Hrozba sucha cloumala libereckým zastupitelstvem

Klimatické změny a sucho, které je provází, byly hlavním leitmotivem včerejšího zasedání libereckého zastupitelstva. Na něj dorazili aktivisté Extinction Rebellion, ale i občané, kteří mají akutní problém s nedostatkem vody.

Hned na začátku zasedání vystoupil liberecký občan Oldřich Hybner. Ten podle svých slov od dětství  – a nyní s vlastní mladou rodinou – žije na svazích Jizerských hor, v libereckých Ruprechticích. A zde je již roky trápí nedostatek vody. „Letos v lednu již máme stav ve vody ve studních, který odpovídá červnu. Mně se 2018 narodilo dítě a často ho nemáme jak umýt, dešťovou vodu používáme na splachování, už ani nemůže vyprat. Ptáme se tedy, jestli je vytvořen nějaký fond na rozšíření vodovodní sítě, je nějaký skupina nebo výbor, který se tímto zabývá a získává dotace, zda město má vůbec povědomí, kolik lidí takové problémy má“, zajímalo Oldřich Hybnera z Ruprechtic.

„Ptám se proto, protože pořád slyším, že město dává peníze na můstky, ledovou stopu nebo větrolamy, nic proti tomu, ale to je koníček a sport. Denně si můžu na ne zrovna levných cedulích ve městě přečíst, kolik má teplotu vozovka, ale to mi auto ukazuje už 25 let. Také se řeší Tržní náměstí. Je pěkné řešit estetiku veřejného prostoru, ale porovnejte to s výše zmíněnými problémy, které má s vodou, základní lidskou potřebou, nemalá část občanů, která se do svízelné situace dostala ne vlastní vinou a potřebují od města pomoc. A bude nás přibývat.“ , stěžoval si ruprechtický občan Oldřich Hybner.

„My teď řešíme obdobnou situaci v Kateřinkách, kde není možné vést vodovod, tam jsou vytipované hlubinné vrty,“ odpovídal náměstek Jiří Šolc (SLK). „ V té Vaší lokalitě to také řešíme, pracujeme zde na vodojemu Horská. Věřte, že je to jedna z mých pracovních priorit, byť tam nejsou podmínky vždycky rychlému řešení nakloněny,“ snažil se ujišťovat náměstek Šolc.

Tématicky a shodou okolností na občana Ruprechtic navázaly diskutující z hnutí Extinction Rebellion, kteří v zastupitelstvu rozvinuli transparent „Rebelie proti vyhynutí“ a někteří z nich ulehli na zem, aby zde symbolickou smrtí upozornili na akutnost problému s vodou a změnou klimatu, kterým celá Země prochází.

Za hnutí Extinction Rebellion vystoupila například Dita Landová. Vyzvala město, aby se připojilo k iniciativě Evropského parlamentu. Své vystoupení zformulovala do tří požadavků:  „Vyhlaste stav klimatické nouze, vytvořte plán uhlíkové neutrality, žádáme skutečně udržitelné plánování se zapojením informované veřejnosti.“ Zástupci hnutí mimo jiné ostře zkritizovala politiku města, která starost o veřejnou zeleň přesouvá na vedlejší kolej. Podle Dity Landové nejde jen o estetický problém, ale o to, že stromy hrají zásadní roli při ozdravení klimatu. Kritiku si vysloužilo i umělé zasněžování během letošní teplé zimy.

Performance hnutí Extinction Rebellion nelibě nesli někteří zastupitelé, v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem (SLK). Ten se protestující snažil umravňovat v projevu: „Respekt k životnímu prostředí, je i respektem k druhým,“ reagoval primátor na vystoupení zástupců Extinction Rebellion. Pohoršena byla i zastupitelka za ANO a lobbistka lyžařského holdingu TMR Renata Balášová. „Mě jako ženu uráží, když zde na podlaze leží ženy,“ uvedla Balášová. K tomu, aby přestali ležet na zemi, je vyzýval i náměstek Jiří Šolc.

Protestujících se naopak zastala opozice. „Já bych naopak občany Liberce vyzval, ať klidně leží dál, pokud mají potřebu touto nenásilnou formou vyjádřit svůj protest proti tomu, že vy toto akutní téma ignorujete, mě to tedy nevadí,“ zastal se jich zastupitel Jan Korytář (ZpL).

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,