Soud Metrostavu zakázal 6 let stavět za veřejné peníze

Pro největší českou stavební firmu, pražský Metrostav, která je hlavním aktérem korupční kauzy i v Liberci nastávají těžké časy. Soud v Hradci Králové zakázal jí zakázal na šest let stavební činnost související s dotacemi a veřejnou podporou. Rozsudek ještě není pravomocný, Metrostav se odvolal,  ale podobný trest chce i státní zástupce v Liberci. 

Případ se týkal machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. V kauze, která se týká pokusu o poškození finančních zájmů EU a pokusu o dotační podvod, byl spolu s Metrostavem nepravomocně odsouzen i zástupce investora Ivan Fišák – ti byli v kauze jediní, kdo ještě nevyslechli rozsudek. Zbylých sedm obžalovaných osob a dvě obžalované firmy už dostaly pokuty, podmínky i tresty vězení. Jako první na příklad upozornil časopis Respekt.

Hradecký soud v lednu nejprve Metrostav i Fišáka obvinění zprostil. Odvolací vrchní soud však dal za pravdu obžalobě, případ vrátil a krajský soud je teď odsoudil. Je to druhý případ, kdy Metrostav dostal od soudu podobný trest. V lednu jej Krajský soud v Praze odsoudil k tříletému zákazu účasti na veřejných zakázkách, a to kvůli kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. I tento rozsudek je zatím nepravomocný, firma se odvolala.

Podobnému trestu čelí Metrostav i v Liberci, kde státní zástupce žaluje jeho místní manažery i celou společnost jako právnickou osobu. Zatímco zástupcům Metrostavu hrozí vysoké tresty, společnosti pak zákaz činnosti na zakázkách s veřejnou podporou, nicméně délku takového trestu nechtěl liberecký státní zástupce specifikovat s odvoláním na zatím neskončené soudní jednání v případě Davida Ratha. Z jeho výsledku pro Metrostav se pak bude vyvíjet i délka požadovaného trestu v Liberci.

Podle libereckého žalobce Radima Kadlčka byl Metrostav od začátku hybatel celé trestné činnosti. Celá podezřelá a od začátku obskurní zakázka na „Centrum geotermální energie pro občany“ byla dle žalobce v režii firmy Metrostav. Tomu například napovídá i role hejtmana Martina Půty, který je v kauze rovněž obžalován. Půta se scházel nikoliv se žadatelem o dotaci, ale se zástupci Metrostavu, kteří byli jen zhotoviteli díla. To by odpovídalo teorii státního zástupce, že Metrostav o všem rozhodoval i měl vše pod kontrolou.

Jeden z hlavních aktérů celé kauzy, jednatel společnosti Geotermální energie pro občany, dokonce přiznal, že od Metrostavu za úplatek 6 milionů korun zmanipuloval v jeho prospěch výběrové řízení. Nicméně soudce Petr Neumann v případě všechny osvobodil, včetně těch, kteří se přiznali a zakázal použití odposlechů, které korupci jasně dokazují. Případ ale nekončí, státní zástupce se odvolal.

Metrostav zaměstnává skoro čtyři tisíce lidí a soustředí se na dopravní stavby. Za rok 2019 dostal od veřejného sektoru zakázky bezmála za osm miliard korun, v dalších zakázkách za 11 miliard je součástí sdružení firem. I pro společnost, jako je Metrostav, je podobný zákaz citelnou ztrátou, ale pravděpodobně nebude likvidační. Firma podle výročních zpráv zdaleka nežije pouze z tuzemských veřejných zakázek. Staví v zahraničí a rozjíždí vlastní developerské projekty, hlavně v Praze. Kromě toho se zákaz nevztahuje na dceřiné firmy. Těch má Metrostav řadu, a zákaz se proto dá do jisté míry obejít.

s využitím zdrojů red

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,