nášLiberec

Search

Soud Metrostavu zakázal 6 let stavět za veřejné peníze

Pro největší českou stavební firmu, pražský Metrostav, která je hlavním aktérem korupční kauzy i v Liberci nastávají těžké časy. Soud v Hradci Králové zakázal jí zakázal na šest let stavební činnost související s dotacemi a veřejnou podporou. Rozsudek ještě není pravomocný, Metrostav se odvolal,  ale podobný trest chce i státní zástupce v Liberci. 

Případ se týkal machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. V kauze, která se týká pokusu o poškození finančních zájmů EU a pokusu o dotační podvod, byl spolu s Metrostavem nepravomocně odsouzen i zástupce investora Ivan Fišák – ti byli v kauze jediní, kdo ještě nevyslechli rozsudek. Zbylých sedm obžalovaných osob a dvě obžalované firmy už dostaly pokuty, podmínky i tresty vězení. Jako první na příklad upozornil časopis Respekt.

Hradecký soud v lednu nejprve Metrostav i Fišáka obvinění zprostil. Odvolací vrchní soud však dal za pravdu obžalobě, případ vrátil a krajský soud je teď odsoudil. Je to druhý případ, kdy Metrostav dostal od soudu podobný trest. V lednu jej Krajský soud v Praze odsoudil k tříletému zákazu účasti na veřejných zakázkách, a to kvůli kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. I tento rozsudek je zatím nepravomocný, firma se odvolala.

Podobnému trestu čelí Metrostav i v Liberci, kde státní zástupce žaluje jeho místní manažery i celou společnost jako právnickou osobu. Zatímco zástupcům Metrostavu hrozí vysoké tresty, společnosti pak zákaz činnosti na zakázkách s veřejnou podporou, nicméně délku takového trestu nechtěl liberecký státní zástupce specifikovat s odvoláním na zatím neskončené soudní jednání v případě Davida Ratha. Z jeho výsledku pro Metrostav se pak bude vyvíjet i délka požadovaného trestu v Liberci.

Podle libereckého žalobce Radima Kadlčka byl Metrostav od začátku hybatel celé trestné činnosti. Celá podezřelá a od začátku obskurní zakázka na „Centrum geotermální energie pro občany“ byla dle žalobce v režii firmy Metrostav. Tomu například napovídá i role hejtmana Martina Půty, který je v kauze rovněž obžalován. Půta se scházel nikoliv se žadatelem o dotaci, ale se zástupci Metrostavu, kteří byli jen zhotoviteli díla. To by odpovídalo teorii státního zástupce, že Metrostav o všem rozhodoval i měl vše pod kontrolou.

Jeden z hlavních aktérů celé kauzy, jednatel společnosti Geotermální energie pro občany, dokonce přiznal, že od Metrostavu za úplatek 6 milionů korun zmanipuloval v jeho prospěch výběrové řízení. Nicméně soudce Petr Neumann v případě všechny osvobodil, včetně těch, kteří se přiznali a zakázal použití odposlechů, které korupci jasně dokazují. Případ ale nekončí, státní zástupce se odvolal.

Metrostav zaměstnává skoro čtyři tisíce lidí a soustředí se na dopravní stavby. Za rok 2019 dostal od veřejného sektoru zakázky bezmála za osm miliard korun, v dalších zakázkách za 11 miliard je součástí sdružení firem. I pro společnost, jako je Metrostav, je podobný zákaz citelnou ztrátou, ale pravděpodobně nebude likvidační. Firma podle výročních zpráv zdaleka nežije pouze z tuzemských veřejných zakázek. Staví v zahraničí a rozjíždí vlastní developerské projekty, hlavně v Praze. Kromě toho se zákaz nevztahuje na dceřiné firmy. Těch má Metrostav řadu, a zákaz se proto dá do jisté míry obejít.

s využitím zdrojů red

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém