nášLiberec

Search

Parkoviště Liberec: další asfalt místo parku. Tentokrát u kláštera.

Liberec před dvěma lety získal pozemky u kláštera s tím, že zde vznikne lesopark a přívětivá cesta z centra do přehrady. Současné vedení z jeho podstatné části ale dělá další parkoviště, byť má 50 metrů od něj vzniknout obří parkovací dům.

Před dvěma týdny, když uběhl rok vládnutí současné liberecké koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) hodnotil své působení v elektronickém médiu dotovaném z krajského rozpočtu ovládaného Starosty těmito slovy: „V Liberci už se nebude dávat přednost autům před lidmi.“

Jenomže nic není tak daleko od pravdy a primátorova slova působí jako prázdná fráze nebo rovnou klamání veřejnosti. Tento týden začalo město s budováním dalšího parkoviště v centru. A to na místě lesoparku pod klášterní poliklinikou. Místo přitom za minulého vedení radnice získala od soukromého majitele s tím, že zde vznikne park a důstojná spojovací cesta z libereckého centra k přehradě.

Nápad další parkoviště v centru města představil libereckým médiím náměstek a primátorův stranický kolega Jiří Šolc. „Měli jsme řadu podnětů od občanů, že v místě není kde zaparkovat. Máme ohlasy z kláštera, že konečně bude kde nechat auto,“ podotkl Šolc pro Libereckou drbnu.

Z kroků města je ale nešťastná opozice ze Změny pro Liberec, která v minulém volebním období, když byla na radnici, park získala od soukromého vlastníka. „My jsme park získali, prořezali, vyčistili ho a v budoucnu zde měla vzniknout jakási parková spojnice centra s libereckou přehradou. To jakým tupým způsobem se tu zase asfaltuje pomalu každá zelená plocha, je prostě neuvěřitelné a z hlediska řešení dopravy ve městě absolutně nekoncepční,“ říká k věci zastupitel za Změnu Jan Korytář, který před dvěma lety z pozice náměstka park do vlastnictví města prosadil.

Zdůvodnění vzniku nového parkoviště potřebou zaparkovat pro pacienty by bylo pochopitelné, kdyby ale již dnes nebyl schválen obří parkovací dům v areálu nemocnice, vzdálený zhruba 50 metrů od dnes vznikajícího parkoviště u kláštera. S jeho výstavbou se má začít během dvou let. Nicméně nové parkoviště u kláštera se pravděpodobně s novým parkovacím domem rušit nebude a tak bude znamenat jediné – ještě více aut do centra.

Oproti oficiálním vyjádřením, jak chce současné vedení „vyhnat“ auta z centra, postupuje ale ve skutečnosti přesně naopak. Jen za jediný první rok současné vlády již vzniklo nebo bylo schváleno několik parkovišť v centru, které je již dnes zahlcené auty a další parkoviště je sem ještě přitáhnou.

V Liberci tak na sebe narazily dvě koncepce. Jedna, kterou prezentuje opozice, která počítala se stavbou záchytných parkovacích domů na okraji centra, napojených na MHD. V minulosti byl připraven například projekt takového parkovacího domu u libereckého nádraží, kde již proběhla soutěž a byla přichystána dotace. Po loňských volbách se ale město podřídilo hejtmanu Martinu Půtovi a projekt mu odevzdalo. Ten jej ale nezvládl dokončit a dnes je jisté, že šance dotace 160 milionů byla promarněna.

Druhá koncepce, kterou razí a praktikuje současné vedení města, je stavět parkoviště všude, kde je to možné, včetně již dnes přetíženého centra města. Vzhledem k síle, kterou koalice disponuje v zastupitelstvu, jí v tom nic nebrání a je zřejmé, že půjde i o trend následujících tří let.

Veliké parkoviště město otevřelo v areálu LVT, ze kterého se během pár měsíců stalo zároveň regulérním smetištěm, další parkoviště jsou naplánovány u parku v Komenského ulici poblíž libereckého zámku, parkovat se bude i na současných zelených plochách na Rybníčku a odsouhlasen je i vznik dalšího parkovacího domu ve Fibichově ulici na místě lesoparku s dětským hřištěm. K tomu aktuálně vzniká další parkoviště u kláštera.

Subscribe
Upozornit na
33 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém