Kácení na Ještědu: TMR stupňuje tlak, navzdory svým slibům

AKTUALIZACE: VYJÁDŘENÍ PRIMÁTORA ZÁMEČNÍKA. Poněkud typicky, ve velkých vedrech, proběhlo včera jednání zastupitelů města se společností TMR, která má v pronájmu areál na Ještědu. Ačkoliv se před dvěma lety zavázala, že zde nebude kácet, prosazuje nyní další, masivní kácení na Ještědu. Jednání žádný posun nepřineslo.

Celé jednání se společností Tatra Mountains Resorts (TMR) svolal primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), který ale zapomněl dát vědět opozičním zastupitelům z Liberce otevřeného lidem/Změny pro Liberec, kteří mají s kácením na Ještědu největší problém. Ti se ale o akci dozvěděli a přihlásili se sami. Podle vyjádření primátora se jednalo pouze o technickou chybu.

Celé jednání bylo svoláno kvůli tomu, že – jak informoval Náš Liberec – koaliční zastupitelé za Starosty, ODS a ANO v červnu schválili zahájení procesu pořízení změny územního plánu týkající se areálu na Ještědu. Jejím cílem by měly být dvě zbrusu nové sjezdovky. Opozice hlasování zpochybnila, protože budování nových sjezdovek je v rozporu s uzavřeným memorandem JEŠTĚDÉLE.

Tato změna by umožnila vybudování sjezdovek o rozloze přes 30 hektarů. Další kácení je v plánu kvůli sáňkařské dráze a další související infrastruktuře. Celkem je v plánu vykácet zhruba 53 hektarů lesa, což je sedmkrát víc, než kolik padlo v posledních dvou letech kvůli sjezdovce Nová Skalka.

Zastupitele na to upozornili až zástupci spolků Rodiče za klima a Jizersko-ještědský horský spolek. Jde podle nich navíc o jasné porušení dohody, ke které se firma TMR slovenského miliardáře Igora Rattaje na Ještědu zavázala v roce 2020 při vybudování sjezdovky Nová Skalka. Kvůli ní bylo v roce 2020 pokáceno 7 hektarů lesa.

Taková citace v memorandu, které před dvěma lety TMR podepsala, skutečně je. „TMR Ještěd deklaruje, že v rámci dokumentace se statutárním městem Liberec a dceřinou společností SML, společností Sportovní areál Ještěd, týkající se záměrů modernizace skiareálu Ještěd, bude tyto plánované investice v rozsahu v budoucnu udělených povolení realizovat, nicméně se zavazuje tento rozvoj omezit na stávající areál,“ píše se v memorandu. TMR na svých stránkách tento bod vypustilo.

Navíc dnes TMR tvrdí, že to její zástupci mysleli jinak a že „stávající areál“ je vlastně celé ještědské pohoří. Proti tomu se ovšem ohradili přítomní zastupitelé opozice, ale například i členové Jizersko-ještědského horského spolku, což je sdružení místních patriotů, jehož členem je například i současný primátor Jaroslav Zámečník.

Aleš Kočí z Jizersko-ještědského horského spolku na jednání řekl jasně: „Areál byl od začátku vyjednávání vymezen mezi lanovkami. Kdo tvrdí, že to tak nebylo, tak lže.“

Ke Kočímu se přidali i zástupci opozice: „Zástupci TMR tak v daném případě lžou a k mému překvapení se k jejich výkladu přidal i primátor Zámečník. Podle mého názoru to ale zásadně vypovídá o důvěryhodnosti TMR jako partnera. Zastupitelé by proto při jednání s TMR měli být obzvlášť obezřetní,“ řekl například Jaromír Baxa, lídr kandidátky uskupení Liberec otevřený lidem.

„Jak se ukázalo, všechny subjekty, které se jednání s TMR o Nové Skalce účastnily, měly jasno. Areál se bude rozvíjet jen ve stávající výseči mezi lanovkou na Ještěd a lanovkou Skalka. Tak výstupy dohody pochopili zástupci Jizersko-ještědského horského spolku, zástupci Městských lesů Liberec, zástupci spolků Čmelák i Rodiče za klima. Jediný, kdo uplatnil kreativní výklad této dohody, byla právě společnost TMR. Její zástupci tvrdili, že dvě 60 metrů široké nové sjezdovky nacházející se mimo danou výseč, definované omezení nepřekračují,“ popisuje průběh jednání Jaromír Baxa.

Další z opozičních zastupitelů upozorňují i na to, co ve skutečnosti může TMR na Ještědu plánovat. „TMR obhajuje svůj záměr na rozšiřování areálu tím, že je potřeba doplnit modré a široké sjezdovky pro rodiny s dětmi. Tyto modré sjezdovky ale v areálu jsou, a to na Pláních. Jenže poslední zimu nebyly tyto sjezdovky celou dobu v provozu. Proč? Protože na Ještědu není dost vody na zasněžování a s přírodním sněhem už se v této době nedá na Ještědu moc počítat,“ popisuje hlavní východiska zastupitel Jindřich Felcman.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník, pod jehož patronací se setkání uskutečnilo, vidí situaci následovně: „„Jednalo se o seminář pro zastupitele a všechny dotčené strany, kde jsme debatovali o záměru, se kterým přišla společnost TMR. Ta hodlá usilovat o změnu územního plánu, protože má zájem ve sportovním a lyžařském areálu na Ještědu do budoucna rozšířit své aktivity. V diskusi mimo jiné padlo, že k tomuto tématu má vzniknout nová dohoda mezi všemi dotčenými stranami, která naváže na tu předchozí. To mimo jiné znamená, že pokud by někdy k nějakému dalšímu rozšíření sjezdovek mělo vůbec dojít, musíme k tomu dostat jasná odborná stanoviska. Za sebe navíc říkám, že každý jeden ztracený strom, musí být nahrazen minimálně jedním novým. Protože ale dosud neznáme finální stanoviska všech účastníků tohoto záměru, ale hlavně závěry odborných posudků, jednalo se spíše o „volnou diskusi“ a výměnu názorů i dojmů. Nikoliv o odbornou debatu, která by měla vést k nějakému zásadnímu rozhodnutí. K tomu teď ostatně nemáme dostatek kvalitních a především odborných informací a podkladů,“ říká pro Náš Liberec primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

 

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,