V Liberci stále funguje víc kasin, než bylo dohodnuto

Před rokem byla zastupitelstvem schválena vyhláška o regulaci hazardních her, která měla být kompromisem mezi zastánci a odpůrci hazardu. Ve skutečnosti byla spíš podvodem.

Na podzim roku 2016 ztroskotala po dlouhých jednáních připravená vyhláška o regulaci hazardu v Liberci. Tehdejší primátor Batthyány ji z programu zastupitelstva prostě stáhnul. V prosinci 2016 zastupitelstvo na návrh J. Šedlbauera těsnou většinou schválilo úplný zákaz heren a kasin v Liberci. Další půlrok byl ve znamení snahy tento zákaz zvrátit, ve kterém se spolu s T. Batthyánym (ex-ANO) angažoval především J. Šolc (Starostové). V červnu 2017 k tomu skutečně došlo, opět těsnou většinou. „Šlo o jeden z nejostudnějších okamžiků libereckého zastupitelstva“, říká Šedlbauer. „Několikrát se opakovalo hlasování, dokud se nenašlo těch dvacet zastupitelů, kteří hazard do města vrátili“. Šlo o zastupitele za ex-ANO, ČSSD, ODS, TOP 09 a tři zastupitele Starostů.

I někteří zastánci hazardu ale chápali, že takový stav dlouho neudrží. Strašákem je zejména referendum. Kdekoli se konalo, hazard prohrál, zachránit ho mohla jen nedostatečná účast u referenda (vyžaduje se nejméně 35 % voličů, což je podobné procento, jaké se obvykle účastní komunálních voleb). Začalo tedy nové vyjednávání o kompromisním návrhu regulace. Ten byl do zastupitelstva předložen v listopadu 2017, ale po zásahu Starostů stažen, pak znovu v prosinci a v lednu, a nakonec schválen až v březnu 2018. To se nakonec ukázalo jako klíčové. Od listopadu bylo zřejmé, že nová vyhláška bude a že podstatně omezí počet míst pro hazard. Opakovaným odkládáním schválení nové vyhlášky dostali provozovatelé čas na to, aby si zařídili nová povolení. Takže v březnu 2018 byla sice schválena vyhláška se sedmi adresami, ale povolení na tři roky mělo v té době 21 provozoven. A ta jim stále platí.

„Není pochyb, že to měli někteří zastupitelé s provozovateli hazardu dohodnuté a úřad jim šel na ruku. Šlo prostě o podvod na ty, kteří se léta snažili o regulaci hazardu a věřili, že skutečně dojde k omezení na nejvýše sedm míst“, shrnuje Šedlbauer.

V průběhu roku pět kasin povolení ztratilo, zpravidla kvůli tomu, že nezahájily provoz. V současnosti je tedy v Liberci v provozu 16 kasin, které jsou ale spíš normálními hernami, protože hlavní aktivitou v nich zůstávají hrací automaty (v kasinu by to měla být živá hra typu rulety).

Všech šest současných žadatelů o zařazení na seznam povolených adres loni povolení získalo. Jde tedy spíš o jakýsi pokusný balónek, protože povolení platí do roku 2021. „V roce 2020 nás čeká další kolo skutečného zápasu o to, jak moc zůstane Liberec hazardem prosycený“, uzavírá Šedlbauer.

Tisková zpráva Změny pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Na konferenci Novinářské fórum byly v pondělí 6. května vyhlášeni první výherci nového programu na podporu lokální žurnalistiky. Nadační fond nezávislé žurnalistiky ve spolupráci
Zastupitelstvo města Liberce na svém dnešním jednání zvolilo nového náměstka primátora s gescí pro energetiku a Smart City. Na návrh městské rady se jím
Nikdy nekouká na barvu politického trička, když jde o dobrou věc, domluví se se všemi. Má zkušenosti ze sněmovny i z vedení města, umí
„Před dnešním zasedáním krajského zastupitelstva jsem médiím poskytl vyjádření k aktuálnímu dění v tzv. kauze „Liberec“. S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví,