Vedení města ruší další spoje MHD, bude jezdit méně linek

Od příštího týdne bude v Liberci jezdit opět výrazně méně autobusových linek. Současné vedení radnice a dopravního podniku se rozhodlo některé spoje zrušit na určitou dobu kvůli současné epidemii covidu -19, jiné se ale budou vyřazeny do odvolání. Není to přitom poprvé a jízdné v Liberci naproti tomu stoupá.

Jak informoval Náš Liberec, současná koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS již v listopadu loňského roku zdražila jízdné z 20 korun na 24. Podle vedení města tak reagovala na pokles cestujících, který nastal v rámci koronavirové epidemie. Nyní sahá ale i k dalším opatřením, které se dotknou občanů Liberce i jeho návštěvníků.

Dopravní podnik v souvislosti s prodloužením vládou ČR vyhlášených opatření a v souvislosti s úbytkem cestujících v autobusových spojích a nutností snížení nákladů společnosti připravil dočasné omezení provozu spojů linek č. 12, 15, 18, 53, 54, 57 a 58.“, píše se ve vyjádření liberecké radnice, kterým komentuje rušení a omezí autobusů, které nastane od 18. ledna. 

Liberecká hromadná doprava je poslední dva roky již tradičním místem, kam se současné vedení města uchyluje ve snaze šetřit peníze. Zatímco bývalá koalice Změny pro Liberec a ANO posilovala spoje a zlevňovala jízdné, současná koalice jde již od začátku svého působení opačným směrem. Už v roce 2019 sáhlo dnešní vedení města k drastickým škrtům v MHD. 

To se odrazilo zejména v nejfrekventovanějších spojích na liberecká sídliště. Výrazně méně autobusů začalo v roce 2019 jezdit především na vytížené lince č. 12 (o 20 párů spojů méně ve všední dny, o 13 párů spojů méně o víkendech) do Rochlice. Další desítky spojů byly škrtnuty především na linkách 14, 21, 22, 25. Tedy na těch linkách, které obsluhují velká sídliště. V některých případech mělo být kompenzací zavedení kloubových autobusů, většinou ale došlo k rušení bez náhrady.

V létě 2020 se vedení města rozhodlo zrušit i noční spoje, které často využívají zaměstnanci z odpoledních směn a ti z Liberečanů, kteří za prací jezdí mimo město. Někteří zástupci koalice tehdy mluvili o tom, že noční spoje ve stotisícovém městě je je jen „luxus pro opilce“.

 Zdeněk Chmelík z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj k tomu tehdy například, v diskusi mezi zastupiteli, uvedl: „Nevím kolikrát jste takovým spojem jel (a třeba jste to byl vždy zrovna Vy koho jsem jako jediného v tom spoji viděl), ale objektivně je vysílání autobusu pro dva opilce opravdu zbytným luxusem tohoto města. Nemluvím o tom, že existují ještě alternativy v podobě taxi, které Vás za cenu 100,- Kč po Liberci odveze (a pokud chce někdo šetřit a ještě ochránit naši přírodu, což by Vás mělo těšit, může jít pěšky).“

Současnou politiku města vůči místnímu MHD a cestujícím dlouhodobě kritizuje opozice ze Změny pro Liberec, zejména zastupitel Ondřej Petrovský. „Vedení města se chová k hromadné dopravě macešsky a je zjevně na okraji jejich zájmu. Primátor a náměstci asi MHD nijak nevyužívají, tak jim je její provoz ukradený. Jak jinak si vysvětlit, že opět někoho napadlo další osekání spojů na nejvytíženější lince č.12 do Rochlice. Zvláště ve špičkách jsou tyto spoje přetížené a další prodloužení intervalů je rozhodně krok špatným směrem. Na druhou stranu teprve až nyní dochází k dočasnému zrušení školních spojů, když žáci už téměř měsíc sedí doma. Vedení města v proklamované podpoře veřejné dopravy zcela selhává a žene lidi do aut, což logicky vede k dalšímu přetížení individuální dopravy ve městě. Zcela nepochopitelné a vůči lidem nevstřícné osekání přetížených spojů je nezodpovědný krok a hledat úspory by mělo město zcela jinde.,“ uvedl pro Náš Liberec Ondřej Petrovský.

A kterých spojů se omezení a rušení bude od příštího týdne týkat?

Přehled změn od 18.1.2021:

Linka č. 12

  • V pracovní dny bude prodloužen interval mezi spoji v ranní a odpolední přepravní špičce.
  • V denní době budou na lince provozovány nadále téměř výhradně kloubové autobusy

Linka č. 15

  • Na lince bude platit prázdninový jízdní řád

Linka č. 18

  • Zrušeny vybrané páteční školní spoje

Linka č. 53

  • Zrušeny vybrané školní spoje

Linky č. 54, 57 a 58

  • Uvedené školní linky budou do odvolání zcela zrušeny
Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.