nášLiberec

Search

Jestli chceme bazén, musíme na něj mít

V rozpočtu města Liberec na rok 2022 není ani koruna na plánovanou téměř miliardovou investici do rekonstrukce městského plaveckého bazénu.

Projekt na rekonstrukci bazénu se rozšiřoval až do podoby, kterou nechala nakreslit současná koalice Starostů, ANO a ODS. Cena za rekonstrukci se vyšplhala k miliardě korun. Projekt je hotový, koalice připravila svůj čtvrtý rozpočet a nejzajímavější na něm je, že ani v příštím roce na rekonstrukci bazénu nevyčlenila žádné peníze.

„Čtyři roky posloucháme, jak je to klíčový projekt, ale kromě obrázků vytvořených na počítači z něj není a nebude nic. Jak chcete jít do rekonstrukce za miliardu a nemít žádné vlastní peníze?“ ptá se předseda zastupitelského klubu Změny pro Liberec/Zelených Jindřich Felcman.

Na přestavbu bazénu bude pravděpodobně možné využít dotace, které ale pokryjí se štěstím třetinu potřebné sumy. Na zbytek by si podle současného vedení města měl Liberec vzít úvěr.

„Už loni si vedení města vzalo nový úvěr na 150 milionů. Spolu s dlouhodobým úvěrem dluží 1,5 miliardy a zvýšit dluh o půl až tři čtvrti miliardy je hazard, který by zastavil rozvoj města na dalších patnáct let“, upozorňuje předseda finančního výboru Josef Šedlbauer (Zelení).

„Jestli rekonstrukci myslíme vážně, musíme si na ní alespoň základní část ušetřit. Je to stejné jako když v domácnosti plánujete opravu bytu, nevezmete si přece hypotéku 100%, když už splácíte několik milionů dluhů z minulosti,“ říká Felcman.

„Navrhli jsme zřízení Fondu pro rekonstrukci městského bazénu Liberec a v rozpočtu jsme našli položky za 30 milionů, které by do něj mohly být hned převedeny. Zásadní je, aby se tento fond plnil každý rok alespoň 50 miliony, pak se můžeme v dohledné době rekonstrukce dočkat. Jiná možnost není,“ uzavírá Šedlbauer.

Tisková zpráva Změny pro Liberec/Zelených

Subscribe
Upozornit na
50 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.