V kraji chybí desítky tisíc roušek. Selhal stát, ale i kraj

Liberecký kraj potřebuje desítky tisíc roušek a respirátorů kvůli aktuální krizi s rozšířením koronaviru. Vedení kraje obvinilo vládu České republiky, že je není schopna dodat. Nicméně do současné chvíle ani samotná krajská vláda neudělala ve věci vůbec nic. Dnes vyzývá lidi, aby si roušky šili sami.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a jeho náměstek pro zdravotnictví Přemysl Sobotka v neděli ostře zkritizovali vládu, že nedodala potřebné roušky a respirátory, které chybí zejména zdravotnickému personálu. Sami ale do včerejšího dne pro vyřešení situace nic neudělali, byť měli informace o nedostatku roušek z první ruky a kraj disponuje obřím rozpočtem.

„Vládu jsme žádali o 40 tisíc respirátorů a 80 tisíc roušek. Během té doby vystoupil několikrát v médiích předseda vlády, který standardně sliboval, že každému vše dorazí a není důvod se bát. Tak, a co se reálně po těchto slibech pana Babiše stalo? Ministerstvo zdravotnictví nám do celého Libereckého kraje poslalo 3000, slovy tři tisíce respirátorů!Je to absolutní selhání této vlády. Ta měla přes dva měsíce se na situaci připravit. Zprávy z Číny nebo Itálie jsme všichni znali.“ Uvedl náměstek zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Stejný postoj zastává i hejtman Martin Půta. „Zatím jsme od ministerstva zdravotnictví dostali jen tři tisíce respirátorů – to nám vystačí maximálně tak do středy. Budeme proto hledat všechny cesty, jak si pořídit ochranné pomůcky sami.“, uvedl na svém facebooku hejtman s tím, že vláda o hrozbě koronaviru ví minimálně měsíc a že počet tří tisíc dodaných respirátorů považuje za výsměch.

Nicméně o chybějícím počtu respirátorů a roušek v kraji by mělo mít největší povědomí právě krajské vedení. Nemocnice, kde jsou roušky nejvíce potřeba, patří Libereckému kraji, kraj zajišťuje dopravu, má mít dostatek informací o bezpečnostních složkách, hasičích a podobně.

Liberecký kraj má navíc od státu dostatek prostředků, aby potřebné věci pro případ blížící se krize sehnal a nakoupil sám. Jenom na daňových příjmech má kraj na tento rok od vlády 3,5 miliardy korun.

V současnosti Vedení kraji vybízí lidi, aby si roušky šili sami nebo aspoň nosili šály, šátky a ostatní ochranné pomůcky. „Krizový štáb Libereckého kraje dělá všechno proto, aby si sám zajistil jejich nákup. Nyní také oslovujeme osoby z našeho regionu, které jsou schopny a ochotny ušít roušky. Pokud by si ji kdokoli chtěl ze 100% bavlny ušít doma, pak v příloze zprávy přinášíme návod a konečnou podobu, jak by měl výrobek vypadat. Návod i výrobek jsme převzali od neziskového spolku Babíkov z.s. Připomínáme, že roušku je nutné po každém použití vyvařit.“ Uvádí se v prohlášení krizového štábu Libereckého kraje.

Subscribe
Upozornit na
44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,