Policejní šéf Husák už má jisté další místo u policie

Předevčírem musel kvůli účasti na mejdanu konaném v hotelu teplického kmotra Petra Bendy rezignovat na post šéfa krajské policie v Liberci. O den později již měl zařízenou jinou další pozici u policie. Vladislav Husák se neztratí. Bude působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy.

Zprávu přinesla první ČTK. Vladislava Husáka z místa krajského šéfa policie sesadil policejní prezident Jan Švejdar kvůli účasti na narozeninové oslavě v teplickém hotelu odvolá 1. února, od té doby nebude dostávat příplatek za vedení. Švejdar na sociálních sítích uvedl, že to považuje za první, nikoli poslední krok v řešení Husákovy kauzy. Řízení zahájené s Husákem může podle něj vést až k propuštění ze služby.

„Běží kázeňské řízení, na jehož konci mohu rozhodnout o uložení kázeňského trestu od písemného napomenutí až po odnětí služební hodnosti, což ve svém důsledku vede k propuštění ze služebního poměru,“ uvedl Švejdar na twitteru.

Husák dnes doručil policejnímu prezidentovi žádost o převelení na jiné místo ve stejné služební hodnosti. „Tomu jsem vyhověl, protože si nepřeji, aby zastával funkci krajského ředitele ani do doby, než bude ukončeno kázeňské řízení,“ uvedl Švejdar. Podle policejní mluvčí Kateřiny Rendlové Husák zůstane v desáté platové třídě, odebráním příplatku za vedení a zvláštního příplatku mu klesne příjem o zhruba 20.000 korun měsíčně.

Účast Husáka na Bendově párty rozlítila i ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).  „Pokud se plk. Husák účastnil akce v Teplicích, dopustil se tím porušení vládních nařízení. Očekávám, že z toho buď okamžitě vyvodí osobní odpovědnost, nebo to s ním pan policejní prezident, jako jeho přímý nadřízený, urychleně kázeňsky vyřeší.,“ vyjádřil se ministr.

Husák tvrdí, že o tom, že na místě byl pracovně a že v Bendově hotelu probíhá oslava exposlancových narozenin, nevěděl. „Když jsem na místo dorazil,“ pokračuje Husák, „s oběma pány jsem se sešel a nějakou dobu jednal. Po schůzce jsem měl v plánu pokračovat v cestě do Liberce. To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval.“

Husák ale v hotelu zůstal až do rána. To pro média vysvětlil takto: „Vzhledem k večerní hodině, povětrnostním podmínkám a únavě požádal pracovníka v recepci hotelu o možnost noclehu. „Hned ráno „aniž jsem se s kýmkoliv v hotelu setkal, jsem pak pokračoval v plánované cestě. Lidi, které jsem v prostoru hotelu večer viděl, jsem považoval za hotelové hosty, což není v žádném rozporu, důvod jejich přítomnosti v hotelu jsem nezjišťoval. Neměl jsem k tomu žádný důvod. Celou záležitost probíranou v médiích považuji za pouhou spekulaci.“

Vladislav Husák se stal krajským policejním šéfem v Libereckém kraji v září 2013, přitom pochází ze Středních Čech a v letech 2005 a 2007 byl dokonce policejním prezidentem, později šéfem cizinecké policie a následně i na policejním prezidiu působil jako náměstek, a to od roku 2011.

Známým se například stal pro svoje styky s pražskými kmotry z ODS, Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. I po svém příchodu do Liberce nezahálel a začal se stýkat s výkvětem zdejší politické reprezentace, například tehdejší primátorkou Martinou Rosenbergovou nebo hejtmanem Martinem Půtou.

 

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,