nášLiberec

Search

Liberec zařízl rekola, ale podporuje elektromobily a carsharing

Liberec letos definitivně pohřbil projekt sdílených kol. Nicméně nyní se snaží přijít s podporou alternativní způsob automobilové dopravy a bezplatné parkování ekologicky šetrných vozidel je jedním z projevů této podpory. Od srpna bude v Liberci umožněno bezplatné stání v zónách placeného stání (ZPS) v režimu návštěvnického stání pro elektromobily a také pro sdílené automobily v režimu „carsharing“.

Ekologicky šetrná vozidla, tedy elektromobily, můžou bezplatně parkovat na zónách placeného stání, kde jsou umístěny parkovací automaty a také, na základě vydání parkovací karty, na modrých zónách v čase od 8 do 16 hodin, kdy předpokládáme nižší obsazenost držiteli rezidentních a abonentních karet,“ popisuje náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc.

Elektromobily musí mít speciální registrační značku EL. O tu lze od 1. dubna 2019 zažádat na jakémkoliv pracovišti registru vozidel. Vydání značky je zdarma do 15 dní od podání žádosti. Pro elektromobily  a vozy  s  vodíkovým  pohonem  je  tato  registrační  značka samozřejmostí, hybridy musí mít tabulkovou hodnotu emisí CO2 nanejvýš 50 gramů na kilometr.

Sdílená vozidla můžou bezplatně parkovat na zónách placeného stání za podmínky, že budou mít vydanou parkovací kartu, která bude sloužit jako identifikace carsharingového vozidla,“ vysvětluje náměstek Jiří Šolc.

Oproti tomu ale současné vedení města letos zařízlo projekt oblíbených sdílených kol, tzv.rekol nebo také růžových kol, se kterým přišli jeho předchůdci ze Změny pro Liberec. V únoru se město rozhodlo v podpoře cyklodopravy nepokračovat, v březnu jejím fanouškům svitla naděje, když se podařilo vyjednat lepší ceny. V dubnu ale rada města rozhodla, že sdílená kola jezdit po městě letos nebudou.

Důvody byly finanční a pak konec sdílených kol vedení města pod Starosty, ANO a ODS odůvodnilo letoší epidemií koronaviru.  Liberec přitom mohly stát růžová kola podstatně méně. Již loni se  rada města nevyužila již získanou dotaci 2 milionů Kč ze Státního fondu životního prostředí, kterou připravilo předchozí vedení v čele se Změnou pro Liberec, a rozhodla se financovat systém z rozpočtu města.

V Liberci po zavedení sdílených růžových kol, tzv. růžovek, jak se pro ně pod Ještědem rychle vžil název mezi lidmi, přišlo nadšení mezi lidmi. Jen za první tři měsíce roku 2018 celkem 4.300 lidí, kteří si kola půjčili bezmála 22 tisíc krát. Náklady na jednu jízdu tak dosáhly cca 16 Kč. Ze celou první sezonu šlo celkem o 43 tisíc jízd.

Subscribe
Upozornit na
27 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém