Muzeum stráží lví pár za 4 miliony korun

Mezi Vánoci a Novým rokem došlo k slavnostnímu otevření Severočeského muzea v Liberci, které procházelo tříletou rekonstrukcí. Součástí znovuotevření muzea byla i instalace bronzového lvího páru, který symbolicky střeží jeho vchod. Jeho autorem je známý český sochař Jaroslav Róna a Liberec, kraj i stát za ně dohromady zaplatil 4 miliony korun.

Rozsáhlá rekonstrukce Severočeského muzea v Liberci, které je příspěvkovou organizací Libereckého kraje, stála oproti původnímu plánu o více jak 40 procent více. Na začátku se počítalo s částkou 100 milionů korun, ve finále rekonstrukce vyšla veřejné prostředky na 143 milionů. 

Součástí slavnostního otevření i byly sochy lva a lvice u vchodu do muzea. Jsou odlity z bronzu a jejich autorem je Jaroslav Róna, sochař, jeho dílo není obyvatelům Liberce neznámé. Na Ještědu je vyhledávanou atrakcí jeho socha Dítě z Marsu, poblíž liberecké radnice, v prostorách obchodního domu Plaza stojí Rónova socha Lampa- Edison a přímo naproti muzeu, u vchodu do Galerie Lázně je instalován jeho Sedící čert.

Nově odhalený lví pár vyšel veřejnou kasu na 4 miliony korun. „Cena činí bezmála dva miliony korun za jednoho lva, tj. dohromady čtyři miliony korun za obě sochy včetně DPH. Financování probíhalo v letech 2019–2020 díky účelovým dotacím Ministerstva kultury ČR (1.200.000 korun) na soudobá umělecká díla do muzejních sbírek, 1.500.000 korun poskytl Liberecký kraj a 1.300.000 korun pak statutární město Liberec,“ uvedl pro Náš Liberec mluvčí úřadu Libereckého kraje Filip Trdla.

Róna svou moderní instalací zaplnil místo, které bylo při otevření libereckého muzea na sklonku 19. století určeno právě pro sochy lvů, byť se tehdy počítalo s pískovcovými. Severočeské muzeum bylo dokončeno v roce 1898 v duchu romantického historismu. Stavba reflektuje historický výboj Liberce, který má do so sebe důmyslně zakomponovaný například v podobě věže bývalé renesanční radnice nebo soukenického měšťanského klasicistního domu typického pro Liberec přelomu 18. a 19. století.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.