Bílý mlýn mlel přes zákaz už na podzim, místní politici šílí nebo se bojí

Včerejší reportáž MF Dnes o tom, jak má liberecká restaurace Bílý mlýn, kde se schází politická a podnikatelská „smetánka“, otevřeno i přes vládní zákaz, způsobila vzrušení napříč politickou reprezentací. Zatímco někteří mlčí a bojí se kritizovat oblíbenou restauraci zdejšího syndikátu, politici, většinou kolem ODS ostře útočí na novináře. Navíc Náš Liberec přináší důkaz, že restaurace Bílý mlýn porušovala vládní nařízení již na podzim a zjištění MF Dnes tedy není žádný exces nebo výjimka.

Nejednalo se jen o náhodu. Nedlouho po uveřejnění reportáže v MF Dnes se i naší redakci ozvali lidé, kteří kolem restaurace Bílý mlýn pravidelně chodí a kteří si všimli, že navzdory vládním opatřením a zákazům, má otevřeno. Osobních svědectví je více, ale jedno bylo i podpořené fotografiemi.

Ty pochází z října minulého roku, z doby, kdy již platilo vládní nařízení proti koronaviru. Fotografie jsou pořízeny 9. října, kdy ještě nemusely být restaurace zavřené úplně, ale směly mít otevřeno jen do 20.00, tedy v době po pořízení těchto snímků. 

Jeden z našich čtenářů (redakce totožnost zná) vyfotil v časovém rozmezí zhruba deseti minut dvě restaurace, vzdálené od sebe sotva pár desítek metrů. Jedna je známá hospoda U Krakonoše na Králově háji, která měla, dle vládního nařízení, v době pořízení fotografie zavřeno. 

Další fotografie zaslaná do redakční pošty je pořízena jen o pár minut déle, u několik desítek metrů vzdáleného Bílého mlýna u liberecké přehrady. Jak je vidět, tady si s dodržováním vládních regulací nikdo hlavu nedělal již na podzim. Plné parkoviště, restaurace v provozu.

Zajímavá je i reakce médií i politiků. Zatímco ticho vládne na propagandistickém serveru Genus, který patří pod Syner Group, jejíž manažeři jsou mezi přistiženými reportéry z MF Dnes, skutečná média ihned přejala zprávu z idnes.cz a články si čtou tisíce čtenářů.

Zajímavý je také pohled na reakce politiků. Zatímco například liberecký hejtman Martin Půta (Starostové) komentuje na Facebooku sebemenší zprávu o koronavirové epidemii, okolo případu Bílého mlýna, kdy reportéři popsali, že restaurace pro místní „smetánku“ funguje přes zákaz dál, je na jeho profilu hrobové ticho. Stejně tak krajský web.

Stejně tak mlčí i liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové), web města Liberce i jeho náměstci ze Starostů a ANO.

Ticho jsou i liberečtí Piráti i jejich krajští kolegové, kteří jsou se Starosty a ODS na kraji od podzimu loňského roku v koalici.

Jiná je situace u ODS, která je s místním syndikátem kolem Syneru svázaná výrazněji a delší dobu než například Starostové, kteří nyní mlčí. Náměstek hejtmana Půty z ODS Dan Ramzer naznačuje, že novináři mají indicie, že i on byl hostem v Bílém mlýnu. Vylučuje, že by restauraci navštívil v lednu, pro jinou dobu, kdy platil zákaz, si tak jistý už není. „Mohu uvést, že v lednu 2021 jsem v uvedené restauraci nebyl. Vzhledem k mnoha jednáním a pracovním schůzkám a časovému odstupu jsem pro jistotu listopad 2020 společně s kolegyněmi, které vedou můj diář – městský i krajský, zpětně kontroloval. Prošel jsem také všechny uchované zprávy v mobilu a nejsem si vědom, že bych nějakou schůzku v uvedené restauraci koncem minulého roku měl, protože v době restrikcí se restrikce mají dodržovat a musím jít příkladem.,“ uvedl Dan Ramzer na svém facebookovém profilu.

Velice s ostře s odkazem na použití násilí se do novinářů pustil liberecký radní Petr Židek, který je znám svou činorodostí ohledně zájmů Syneru i tím, jak hlasitě kritizoval účast bývalého ministra Romana Prymuly v restauraci v době jejího zákazu. Dnes, když reportéři nachytali v tajně provozované restauraci manažery Syneru, tak by jim „dával přes držku“. „Je mi na zvracení z novinářů, kteří se chovají jak pomocná stráž VB. Pokud je jejich práce založena na bonzování vlekařů a hospodských, zasloužili by přes držku a ne plat.,“ uvedl radní Liberce Petr Židek.

Svou nenávistí k novinářům se na Židkově profilu netají jiný zasloužilý a významný člen liberecké ODS, Jiří Bílek, jehož firma Geoprint roky získávala od města díky šikovně napsanému výběrovému řízení zakázky o milion dražší, než byly tržní ceny. „Tak to prodejný hovado Stránský sežere vlastní hovno za to, aby se zalíbil.“, napsal Jiří Bílek s narážkou na pravděpodobně již bývalého šéfredaktora liberecké MF Dnes Jana Stránského.

Kriticky se ozvali pouze zastupitelé za Změnu pro Liberec a Liberec otevřený lidem. „Restaurace mají být zavřené, kompenzace ale moc nestačí a nefungují – ale někteří evidentně mohou mít v klidu otevřeno. Jen na mne prosím nechoďte s řečmi, že jde o nešťastné lidi, dohnané k zoufalým krokům existenční nejistotou. Jedna z nejvyhlášenějších restaurací v Liberci a klientela z lidí, co si evidentně myslí, že za peníze mohou všechno. Vůbec nejhorší je, že jim to prochází, že tyhle lidi někteří ještě ke všemu považují za elitu a že jim města nebo stát dotují ztráty z jejich podnikání teď během pandemie. Byl tam třeba taky šéf libereckých Bílých Tygrů, který neváhal vyhrožovat, že když jim město nedá víc, odejdou.“, napsal Jaromír Baxa s narážkou na to, že právě firma patřící pod Syner Group za poslední rok několikrát vyhrožovala městu, že zanechá správcovství arény, pokud ji Liberec nepřispěje na provoz. To se na jaře stalo a Syner Group získala na úkor rozpočtu deset milionů korun.

Karolína Hrbková ze Změny se zase pozastavila nad podivnou liknavostí policie a jejímu možnému dvojímu metru. „Zajímalo by mě, jestli by policajti postupovali stejně u méně prominentní hospody. Trochu si myslím, že by jinde vykopli dveře a vyvedli by je hezky na mráz. To by pak byla přehlídka libereckých (bez)mocných…“, napsala Hrbková.

Subscribe
Upozornit na
38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody