nášLiberec

Search

CZ IPI a NFNZ: Odmítáme diskriminaci novinářů

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) a Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) se důrazně ohrazují proti omezování svobodné žurnalistické práce, které provázelo návštěvu maďarského premiéra Viktora Orbána v Česku.

Na tiskovou konferenci předsedy maďarské a české vlády i na následné setkání pana Babiše a pana Orbána s veřejností, nebyli vpuštěni zástupci renomovaných zahraničních i tuzemských médií. Na červeném seznamu nežádoucích se ocitli například kolegové a kolegyně z francouzského listu Le Monde, německé veřejnoprávní televize nebo českého zpravodajského webu Seznam Zprávy.

Postup Úřadu vlády je v tomto případě v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která zaručuje právo na informace. Český národní výbor odsoudil podobné restrikce aplikované na vybraná média ze strany Kanceláře prezidenta republiky i Úřadu vlády už na jaře letošního roku.

Stále platí, co napsal výbor už tehdy, a sice, že odmítá diskriminaci médií a novinářů, která jim brání ve výkonu jejich profese. Zejména nepřijatelný je takový postup ze strany státních úřadů a dalších organizací, jejichž činnost je plně nebo částečně hrazena ze státních prostředků, tedy z peněz daňových poplatníků.

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu tímto vyzývá novinářky a novináře, aby v takových situacích projevili solidaritu s kolegyněmi a kolegy, kterých se omezení dotknou. Například tak, že za nepřítomné položí jejich otázku i s uvedením jména a média, které se akce účastnit nemůže.

Veronika Sedláčková, místopředsedkyně CZ IPI

Kateřina Hrubešová, výkonná ředitelka NFNZ

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.