoupit i samotná BusLine, která nyní aspoň kraji blokuje její nákup u ÚOHS. V příštích týdnech i měsících se tedy dá počítat s přetlačovanou o každý hlas.

Vítězství ve věci jednání s teplárnou nakonec slavil vyjednávací tým kolem Jana Korytáře. Tomu se proti českému zdejšímu managementu, který si roky vlád ODS, ČSSD a Starostů zvykl ždímat peněženky občanů na maximum, podařilo do hry zapojit i vedení celého koncernu MVV z Německa.

Na zastupitelstvu vystoupil jeho zástupce z Mannheimu a mluvil velice vstřícně – uznal ne vždy korektní jednání svých českých zástupců (město má v teplárně 30 % a MVV 70 %) a hlavně se zavázal ke snižování cen tepla – na příští rok se znovu zlevní na 650 Kč/GJ (z původních 900 Kč/GJ před třemi lety) a souhlasí i s cenou 550 Kč/GJ, o které dlouhodobě hovoří město.

Navíc Korytářovi se povedlo vyjednat modernizaci parovodu, ze kterého utíká velká část tepla a navíc, že MVV nedostane od města 120 milionů za vklad jejího majetku do teplárny, ale jen 75 milionů. A tento rozdíl ne navíc nepromítne do cen zákazníků – tedy města i občanů.

Hořkou pilulku si tak museli spolknout zejména Starostové pro Liberecký kraj, kteří se ještě v prosinci snažili Korytáře odvolat z vyjednávacího týmu pro jeho údajnou tvrdost a neschopnost s MVV dohodnout. Pokusili se sice zopakovat stejný scénář jako s pronájmem Ještědu, kdy uzmuli část mediální slávy za dohodu s investorem primátoru Batthyánymu.  Na poslední chvíli a po letech nečinnosti se snažili za zády města jednat s MVV. Německá strana ale odmítla obcházet město a na jednání bez Korytáře nepřistoupila.

Dlužno ale dodat, že toto byla iniciativa jen některých Starostů – těch kolem lídra do voleb Jaroslava Zámečníka. Jiní, jako například Jiří Šolc, Korytářem vyjednané podmínky podpořili, podobně jako ČSSD nebo další opoziční zástupci. Naopak proti byli někteří zastupitelé za Změnu jako Zuzana Kocumová, Zuzana Tachovská a Jaromír Baxa, kteří dlouhodobě chtějí decentralizaci.

Společný postup zastupitelů napříč stranami slavil úspěch i v otázce omezení hazardu. Návrh podaný zastupiteli za Změnu, Starosty i KSČM se sice dostal na bod jednání až na podruhé, když vyšlo najevo, že hlas zastupitelky Věry Skřivánkové nebyl započítán, nakonec jej ale podpořilo 27 zastupitelů, což je zatím nejširší konsenzus, který kdy v Liberci byl (vzpomeňme, že v létě byl hazard znovu povolen díky skandálnímu hlasování po nátlaku primátora Batthyányho nejtěsnější možnou většinou).

Herny a automaty se tak budou muset poroučet z velké části města, zejména z okruhu 150 metrů od škol, a to základních i středních. Podle hlavní postavy boje proti hazardu v Liberci Josefa Šedlbauera ze Změny by mohl konečný stav vypadat, že ve městě bude č až sedm kasin pouze s živou hrou.

Proti byli zásadně jen zastupitelé zvolení ANO  v čele s primátorem Tiborem Batthyánym, který se omezení hazardu snažil bránit vší možnou i nemožnou silou, až se mu za jeho komentáře dostalo vyčinění od nemála zastupitelů z různých stran. Skoro to vypadalo jako by v čele zastupitelstva neseděl primátor města, ale přímý zástupce hazardní lobby a majitelů heren s koncovými vlastníky v zemích od Německa po Albánii.

Nicméně okolo hazardu bude ještě rušno, jelikož byl schválen jen návrh vyhlášky, která samotná se bude schvalovat až na konci března. A pokud si vzpomeneme na loňský jarní boj primátora Batthyányho i některých dalších zastupitelů za herny a automaty v Liberci a připočteme bezedné prostředky hazardní lobby i fakt, že někteří se budou před volbami snažit urvat to poslední, vypadá to na velice rušné předjaří.

 

 

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,