nášLiberec

Search

Firma, která pro kraj staví výrazně dráže, získala další zakázku za 50 milionů

Stavební společnost CL-EVANS s.r.o. nemá nouzi o zakázky od Libereckého kraje. Aktuálně získala zakázku na výstavbu domova pro handicapované občany v Nové Vsi u Chrastavy za 50 milionů korun. Zároveň se ale jedná o firmu, která v nedávné minulosti realizovala pro kraj či město Liberec stavby, které se zásadně prodražily o značné částky.

Radní Libereckého kraje schválili výběr firmy, která postaví nové domácnosti pro osoby se zdravotním postižením v Nové Vsi u Chrastavy. Jejich provozovatelem je krajská příspěvková organizace APOSS Liberec. Ze sedmi nabídek přihlášených uchazečů hodnoticí komise vybrala nabídku společnosti CL-EVANS Česká Lípa, která byla ekonomicky nejvýhodnější.  

„Základním hodnotícím kritériem pro zadání veřejné zakázky byla ekonomická výhodnost nabídek, tedy nejnižší nabídková cena. Tu nabídla společnost CL-EVANS,“ potvrdil Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Nabídková cena je 49.223.795,81 Kč bez DPH, tj. 56.950.322,28 Kč včetně DPH. Stavba bude financována z 85 % z Integrovaného regionálního operačního programu, z 5 % ze státního rozpočtu a 10 % částky zaplatí Liberecký kraj ze svého rozpočtu. 

Závazek spolufinancování a předfinancování projektu celkem do výše 51.150.000 Kč byl schválen zastupitelstvem kraje již 26. listopadu 2019. Navýšení závazku spolufinancování a předfinancování projektu do výše 68.445.854 Kč musí ještě 30. listopadu 2021 projednat krajští zastupitelé.

Se společností CL-EVANS má ale veřejná kasa, kterou mají hlídat politici, rozpačité zkušenosti. Tato firma realizovala řadu zakázek, které se v posledku značně prodražily. Za poslední roky lze například zmínit realizaci tzv. podnikatelského inkubátoru, kterou platil Liberecký kraj a realizoval ji CL-EVANS. Stavba se prodražila o 55 milionů korun a „podnikatelský inkubátor“, který zde funguje, má velice rozporuplné výsledky. Opozice v Liberci mluví například o tom, že se jedná jen o zástěrku pro stavbu za téměř půl miliardy korun, kterou prosadil hejtman Martin Půta (SLK).

Nejedná se ale o jediný příklad. CL-EVANS se podílí na rekonstrukci Střední průmyslové školy v Liberci nebo na revitalizaci Liebiegova paláce u libereckého zámku. Liebiegův palác, kde dlouhé roky sídlila Oblastní galerie Liberec, se má za pomoci evropských dotací stát Centrem aktivního života. Projekt připravila ještě bývalá koalice Změny pro Liberec a ANO, realizovat se ale začal až za koalice současné, tedy Starostů, ANO a ODS. Jeho cena však letí nahoru. Aktuálně je dražší již o 25 milionů korun bez DPH (tedy o 30,25 milionů včetně DPH) a pravděpodobně se ještě nejedná o závěrečný účet.

CL-EVANS, bývalá dceřinka Syneru, na sebe upozornila i v minulosti. Například v roce 2013 tehdejší náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj) iniciovala kontrolu zakázky na zateplení českolipské nemocnice, kterou prováděla právě CL-EVANS. Zpráva konstatovala, že projekt je předražený o 30 milionů korun.

Ačkoliv Kocumová byla za tento svůj počin od ostatních politiků napadána, firma CL-EVANS později sama přišla s návrhem, že stavbu bude realizovat o 25 milionů levněji, což se nakonec i stalo. Nicméně hejtman Půta následně inicioval odvolání Zuzany Kocumové, která se zajímala podobným způsobem i o další zakázky, z funkce své náměstkyně.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém