Další odposlechy ukazují, jak dopravní chobotnice prorostla kraj i ÚOHS


Náš web již před čtyřmi roky přinesl zjištění, že kontroverzní podnikatel Miroslav Pelta si nakupuje politiky skrze luxusní VIP zájezdy. MF Dnes přináší nová fakta o tom, že nešlo o ojedinělé výstřelky, že vedle Pelty pracoval na korupční síti i podnikatel Jiří Vařil z BusLine a doplňuje seznam „účastníků zájezdu“. Je mezi nimi i šéf ÚOHS Petr Rafaj.

V roce 2015 jsme přinesli zprávu o tom, jak funguje klientelistická síť kolem Miroslava Pelty a kolik krajských i jabloneckých politiků do ní spadá. Podle zjištění MF Dnes se ale přímo na budování této chobotnice podílel i dopravní boss Jiří Vařil, který si spolu s Peltou nakupoval nejen krajské politiky a úředníky, ale například i šéfa ÚOHS Petra Rafaje.

Vyplývá to  z materiálů, které má k dispozici MF Dnes a které navazují na zjištění z minulého týdne, že bývalý ředitel libereckého dopravního podniku Luboš Wejnar a Jiří Vařil plánovali krach této městské firmy. Aktuálně se jedná o emaily, které jsou součástí policejního spisu při vyšetřování korupce v zdejším dopravním podniku.

V emailu z léta 2015 píše tehdejší vlivná a zákulisní postava společnosti BusLine Jiří Vařil, který symbolicky používá email 0101@busline.cz Petru Flodrmanovi, manažerovi FK Jablonec a do kopie dává i Miroslava Peltu z jablonecké ODS, spolumajitele zmíněného klubu. „Ahoj Petře, posílám seznam naší skupiny, po dohodě s Mírou. Níže zasílám dle naší dohody seznam účastníků na Ajax za BusLine,“ píše Jiří Vařil a podepisuje se zkratkou JiVa.

Na Ajax, jak jsme v roce 2015 informovali a přinesli i fotografickou dokumentaci, s Peltou a Vařilem odletěli náměstci hejtmana Martina Půty (SLK) pro dopravu Vladimír Mastník (SLK), ekonomický náměstek Marek Pieter (SLK, později se i on stal náměstkem pro dopravu), náměstkyně Lenka Kadlecová (ČSSD), starosta a krajský zastupitel Jilemnice  Vladimír Richter (ODS), náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS) a další politici, například i z ANO či z TOP 09.

Mladá Fronta dnes doplňuje další jména. Mezi dalšími výletníky v Ajaxu byli i dnes policií obviněný bývalý ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar nebo významný člen ČSSD Ústeckého kraje Arno Fišera.

Vařil v mailu dnes zveřejněném Mladou frontou uvádí i seznam lidí, kteří se VIP zájezdu účastní. Kromě vedení BusLine mezi nimi dominuje jméno Petra Rafaje, šéfa Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Přitom tento úřad v nedávné minulosti několikrát rozhodoval podezřelým způsobem ve prospěch BusLine. Bylo tomu tak například loni ve věci tendru dopravní obslužnosti v České Lípě, která byla podepsána odstupujícím vedením na poslední chvíli a který, jakožto přímo ušitý na míru BusLine, veřejně kritizovaly organizace jako Transparency International nebo Oživení.

Rafajův ÚOHS ale opakovaně ve prospěch BusLine zasahoval například i na úrovni Libereckého kraje. Jak náš server v minulosti upozornil, i zde se tak dělo za podivných podmínek. Například, když námitky proti postupu kraje podávala firma z Vysočiny, prokazatelně spojená s BusLine a osobou Jiřího Vařila, která zde nikdy nepodnikala a do tendrů se ani nehlásila. ÚOHS ji ale pokaždé vyhověl, z čehož tyl právě BusLine.

Další email, kterým se Jiří Vařil obrací na manažery FK Jablonec, tentokrát ohledně zájezdu na zápas jabloneckého klubu v dánské Kodani, dokumentuje více, jakým způsobem se mu v prostředí Libereckého kraje a libereckého dopravního podniku podařilo vypěstovat chobotnici vztahů.

Na seznamu je například i Jaroslav Šrajer, zastupitel města Liberce za ANO, manažer ČD Cargo a člen dozorčí rady libereckého dopravního podniku. Podle dnešní Mladé fronty Dnes kvůli zveřejněným informacím na svůj post v dopravním podniku pravděpodobně rezignuje. Připomeňme, že Šrajerův stranický kolega z ANO Pavel Šulc byl loni obviněn spolu s Jiřím Vařilem, Lubošem Wejnarem a dalšími politiky obviněný v kauze tunelování dopravního podniku.

To, jakým způsobem zase na Libereckém kraji za vlády Starostů vyrostla Vařilova dopravní chobotnice, ukazuje i skutečnost, že na seznamu hostí VIP zájezdu do Kodaně je i šéf krajského dobrou dopravy, úředník Jan Čáp, který tak doplňuje seznam politických náměstků za Starosty pro Liberecký kraj, kteří měli na starosti dopravu a kteří patřily do Peltovy a Vařilovy sítě.

Opozice na kraji dnes hejtmanovi připomíná, jakým způsobem se na růstu místní chobotnice podílel, když již v roce 2015 nereflektoval skutečnost, že jeho náměstky si lidé jako Vařil a Pelta nakupují skrze luxusní fotbalové zájezdy. Martin Půta, ale například i současný senátor za Starosty Michael Canov v té době plně své přistižené náměstky hájili a přijímali jejich často až dětinsky trapné výmluvy.

Na výroky o politické odpovědnosti za prorůstání korupční sítě na úrovni Libereckého kraje, dnes Martin Půta, který je sám obžalován z korupce, reagoval konspiračními slovy o tom, že opozice v té době musela spolupracovat s policií. To zástupce Změny pro Liberecký kraj Josef Šedlbauer, který je dlouhodobým kritikem poměrů v dopravě a kterému vývoj dal za pravdu, odmítl jako nesmysl s tím, že důkazů bylo dost i bez policejních spisů.

 

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Další pokračování korupčního příběhu z libereckého dopravního podniku naservírovaly čtenářům Seznam Zprávy. Tentokrát policisté popisují, jak bývalý ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar spolu s někdejším předsedou
Server Seznam zprávy dnes přinesl reportáž založenou na policejních spisech a odposleších, které dokumentují korupci Dopravním podniku města Liberec (DPMLJ). Znovu ukazují na vliv
Náš Liberec přináší exkluzivně ukázku smluv ohledně plničky CNG (stlačeného zemního plynu), kvůli kterým bylo minulý týden podáno trestní oznámení. Figurují v nich představitelé firmy
Bývalý ředitel libereckého dopravního podniku Luboš Wejnar a podnikatel Jiří Vařil plánovali ekonomické poškození dopravního podniku, které jim umožňuje smlouva podepsaná  bývalým primátorem Jiřím