Další masivní kácení na Ještědu. Gaunerské metody, tvrdí opozice i ekologové

Na Ještědu se chystá další masivní kácení. A to i přesto, že provozovatel – firma TMR slovenského oligarchy Igora Rattaje se zavázala dále nekácet. Část libereckých politiků jí ale opět jde na ruku.

Potichu a málem bez povšimnutí by na zasedání libereckého zastupitelstva prošel bod, který schvaluje pořízení změny územního plánu, jenž umožňuje další rozsáhlé kácení na stráních hory Ještěd, které má umožnit další rozšiřování sjezdovek. A má jít o kácení skutečně masivní.

Současný plán TMR počítá s vybudováním sjezdovek o rozloze přes 30 hektarů. Další kácení je v plánu kvůli sáňkařské dráze a další související infrastruktuře. Celkem je v plánu vykácet zhruba 53 hektarů lesa, což je sedmkrát víc, než kolik padlo v posledních dvou letech kvůli sjezdovce Nová Skalka.

Zastupitele na to upozornili až zástupci spolků Rodiče za klima a Jizersko-ještědský horský spolek. Jde podle nich navíc o jasné porušení dohody, ke které se firma Tatry mountains resorts (TMR) kontroverzního slovenského miliardáře Igora Rattaje na Ještědu zavázala v roce 2020 při vybudování sjezdovky Nová Skalka. Kvůli ní bylo v roce 2020 pokáceno 7 hektarů lesa.

Podle zástupců spolků tím jde o porušení dohody uzavřené v souvislosti s budováním sjezdovky Nová Skalka, kvůli níž se muselo vykácet skoro sedm hektarů lesa. „Porušení memoranda je nehoráznost ze strany vedení města i TMR. Před dvěma lety jsme se rozhodli akceptovat kompromisní „Memorandum Ještě déle“ zejména proto, že nám majitel TMR na osobním jednání za přítomnosti primátora a několika náměstků slíbil, že se areál rozšiřovat nebude. O dva roky později se firma se souhlasem vedení města chystá ukousnout z ještědského hřebenu bezmála 60 hektarů lesa kvůli volnočasové zábavě,“ uvedla v tiskové zprávě předsedkyně spolku Rodiče za klima Liberec Anna Kšírová.

“Sjezdovky jsou oproti lesu mnohem horší, co se zadržování vody týče. To znamená větší riziko sucha, ale také bleskových povodní. Problém je obojí. Za prvé: Ještěd je zdroj pitné vody pro část Liberečanů. A za druhé: při prudkých deštích je již dnes potíž se vsakováním vody z existujících sjezdovek. Ty totiž při přívalových srážkách fungují jako tobogán, po kterém voda steče a může vtrhnout i do domů v Horním Hanychově. To nejlepší, co můžeme udělat pro sebe i své děti a vnoučata, je nedopustit takovéto masivní rozšiřování sjezdovek na úkor lesních porostů,” doplňuje předseda Jizersko-ještědského horského spolku a vodohospodářský a krajinný projektant Pavel Schneider.

„Jistě se všichni se shodneme na tom, že sport na Ještěd vždycky patřil a my z něj chceme udělat moderní celoroční středisko. Všechny věci, které tam jsou navržené, je doprovodná infrastruktura, která je zcela běžná,“ reagoval na výtky zástupce TMR a ředitel areálu na Ještědu Jakub Hanuš.

Zastání našel zejména u zastupitelky za ANO Renaty Balašové, která v TMR pracovala a dlouhodobě za Rattajovy zájmy v Liberci lobbuje. „Já myslím, že se ukázalo, že za těch 5 let, co TMR převzala Ještěd se to ukázalo jako dobrá cesta, já bych jim spíš poděkovala a nebránila v dalším rozvoji“, uvedla na zastupitelstvu Balašová.

Na zastupitelstvu se ukázalo, že TMR dokonce na svých stránkách vypustilo bod ř. 6, který jasně říká, že TMR nebude po vybudování Nové Skalky požadovat další kácení. Upozornili na to právě ekologové, kteří našli zastání v opozici.

„Nezlobte se, ale nemůžu tohle nazvat jinak, než vyloženě gaunerské metody,“ říkal na zasedání zastupitelů Jindřich Felcman ze Změny/Liberce otevřeného lidem. „ Tak my se tady na něčem dohodneme, ale do dvou let se ukáže, že to neplatí, že si TMR dělá co chce a jsou tu ještě tací, kteří je v tom podporují. Tohle má být solidní partner města?“, ptal se Felcman.

Město Liberec v září 2020 iniciovalo schůzku všech aktérů sporu. Účastnili se jí členové vedení města, včetně primátora Jaroslava Zámečníka, zástupci spolků Rodiče za klima Liberec, Jizersko-ještědský horský spolek, Čmelák a majitel společnosti TMR Igor Rattaj. Na schůzi se tehdy podařilo dojednat lepší podmínky ohledně náhradní výsadby a především zásadní bod týkající se nerozšiřování areálu mimo jeho stávající rozlohu. Tato podmínka byla pro ekologické organizace klíčová.

V návaznosti na schůzku uzavřelo 23. 9. 2020 město a TMR memorandum „Ještě déle“, kde byla tato podmínka také zakotvena. Zastupitelstvem schválený krok ke změně územního plánu je podle ekologů i opozice tedy porušením této dohody jak ze strany města, tak ze strany TMR.

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody