Kvůli možnému zrušení tramvaje Liberec-Jablonec vznikla petice

Občané, kteří se obávají, že jablonecká koalice ODS, ANO a Starostů pro Liberecký kraj chce zrušit tramvajové spojení mezi Libercem a Jabloncem, se bouří. Dávají se dohromady na Facebooku a vznikla i petice proti rušení trati.

Jak informoval náš web, vedení města Jablonce nad Nisou ve složení ODS, ANO a Starostů pro Liberecký kraj vážně zvažuje, že zruší tramvajovou linku mezi Vratislavicemi nad Nisou a Jabloncem. Důvodem je nákladnost provozu této trati. Na zasedání semináře pro zastupitele ze dne 3. října tuto variantu zmínil ředitel společnosti Jablonecká dopravní a.s. Luboš Wejnar, který je jedním z hlavních obviněných v korupční kauze kolem libereckého dopravního podniku.

Tato zpráva vyplašila značnou část veřejnosti, která se začala organizovat mimo jiné i na sociálních sítích, kde na Facebooku vznikla stránka „Nechceme zrušení tramvaje do Liberce“. Skupina každý sedn sílí a již pár dní po svém založení má téměř 700 členů. Její zakladatelé také dali dohromady petici, kde lidé mohou podepsat svou výzvu zastupitelům města proti plánu na zrušení tramvaje. Byly spuštěny webové stránky petice a petiční archy jsou k podepsání v jabloneckém knihkupectví Serius.

V následujících dnech a týdnech se bude rozhodovat, zda za pár let tramvaj dojede na nový přestupní terminál v centru Jablonce n. N. nebo skončí ve Vratislavicích. Proti tramvaji brojí především jeden místní podnikatel s pomocí desinformací, který chce na obstrukcích pouze vydělat. Hrozí tak, že nebude možné trať zmodernizovat a prodloužit. Ukažme úřadům, že tramvaj většina lidí chce.“,  píše na stránkách petice proti rušení tramvaje.

Mezi odpůrce rušení trati se přihlásila i jablonecká opozice, Piráti a hnutí Společně pro Jablonec. Zastupitel Petr Klápště za Společně pro Jablonec  k variantě, že by tramvajovou trať měly nahradit autobusy uvedl: „Až na základě našich dotazů se ukázalo, že u autobusů by se jednalo o obrovské zhoršení pro cestující – počítalo se s delšími intervaly a menší kapacitou než u tramvaje, lidé by cestovali déle a nakonec by dojeli jen do Vratislavic.” 

Piráti vidí věc obdobně: „Nové vedení uvažuje o zrušení tramvajové trati z Jablonce do Vratislavic. Jako argumentační podklad byly předloženy náklady na autobusový provoz, který však vůbec neodpovídal stávajícím kapacitám a frekvenci spojů. Že se pod nižší cenou provozu skrývá výrazné zhoršení standardu veřejné dopravy, zjistili zastupitelé až díky doplňujícím dotazům,“ uvedli ve svém prohlášení k situaci.

Reakce veřejnosti se zaleklo i současné vedení Jablonce, které přispěchalo se svým prohlášením, které vzrušenou náladu veřejnosti mírní:  „Cílem semináře (zmíněného semináře zde dne 3.10., kde poprvé padla možnost tramvajovou linku zrušit-pozn.red.) bylo dát na stůl všechny existující relevantní informace a možnosti, aby se každý zastupitel mohl 17. října zodpovědně rozhodnout. Bylo třeba, aby zastupitelé měli před sebou všechny důležité termíny spojené s projektem, aby věděli o odporech veřejnosti žijící v ulici Budovatelů a Soukenná k prodloužení tramvajové trati včetně kroků, které jsou obyvatelé připravení udělat. Aby znali náklady na stavbu i provoz, jež do budoucna zatíží městský rozpočet, a to včetně krizové varianty. Seminář byl interní záležitostí pro jablonecké zastupitele, stanovisko město vydá až po jejich rozhodnutí, které padne 17. října na jejich jednání. Do té doby město Jablonec nad Nisou nechce nic předjímat ani komentovat.“

 

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.