Firma, která dělala problematické topení v divadle, má blízko k vládnoucím Starostům

Náš Liberec před měsícem informoval o problematické zakázce na modernizaci topení a vzduchotechniky v Divadle F. X. Šaldy (DFXŠ). Práci za 25 milionů, na kterou si stěžují zaměstnanci divadla a vedení jejich stížnosti bagatelizuje, přitom provedla firma, jejíž jednatelé jsou zadobře s politickým hnutím Starostové pro Liberecký kraj. Problém, na který upozornil náš web, bude řešit zastupitelstvo města.

Jak informoval Náš Liberec, řadoví zaměstnanci, ale i někteří zástupci vedení libereckého divadla, nejsou spokojeni s nákladnou rekonstrukcí topení a vzduchotechniky, která v DFXŠ proběhla v roce 2019. Ta stála divadlo, tedy město Liberec, které je jeho zřizovatelem, 25 milionů korun.

Proběhlo sice výběrové řízení, ale překvapivě se do něj přihlásila jen jedna firma, která také uspěla. Následným zhotovitelem se pak stala firma WARMNIS spol. s r.o. Ta byla jediným uchazečem v celém výběrovém řízení. Zvítězila s cenou 19 377 400 Kč bez DPH (předpokládaná cena byla 18 055 000 Kč bez DPH).

Cena ovšem během rekonstrukce vzrostla o další téměř 2 miliony korun. Výsledná částka byla 21 311 754 Kč bez DPH, tedy 25 787 222 Kč včetně DPH. Na akci se podílely dvě subdodavatelské firmy.

Jak již před měsícem přinesl zprávu Náš Liberec, ředitelka divadla Jarmila Levko ve fungování topení a vzduchotechniky problém nevidí, na rozdíl od jiných zaměstnanců divadla. Jarmila Levko je ale zároveň i městskou zastupitelkou za Starosty pro Liberecký kraj, kteří vládnou v Liberci i na kraji.

Není bez zajímavosti, že jednatel a majitel společnosti WARMNIS spol. s r.o. Jiří Lenkvík byl jmenován Starosty pro Liberecký kraj do dozorčí rady liberecké teplárny, byť je jejím přímým konkurentem na trhu dodavatelů tepla. Lenkvíkova firma WARMNIS spol. s r.o. zároveň vytápí liberecký bazén i Oblastní galerii Liberec, která zase patří Libereckému kraji, kde rovněž vládnou Starostové.

Náš Liberec se na společnost WARMNIS spol. s r.o. obrátil s dotazem ohledně rekonstrukce topení a vzduchotechniky v Divadle F.X. Šaldy, ani po dvou týdnech však nepřišla odpověď.

Otázky kolem problematické rekonstrukce jsou evidentně nepříjemné i vedení města Liberce. Již po uveřejnění prvního článku ze začátku prosince jsme se obrátili na náměstka primátora pro kulturu a školství Ivana Langra, který je rovněž členem Starostů pro Liberecký kraj. Nicméně ani od něj se naší redakci (ani po urgenci) nedostalo odpovědi.

Po zveřejnění našeho článku se ale problému chytla liberecká opozice. V prosinci na zastupitelstvu vystoupil Jindřich Felcman ze Změny pro Liberec/Zelených, který vyzval vedení města, aby v divadle v případě této veřejné zakázky nechalo zpracovat nezávislý audit.

„Vzhledem k politickým vazbám mezi ředitelkou divadla a dodavatelem vzduchotechniky existují u této zakázky významné pochybnosti. Na zastupitelstvu jsem tak požádal o zpracování nezávislé revize dodané technologie. Věřím, že se toho vedení města zhostí odpovědně,“ uvedl pro Náš Liberec zastupitel Jindřich Felcman.

Jeho slova, že se věcí má zabývat zastupitelstvo, potvrdila i mluvčí liberecké radnice. „Téma, na které se ptáte, je řešeno v rámci podnětů zastupitelů. V tuto chvíli kolegové z odboru majetkové správy zajišťují vstupy a výstupy pro zpracování odpovědi podaného podnětu, postupují tedy podle Zákona o obcích č. 128/2000. Odbor majetkové správy města Liberce nyní zpracovává znalecký posudek, ve kterém budou zaznamenány zjištěné podrobné údaje, tedy kdy byly případné nedostatky zaznamenány a kde přesně v rámci celé renovace se případné nedostatky nacházejí. Vše bude pak podrobně rozepsáno ve zprávě, kterou obdrží zastupitelé v podobě odpovědi na podaný podnět,“ sdělila mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Podle mluvčí by posudek měl být zpracován během ledna. Náš Liberec bude problematiku i nadále sledovat.

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,