Policie si z kraje odnesla stovky stránek dokumentů

Během razie na úřadu Libereckého kraje z minulého týdne si detektivové z Národní centrály boje proti organizovanému zločinu vyžádali obsáhlou sumu dokumentů, která se týká autobusové dopravy v Libereckém kraji. Zabavovala se ale i osobní korespondence.

Detektivové se zajímali o zápisy ze zasedání rady a zastupitelstva, materiály k zajištění autobusové dopravy v Libereckém kraji, ale také o personální listy některých zaměstnanců či přepisy e-mailové komunikace. Včera to potvrdili zástupci kraje v čele s ředitelem úřadu René Havlíkem a hejtmanem Martinem Půtou.

Situace se může týkat zakázky na zajištění autobusové dopravy v oblasti „Sever“ – tedy na Liberecku, Frýdlantsku a Českodubsku. Tuto zakázku dostala loni společnost ČSAD a to na základě novelizace příslušného zákona o veřejné službě a zejména po neuvěřitelných tahanicích. Původně bylo na kraji vyhlášené jednací řízení bez uveřejnění (JŘBÚ), které mělo velice nestandardní průběh a vykazovalo všechny známky kartelizace. Nakonec ale došlo k nečekanému kroku ze strany BusLine a znevýhodnění ČSAD. Celé situaci jsme se podrobně věnovali zde.

Původní JŘBÚ tedy bylo zrušeno a vyhlášeno nové, které vyhrála ČSAD. To ale zase napadl u ÚOHS BusLine a muselo být zrušeno. Proto byla zakázka dána na přímo, což umožnoval zákon. Zda ovšem zátah detektivů z minulého týdne souvisí pouze se situací okolo zakázky, kterou získala ČSAD (detektivové zasahovali i jejím sídle) či se jedná o obsáhlejší vyšetřování chobotnice kolem autobusové dopravy v kraji, není jisté. Samotná policie k věci odmítá sdělit více.

Náš web již dlouhodobě ukazuje, nakolik je autobusová doprava v kraji i na městě protkána klientelistickou sítí. Spory ovšem nehoří jen mezi firmami a politickými stranami, ale i uvnitř nich. Příkladem mohou být Starostové pro Liberecký kraj, kde loni došlo k ostrému střetu mezi křídlem reprezentovaným hejtmanem Martinem Půtou a dalšími Starosty v čele s jeho klíčovým náměstkem pro dopravu a ekonomiku Markem Pieterem a jeho předchůdcem Vladimírem Mastníkem.

Tehdy nešlo jen o zakázku v Libereckém kraji, ale například i účelové a domnělé navyšování platů řidičů, které BusLine prolobboval skrze své kontakty v politice na vládní úrovni a jen Liberecký kraj by stálo cca 100 milionů korun ročně, při čemž panovala obava, že k řidičům by se peníze vůbec nedostaly.

I zástupci Starostů v Liberci jdou BusLine přímo na ruku a spolu s ANO, ODS a KSČM blokují změny v dopravním podniku. Nevýhodnost smluv s BusLine ale již nikdo nezpochybňuje. Dlouhodobě situaci kritizují jen zástupci Změny pro Liberec v čele s Josefem Šedlbauerem, jsou ale v menšině. Za BusLine naopak stojí zdejší podnikatelské kruhy kolem společností Syner nebo podnikatele Miroslava Pelty.

Tiskové prohlášení k zajištění dopravní obslužnosti naleznete pod tímto odkazem.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
73 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,