Liberecký kraj čekají velké škrty

Zrušení superhrubé mzdy, které prosadily ve sněmovně poslanci ANO, ODS, KSČM, SPD a dva nezařazení poslanci Václav Klaus a Tereza Hyťhová, se zásadním způsobem dotkne rozpočtů obcí a také krajů, které jsou na penězích od státu závislé. Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) se očekává velké škrtání v rozpočtu na příští rok.

Rada Libereckého kraje složená z SLK, ODS a ČPS již minulý týden, bezprostředně po odhlasování zrušení superhrubé minulý týden, vyjádřila svůj nesouhlas s negativními dopady na rozpočty krajů, které přinese, v případě schválení, vládní daňový balíček. Liberecký kraj žádá v souladu s usnesením Asociace krajů ČR o jednorázovou kompenzaci pro kraje ve výši 300 korun na obyvatele za propad daňových příjmů za rok 2020 a jednání o úpravě rozpočtového určení daní (RUD) na další roky, kdy se daňové příjmy sníží.

Ministryně financí Alena Schillerová má za to, že zrušení superhrubé mzdy bude znamenat propad státního rozpočtu o 130 miliard korun a zasloužili se o něj i Piráti. Poslanci totiž ve čtvrtek schválili jejich návrh na zvýšení slevy na dani na poplatníka z 24 840 korun na slevu na poplatníka ve výši průměrné hrubé mzdy za předminulý rok. V tomto případě za rok 2019. Příští rok by podle pirátského poslance činila 34 125 korun. Podle Schillerové vyjde stát tato sleva na 35 miliard korun. Podle odborů to má být dokonce 50 miliard.

Podle hejtmana Libereckého kraje to zásadním způsobem omezí investice, ale i služby, které pro občany zajišťuje kraj i jeho organizace. Ohroženy mohou být i projekty z fondů EU, respektive jejich povinné kofinancování ze strany kraje.

„Návrh na zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně ve výši 15 % resp. 23 % přinesou zásadní a trvalý pokles daňových příjmů obcí i krajů. U obcí půjde podle našich propočtů až o 25 miliard korun, u krajů o 8,5 miliardy. To je nepřijatelné, znamenalo by to razantní omezení investic i rozsahu některých veřejných služeb. Vláda nemůže takto ohrozit stabilitu veřejných rozpočtů a je nutné urychleně jednat o řešení,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Půta si rovněž postěžoval i ve svém, již šestnáctém, dopise starostům Libereckého kraje. „Snížit razantně daně ve chvíli, kdy jsou ekonomika i státní rozpočet v troskách, považuji za nezodpovědné šílenství. Bez hledání úspor ve výdajích státu se peníze, které zůstanou lidem, jen půjčují a zaplatí je naše děti. Zaplatí je i s úroky. Pro kraj znamená tento návrh dalších 540 milionů korun, které budou v rozpočtu chybět. K nim je nutné připočítat 300 milionu, které v něm chybí letos. Čeká nás šetření, hledání úspor a nebude to jednoduché. Pro mě bude prioritou zachování veřejných služeb, které kraj zajišťuje a udržení jejich kvality. Vím, že v podobné situaci jste vy všichni, kteří máte na starosti městské a obecní rozpočty.,“ napsal starostům hejtman.

Jakým způsobem se bude škrtat nastínil Půta i na sociálních sítích. Na Twitteru například uvedl, že Liberecký kraj například zruší dotační fond. Zda se ale například omezení dotkne i obrovských nákladů na vlastní PR, které si Rada Libereckého kraje v čele s Půtou nechává každý rok schvalovat, není jisté. Liberecký kraj se také v minulosti naučil utrácet – například kritizovaný a svým účelem diskutabilní projekt tzv. „podnikatelského inkubátoru“ vyšel již Liberecký kraj na cca 450 milionů korun, při čemž největší radost z něj měly zatím jen dodavatelské stavební firmy – liberecký Syner a jeho někdejší dceřinka CL-Evans.

Liberecký kraj je plně závislý na penězích od státu. Plní vlastně roli přerozdělovatele veřejných prostředků, kterých do krajů nejde  úplně málo. Jen loni kraj získal na daňových příjmech více jak 3,6 miliardy korun. Kvůli epidemii koronvairu se ale počítá s letošním propadem o více jak půl miliardy. Nyní se čeká podobný propad v souvislosti s daňovým výpadkem způsobeným zrušením superhrubé mzdy.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,