Liberecký kraj má první potvrzený případ koronaviru. Přečtěte si doporučení hygieniků

V Libereckém kraji byl potvrzen první případ onemocnění virem COVID-19. Jedná se o ženu ve věku 59 let, která se vrátila před cca dvěma týdny z Itálie. Informaci potvrdilo vedení Libereckého kraje.

Liberecký kraj dnes potvrdil informaci vydanou ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem o prvním případu onemocnění virem COVID-19. Pacientem je devětapadesátiletá žena, která se vrátila před zhruba dvěma týdny z dovolené v Itálii. Nyní je hospitalizována v Krajské nemocnici Liberec. Průběh onemocnění u pacientky zatím není závažný.

„Informaci o hospitalizaci pacientky mohu za Liberecký kraj potvrdit. Nechci však v žádném případě strašit a ani situaci zlehčovat. Přesto současné dění považuji za vážné a složité. Musíme to zvládnout, nejenom každý sám za sebe a svou rodinu, ale také všichni společně,“ uvedl ve středu 11. března v pozdních večerních hodinách Martin Půta, hejtman Libereckého kraje na svém facebookovém profilu.

Krajská hygienická stanice ke dni 12. března provedla 50 odběrů, na výsledek 12 testů se doposud čeká. Jeden z nich byl ve středu 11. března v pozdních večerních hodinách pozitivní. Hygienici teď prověřují, s kým přišla žena do styku.

„Dalo se očekávat, že i v Libereckém kraji se objeví pozitivní nález. Není nutné panikařit, ale prosím všechny, ať dodržují základní hygienická pravidla a vyhýbají se větším shromážděním. Dnes se sejdeme na Krajském úřadu Libereckého kraje a budeme aktuální situaci řešit. Ve 13 hodin zasedá krajská epidemiologická komise, kterou jsme svolali,“ dodal MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek pro resort zdravotnictví.

Zpráva Krajské hygienické stanice v Liberci

V Libereckém kraji evidujeme první případ onemocnění COVID-19 způsobený novým koronavirem.

Jedná se o ženu, ročník 1961, která byla lyžovat v Itálii v oblasti Val Gardena. V současné době probíhá epidemiologické šetření – zjišťování jejích úzkých kontaktů. Žena je hospitalizována na infekčním oddělení Krajské nemocnice v Liberci. Onemocnění má mírný průběh.

Zdůrazňujeme, že osoby, které se vrátily z Itálie počínaje dnem 7.3.2020 mají povinnost uloženou mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví zůstat po dobu 14 dnů v karanténě.

Doporučujeme, aby osoby vracející se z jiných zemí, kde se onemocnění způsobené novým koronavirem šíří také – zejména Francie, Švýcarsko, Rakousko – Tyrolsko, Španělsko zůstaly též po dobu 14 dnů doma, omezily kontakt s ostatními, sledovaly svůj zdravotní stav a v případě zdravotních potíží volaly své praktické lékaře nebo na linku 112.

Prosíme občany, aby nevyužívali informační linky k získávání obecných informací, které jsou dostupné na webovských stránkách mj. KHS LK, MZ ČR, SZU, WHO.

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Na konferenci Novinářské fórum byly v pondělí 6. května vyhlášeni první výherci nového programu na podporu lokální žurnalistiky. Nadační fond nezávislé žurnalistiky ve spolupráci
Zastupitelstvo města Liberce na svém dnešním jednání zvolilo nového náměstka primátora s gescí pro energetiku a Smart City. Na návrh městské rady se jím
Nikdy nekouká na barvu politického trička, když jde o dobrou věc, domluví se se všemi. Má zkušenosti ze sněmovny i z vedení města, umí
„Před dnešním zasedáním krajského zastupitelstva jsem médiím poskytl vyjádření k aktuálnímu dění v tzv. kauze „Liberec“. S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví,