Radnice nechala pokácet desítky zdravých stromů na hřbitově v Růžodole

Pěkný příklad propastného rozdílu mezi PR a realitou předvedlo vedení Liberce tento týden. Na jedné straně radnice vydala tiskovou zprávu, jak se chce starat o klima výsadbou nových stromů ve městě, na straně druhé nechala necitlivým způsobem pokácet desítky zdravých stromů na hřbitově v Horním Růžodole. Na likvidaci stromů na hřbitově upozornila bývalá náměstkyně Karolína Hrbková, která měla pod sebou právě veřejnou zeleň.

Klima v centru stotisícového Liberce by měly zlepšit nově vysázené stromy. Přibudou v příštích týdnech na dvou frekventovaných místech, v Moskevské ulici a také v Jánské mezi Domem kultury a obchodním centrem Forum,“ píše se v tiskové zprávě, kterou vydala liberecká radnice, kde vládnou Starostové, ANO a ODS.

V centru se stromům možná bude dařit, ale poněkud jiný přístup zvolilo vedení města na hřbitově v Horním Růžodole. Zde nechalo vykácet na čtyři desítky převážně zdravých, vzrostlých stromů. To doslova naštvalo Karolínu Hrbkovou, která jako náměstkyně v roce 2017 obdržela celostátní ocenění za práci se zelení ve městě. Jako první z médií pak o případu informovala Liberecká drbna.

„S koncem března mělo ustat zběsilé kácení, které se letos v Liberci nevídaně rozmohlo. Po několika desetiletích se někdo zaměřil i na hřbitovy. To by nebylo nic divného, kdyby se to ale dělalo s rozmyslem a nějakou vizí, jak má místo do budoucna vypadat. Náš hřbitov v Horním Růžodolu to odnesl asi nejvíc. To, co se tam ale děje nyní, je něco strašného a ostudného. Vykácelo se téměř všechno – desítky stromů. Část stromů i po zákonem termínu, nejspíš zase na výjimku,“ napsala na svém facebookovém profilu Karolína Hrbková a vše doplnila aktuálními fotkami.

Hrbková upozornila i na to, jakým „citlivým způsobem“ se chovají zaměstnanci města k hrobům, ve kterých odpočívají příbuzní místních Liberečanů. „Dřevo tam leží už nějakou dobu mezi hroby. Ty jsou ohozené pilinami, nikde nikdo. Prostě to pokáceli a šli pryč. Nějaká úcta a pieta? Nechte si o tom v Liberci zdát.. A hřbitov? Za těch skoro 40 let, co jsem tady, se tam k lepšímu nezměnilo nic, jen je to horší a horší. Žádná koncepce, žádný citlivý plán obnovy, prostě nic, jen pokácené stromy..“, povzdechla si nad realitou přístupu města bývalá náměstkyně.

Hřbitov zůstává v tomto stavu již několik dní, již od minulého víkendu. Vedení města tvrdí, že vše napraví. „Likvidaci větví a dřevin na hřbitově v Horním Růžodole se budeme dále věnovat od 15. dubna,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová pro Libereckou drbnu. Radnice také tvrdí, že chce na hřbitově vysázet stromy nové. „Druhá část výsadby – aleje pod křížem, je naplánována na podzim v souladu s termínem stanoveným odborem životního prostředí, tedy do listopadu 2021, neboť v místě kácení se logicky výsadba provádět nemohla,“ dodala mluvčí Kodymová.

Proč ale město pokácelo desítky zdravých stromů, nikdo neví…

Karolína Hrbková také zmínila, jak se jí podařilo zachránit nejslavnější libereckou alej – na Masarykově třídě. Tu chtěla koalice ČSSD, Liberce občanům (Starostové+KDU ČSL) a VV v letech 2011-2014 nechat plošně vykácet. Po výměně na liberecké radnici ale Hrbková, spolu se Změnou pro Liberec, prosadila jiný přístup. Za silné kritiky Starostů a ODS nechala za několik desítek tisíc zpracovat dendrologický průzkum, který určil skutečně nemocné stromy, ale většinu aleje nechal stát. Před několika dny pak byla Masarykova třída v médiích označena jako nejkrásnější ulice v celé zemi.

„Jen pro srovnání zde uvedu Masarykovu třídu – zabránili jsme tam několikrát bezhlavému kácení a nyní se Liberec pyšní nejkrásnější ulicí v republice. Ty stromy tam jsou také staré a nemocné, ale snažili jsme se je tam udržet a ošetřit, protože pro některé z nás to smysl má. Staré stromy jsou jako staří lidé. Staré stromy jsou také často nemocné, ale stále nám mají co dát (a není toho málo). Není proto řešením stromy zabít. Řešením je se o ně s láskou a zájmem vytrvale a dlouhodobě starat…,“ zavzpomínala Karolína Hrbková.

Subscribe
Upozornit na
43 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.