Korytář nechtěl Syneru podepsat zakázku na Soukenné náměstí, musí zaplatit 248.000 Kč

Ještě když byl primátorem, odmítl Jan Korytář (Změna pro Liberec) spolu s celou radou podepsat zakázku, kterou těsně před koncem volebního období vyhlásilo předchozí vedení města pod primátorem Jiřím Kittnerem (ODS) na rekonstrukci Soukenného náměstí za 17 milionů.

Syner se odvolal k Antimonopolnímu úřadu a ten mu dal za pravdu a městu uložil pokutu 130 tisíc korun. Město posléze Jana Korytáře nejprve vyzvalo, aby zaplatil alespoň část škody ve výši 90.000 Kč, což Korytář odmítl, takže ho následně zažalovalo na úhradu celé škody, byť za rozhodnutím stála i celá devítičlenná rada.

Korytář nyní neuspěl s odvoláním ke krajskému soudu, soud prohrál a pokutu musí zaplatit 248 tisíc, kvůli úrokům a poplatkům za soud, které se přičetly k původní pokutě od Antimonopolního úřadu. Odvolání nemá na povinnost zaplatit vliv. Vzdát se ale nehodlá a za svým postojem si stojí: “ Vůči rozsudku podáme dovolání k Nejvyššímu soudu. Celý spor vnímám jako principiální záležitost, která může vytvořit precedens pro další zástupce samosprávy. V kostce jde o to, zda je výhodnější postupovat alibisticky a chránit především sám sebe jako politika, bez ohledu na dopady pro obec, nebo zda je důležitější chránit zájmy obce. O to jsem se také snažil.“

Korytář pro média uvedl, že je připraven obrátit se po vyčerpání všech možností i na Ústavní soud. Argumentuje přitom tím, že když po ODS radnici přebíral, byly městské finance v katastrofálním stavu a zakázka pro Syner nebyla prioritou a muselo se šetřit a navíc se snažil zabránit větší škodě. „V době, kdy jsem byl primátorem, jsme také zařadili do seznamu projektů v rámci IPRM i rekonstrukci divadla za více než 100 mil. Kč. Ta se ale nikdy neuskutečnila. Mimo jiné proto, že město nemělo 15 mil. Kč na kofinancování této akce, 85% by přitom zaplatila EU. Po mém odvolání dal totiž ekonomický náměstek Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj přednost právě opravě Soukenného náměstí a zakázce pro Syner. Takže máme lavičkové náměstí a ne opravené divadlo a město o dotace přišlo.„, vysvětluje svůj tehdejší postup Korytář.

Město v té době z důvodu špatné finanční situace nevyčerpalo v rámci IPRM celkem 240 mil. Kč

Celá záležitost se začala psát již před osmi lety. Zakázku na poslední chvíli zadalo před volbami 2010 vedení města v čele s Jiřím Kittnerem (ODS). Během výběrového řízení bylo z důvodu nesplnění kvalifikačních požadavků zadavatele vyloučeno celkem pět firem, vítězem se stal liberecká společnost Syner. Původně měla rekonstrukce stát 17 milionů korun.

Po odvolání Korytáře a Změny pro Liberec z rady města v roce 2011 se nové vedení rozhodlo na rozhodnutí ÚOHS přistoupit, neodvolávat se a firmě zakázku zadat. Nicméně kvůli nedostatku financí ji financovalo pomocí úvěru, takže nakonec vyšla zhruba na 18 milionů (vč. DPH), ač bylo avizováno, že její cena bude nižší. Paradoxně Korytáře žalovalo vedení složené z lidí, kteří předtím sami zakázku odmítli spolu s ním podepsat a po jeho odvolání změnili názor.

Soukenné náměstí bylo kolaudováno v prosinci 2012, ale způsob provedení si nezískal srdce ani liberecké veřejnosti, ani odborníků, například z řad památkářů. Navíc už za několik málo týdnů bylo vidět, že dílo nebylo provedeno kvalitně. Společnost Syner se nejprve zdráhala vady na náměstí opravit, když argumentovala, že za nekvalitní provedení a zdvíhání se dlažby může odklid sněhu a podobně. Teprve v roce 2015, po vlně kritiky z vedení města, Syner náměstí, zejména jeho dlažbu, opravil.

Subscribe
Upozornit na
74 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,