Týden pod Ještědem: realita vs realita sociálních sítí

Žijeme ve stále hrubnoucí době řevu na sociálních sítích, která již dávno – a víc než co jiného – formuje dění věcí veřejných. Fakta už nic neznamenají, mediální skutečnost i dějiny jsou formovány a křiveny podle výkřiků na Facebooku.

Netýká se to jen témat celorepublikových a aktuálních honů na „vlastizrádce“, které předvádí na jedné straně vlastenci a uvědomělí Slované a na straně druhé slušní demokraté, kteří se sice vzájemně nenávidí, ale mají k sobě blíže, než si uvědomují. Rozdíly mezi realitou a realitou facebookovou najdeme i u nás pod Ještědem.

Náš Liberec minulý i tento týden přinesl jasná fakta, jak se má v Liberci (opět) stavět ten nejdražší parkovací dům. Nejen, že se prodražil za 3,5 roku více jak třikrát – nejvíce samozřejmě až po krajských volbách (sic!). Ve srovnání s ostatními městy a kraji (zatím jsme uvedli jen příklad Mladé Boleslavi, ale jsou i jiné) je ale také skoro třikrát dražší sám o sobě.

To srovnání s Mladou Boleslaví je celkem zajímavé, zastavme se u něj. Před půl rokem na podzim zde otvírala tehdejší hejtmanka z ANO Jaroslava Pokorná Jermanová parkovací dům. Ta již Facebookem tehdy nenáviděná, médii tolik vláčená „papaláška“. Tedy ne, že by si silnou kritiku nezasloužila.

Třeba Seznam zprávy (a ano, ač by se to ve světle posledních dní nemuselo zdát, i zde pracují profesionální a špičkoví redaktoři) xkrát ukázaly, že si nálepku papalášství zaslouží. Minimálně za nejrůznější trafiky pro lidi ze svého okolí a politických spojenců. Jenomže ruku na srdce – zrovna v Liberci trafikanství kvete jak zahrádka na jaře. Náš Liberec například tento týden referoval o hodně podivném „výběrku“ pro jednu paní zastupitelku.

Ale zpátky k parkovacím domům a stavebním zakázkám. V Liberci současná cool koalice Starostů, Pirátů a ODS plánuje postavit také parkovací dům. Jenže skoro třikrát tak dražší. Tedy zatím. Je to jen projekt. Uvidíme ještě, co vyčaruje TDI (technický dozor investora). V Liberci jsou na to experti na slovo vzatí, díky současné koalici opět u vesla.

Takže „zlá hejtmanka z ANO“ umí postavit skoro 3x levnější stavbu než „hodný hejtman ze Starostů“, který má takové styky se stavební lobby, že pro něj chce státní zástupce 5 let natvrdo (což je samozřejmě náhoda a nebo rovnou spiknutí a kampaň).

Nejde jen o parkovací dům. Vzpomeňme na jiné krajské zakázky, jako třeba podivný „podnikatelský inkubátor“ za téměř půl miliardy, na jehož realizaci se podílely známé místní stavební firmy a později se i zde nějaké dobře placené místo pro kamarády a soudruhy ze Starostů také najde (na rozdíl například od nějakého přínosu pro společnost).

Včera například padly první tresty v kauze z Lán, která ukazuje, jak i naši vážení podnikatelé ze Syneru umí chodit kolem veřejných zakázek, které se týkají lidí kolem prezidenta republiky. Toho sice ODS (která je v Liberci se Synerem spojena pupeční šňůrou) oficiálně nesnáší, ale když jde o veřejné zakázky, že, ehm…

Někdy by to opravdu chtělo zastavit se, nepodléhat emocím a podívat se na skutečná fakta a data. Vychází z nich často úplně jiná realita než ta, která žije svým životem na sociálních sítích a v médiích. A na sociálních sítích ale žít skutečně nelze. Tedy aspoň skutečně svobodně ne.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,