Jako za Kittnera: neuvěřitelná směna pozemků pro prominenty místní ODS

Liberecké zastupitelstvo včera schválilo záměr směny pozemků, který má firmě Kalendář Liberecka patřící prominentům zdejší ODS, zajistit lukrativní pozemek v Lidových sadech výměnou za její pozemek na hrázi Jezírka. Jenomže pozemek u Jezírka, který je ve vlastnictví firmy a který chce město získat, měl být dávno městu vrácen za původní cenu.

Pětadvaceti hlasy z koalice Starostů pro Liberecký kraj, ODS a ANO prošel na jednání včerejšího zastupitelstva záměr směny pozemků s firmou Kalendář Liberecka, která patří významným politiků místní ODS. Ta od roku 2008 vlastní pozemek na hrázi Jezírka v Lidových sadech.

Za vlády ODS jej získala za velice nízkou cenu 158 tisíc korun, která byla rozhodnutím tehdejšího zastupitelstva (přes protesty opozice) snížena o desítky procent kvůli tomu, že Kalendář Liberecka zde má vybudovat infocentrum sloužící návštěvníkům ZOO, Lidových sadů a Liberce vůbec.

Dnes ale Kalendář Liberecka chce jiný a ještě lukrativnější pozemek – naproti vchodu do ZOO a Lidových sadů (viz obrázek). Vedení města tuto transakci omlouvá tím, že Povodí Labe chce opravovat hráz, která je v majetku města  a město tedy chce svůj původní pozemek, který leží na hrázi, od Kalendáře Liberecka zpět.

Jenomže věc má veliký háček. V původní smlouvě mezi městem Liberec a Kalendářem Liberecka podepsané jejími majiteli a tehdejším primátorem z ODS Jiřím Kittnerem, je článek č. 4.4, kde se jasně praví, že důvodem snížení ceny pozemku je vybudování infocentra v místě ze strany firmy do roku 2010 a že pokud do konce roku 2010 na pozemku hráze u jezírka infocentrum nevznikne, převede Kalendář Liberecka pozemky zpět na město za původní kupní cenu 158 000 Kč.

Za vlády Změny pro Liberec a ANO v roce 2015 bylo dokonce zastupitelstvem schváleno, že město původní pozemek na hrázi Jezírka vykoupí, jelikož zde centrum nevybudoval, a to za zmíněnou sníženou cenu. Nicméně Kalendář Liberecka na výzvy nereagoval a magistrátní úředníci pod bývalým tajemníkem Jindřichem Fadrhoncem prostě nekonali dál.

Za současné koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS se ale firma přihlásila během prvního kroku, že pozemek vrátí, ovšem směnou za jiný, ještě lukrativnější pozemek naproti PKO. Ondřej Petrovský to komentuje: „Kalendář Liberecka nedodržel původní smlouvu z roku 2008. Nechápu tedy onu drzost si diktovat, za co chce nyní pozemky směňovat. Město v roce 2015 zaslalo výzvu, aby byly pozemky odkoupeny zpět. Výzvu si podnikatel převzal, ale pak se již krom telefonátu, nic nedělo. Nyní s novým vedením města přišla tato nehorázná směna a plně chápu, že Kalendář Liberecka neměl odvahu to předložit minulému vedení města.“

Petrovský tak narážel na skutečnost, že se za směnu na zastupitelstvu zasazoval spolustraník majitelů Kalendáře Liberecka a radní za ODS, Petr Židek Vedle něj se nejvíce pro směnu pozemků na zastupitelstvu horoval náměstek Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj), kterého paradoxně do politiky dostala Změna pro Liberec a jeho disertační práce na téma korupční chobotnice okolo liberecké ODS. „Povodí Labe na nás velmi tlačí, aby mohli začít s opravou hráze Jizerského potoka, můžeme děkovat Bohu za to, že Kalendář Liberecka si vybral jiný pozemek“, uvedl na zasedání zastupitelstva Langr.

Jenomže si tím zároveň „naběhl na vidle“. Když se opoziční zastupitelé ze Změny pro Liberec Ondřej Petrovský a Jan Korytář ptali, zda město jednalo vůbec s Povodím Labe, zda je nutné pro rekonstrukci hráze vykoupit pozemky, které na ní pouze leží nebo zda dokonce jednalo s Kalendářem Liberecka o tom, zda by mu rekonstrukce hráze vadila, náměstek Ivan Langr musel odpovědět: „Nemám takovou informaci.“.

Kalendář Liberecka je místní firma patřící dvěma členům místní ODS Pavlu Michalovi a bývalému náměstku Jiřího Kittnera a poslanci Tomáši Hasilovi. Firma si za vlád ODS a Starostů pro Liberecký kraj zvykla čerpat nemalé dotace z města. Během Mistrovství světa v lyžování v roce 2009, o které se někdejší poslanec Hasil velmi zasazoval,  pak například získala licenci pro své zbrusu nové rádio či její majitelé bohatli na směnách pozemků potřebných pro konání mistrovství.

 

Subscribe
Upozornit na
33 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody