nášLiberec

Search

Liberec se smířil s Intermou

Kauza, která se táhla celé, právě končící volební období a ve které se město Liberec soudilo ve věci bytů v ulici U Sila se společností Interma BYTY (Interma), končí. Liberečtí zastupitelé včera schválili soudní smír s firmou i to, že Liberec bude přednostně využívat dalších 18 let pro sociální bydlení a poté se byty, o které ve sporu jde, stanou výhradním vlastnictví Intermy.

V celém sporu města Liberce a společnosti Interma BYTY jde o 256 bytů, jež má město ve společném vlastnictví s touto firmou v ulici U Sila. Starostové pro Liberecký kraj, reprezentovaní primátorem Jaroslavem Zámečníkem a radním Michalem Hronem, již loni odmítli převést na Intermu podíly na těchto domech, k čemuž ale město zavazuje 20 let stará smlouva.

Předloni na jaře primátor Zámečník uvedl, že s převodem nesouhlasí. „Město, byť je většinovým spoluvlastníkem bytových domů, tedy nemá z pronájmu bytů žádný příjem. Na základě provedené právní analýzy bylo zjištěno, že smlouvy o bezúplatné výpůjčce spoluvlastnického podílu města jsou absolutně neplatné, a to pro nesplnění požadavků stanovených občanským zákoníkem i zákonem o obcích. Město se tak podáním žaloby na vydání bezdůvodného obohacení bude domáhat vyplacení části výnosů z nájemného připadající na jeho spoluvlastnický podíl,“ uvedl ve svém vyjádření v květnu 2020 primátor města Liberce Jaroslav Zámečník.

Jenomže, jak informoval Náš Liberec, loni dal soud za pravdu InterměPodle soudu se smlouvy se společností Interma musí dodržovat, stejně jako v případě bytových družstev. Soud ovšem tehdy přiznal Intermě nárok na podíl jen na dvou bytových domech ze šesti, u ostatních firma pochybila a včas se neohradila. Na vynesení rozsudku se nedostavil nejen nikdo z politiků, ale ani právní zástupce města. 

Nakonec ale včera na libereckém zastupitelstvu převládl názor, že město se má s Intermou smířit. „Ta jednání nebyla jednoduchá, ale podařilo se nám vyjednat, že město bude moci využívat pro sociální bydlení všech 250 bytů, a to dokonce ne na 12 let, jak bylo zamýšleno původně, ale na 18 let,“ uvedl včera na zastupitelstvu radní Petr Židek z ODS, který se ve věci nejvíce angažoval. 

Podobný model vypořádání, byť s kratší dobou pro využívání bytů, navrhovala Interma již na začátku samotného sporu. Primátor a vládnoucí Starostové ale původně prosazovali model, že mu zůstane zhruba 100 bytů a soukromé firmě asi 150. To bylo pro firmu nepřijatelné. Město proto vstoupilo do sporu s Intermou, který ho stál nemalé finanční prostředky. 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém