Primátor bude prosazovat v nemocnici zakázku bez limitní ceny, na návrh opozice

Liberecká opozice se svými argumenty včera uspěla v několika případech. Jedním z nich bylo vypsání nového výběrového řízení na Centrum urgentní medicíny (CUM) v Krajské nemocnici Liberec (KNL). Primátor tak bude na valné hromadě chtít, aby byla veřejné zakázka v očekávané hodnotě bez limitní ceny. Má to pohlídat současný neklidný růst cen ve stavebnictví.

Jak informoval Náš Liberec, výstavbu CUM, které Liberecký kraj slibuje městu Liberec od roku 2016, dohnala liknavost krajských politiků. Podle zástupců nemocnice se cena zakázky vyšplhala na zhruba 3,2 miliardy korun, byť se původně počítalo s částkou třikrát nižší a ještě na jaře měla stačit částka 2,2 miliardy.

Včera zástupci nemocnice chtěli po libereckých zastupitelích, kteří reprezentují menšinového akcionáře, aby jim navýšili cenu veřejné zakázky na 3,2 miliardy. „My jsme opravdu provedli seriózní analýzu trhu a také všechny nabídky, které nám v dubnu došly, byly kolem tří miliard,“ vysvětloval zastupitelům Petr Moos, který má projekt výstavby CUM na starosti.

Byť v zastupitelstvu byli přímí zastánci navýšení ceny, jako například radní za ODS Petr Židek, návrh nakonec neprošel. A to kvůli argumentům Změny pro Liberec. „To navýšení je obrovské, je to padesát procent a to prostě neodpovídá ani tomu velkému navýšení, které přinesl covid a zejména současná válka na Ukrajině,“ tvrdil Jindřich Felcman ze Změny pro Liberec a argumentoval statistickým vývojem cen ve stavebnictví, který si připravil.

Opozičním zastupitelům se nelíbilo, že by se měla zakázka navyšovat jen podle toho, jakou nabídku podaly velké stavební firmy. Mají za to, že dohoda a kartelizace u podobných velkých zakázek není neobvyklá. Navrhli tedy indexaci cen, která zajistí, že stavební firmy nebudou muset spekulovat na budoucí navyšování cen, které může, ale nemusí nastat.

„Jde vlastně o ochranu nás, jako akcionářů, ale i těch stavebních společností. Pak se nestane, že by například mohly říct: my to za tyto peníze nedostavíme, což je dnes stále častější jev,“ vysvětlil podstatu návrhu Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec.

Tento návrh byl nakonec přijat a primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) je pověřen, aby jej na valné hromadě prosazoval. Nicméně tam má Liberec jen menší vlastnický podíl. Dominantní podíl má Liberecký kraj, menší pak města Turnov a Frýdlant v Čechách. Valná hromada KNL se bude konat na konci června.

Subscribe
Upozornit na
40 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,